10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Prinşi cu lemne fără acte

Poliţiştii Secţiilor Rurale din zona de nord a Muscelului, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Ploieşti – Biroul Garda Forestiere Judeţeană Argeş, sau specialişti silvici, acţionează zilnic pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor din domeniul forestier. Numai în ultimele zile au fost depistaţi mai mulţi bărbaţi, care transportau material lemnos cu atelaje, autoutilitare sau camioane, material lemnos fără documente care să ateste provenienţa legală sau documente de însoţire. Dar, au fost controlate şi firmele cu activitate în domeniul silvic. Au fost aplicate zeci de sancţiuni contravenţionale şi confiscată o cantitate impresionantă de material lemnos.
Cu ocazia activităţilor, poliţiştii musceleni, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Ploieşti – Biroul Garda Forestieră Judeţeană Argeş, într-o săptămână au depistat aproape 30 de bărbaţi, care cărau lemne fără documente care să ateste provenienţa legală sau acte de însoţire.

Amenzi pentru mai mulţi bărbaţi şi firme din Bughea de Sus

Este vorba de 17 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 53 de ani, care transportau material lemnos cu altelaje, autoutilitare, respectiv cu un autocamion, toţi din Bughea de Sus. De asemenea, a fost controlată şi o societate comercială cu activitate în domeniul silvic, din aceeaşi comună. Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.500 de lei, conform Legii 171/2010, privind contravenţiile silvice, fiind confiscată cantitatea totală de aproximativ 25 de metri cubi de material lemnos.
Tot la Bughea de Sus au mai fost verificate încă două societăţi comerciale, iar la una dintre ele s-au constatat diferenţe dintre stocul scriptic şi cel faptic, rezultând că firma deţinea cantitatea totală de 2,53 metri cubi lemn de foc, de esenţă răşinoase, fără documente legale. În final, a fost amendată cu 5.000 de lei, iar materialul lemnos, fără provenienţă justificată legal, a fost confiscat şi predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Câmpulung.

Poliţiştii de la Rucăr, vigilenţi

Prevenirea şi combaterea ilegalităţilor din domeniul forestier a fost urmărită şi de oamenii legii de la Rucăr. Împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Argeş, au verificat două societăţi comerciale, cu sediul în localitatea Rucăr, constatând diferenţe dintre stocul scriptic şi cel faptic, rezultând că una dintre ele deţinea cantitatea totală de 2,28 metri cubi cherestea, de esenţă răşinoase, fără documente legale. A fost amendată cu 5.000 de lei, iar cantitatea descoperită a fi fără provenienţă justificată legal, a fost confiscată şi predată reprezentanţilor ocolului silvic competent teritorial.
De asemenea, la a doua societate verificată, s-au constatat diferenţe dintre stocul scriptic şi cel faptic, rezultând că aceasta a expediat cantitatea de 0,43 metri cubi cherestea răşinoase şi 0,11 metri cubi lemn de foc răşinoase, fără documente legale. Şi aceasta a fost sancţionată cu 5.000 de lei, iar materialul lemnos, expediat fără documente legale de provenienţă şi transport, a fost confiscat valoric.
Poliţiştii Secţiei Rurale Rucăr au prins şi un bărbat de 44 de ani, din Stoeneşti, care transporta cu un autoşasiu, confecţionat artizanal, material lemnos pe DC 26 de pe raza localităţii de domiciliu, fără documente legale de provenienţă sau însoţire a transportului. De asemenea, din verificări s-a stabilit că bărbatul în cauză nu deţine permis de conducere, iar autovehiculul nu este înmatriculat sau înregistrat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui autovehicul neînmatriculat şi conducere fără drept, iar cu privire la materialul lemnos transportat, în urma evaluării efectuate de către un specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport era încărcată cantitatea de 0,900 metri cubi lemn foc de esenţă fag. În urma abaterii la regimul silvic, i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 de lei, iar încărcătura a fost confiscată şi predată Ocolului Silvic Câmpulung.
Săptămâna trecută, oamenii legii de la Rucăr au fost sesizaţi, de către un participant la trafic despre faptul că două ansambluri de vehicule, care circulau pe DN 73, ar transporta material lemnos fără documente legale. Poliţiştii au identificat autovehiculele descrise şi, în urma verificărilor efectuate şi a interogării aplicaţiei SUMAL 2.0, s-a stabilit faptul că societăţile emitente ale avizelor de însoţiri electronice nu ar fi respectat prevederile legale privind modalitatea de emitere a avizului de însoţire, în sensul că a consemnat, în mod eronat, la rubrica mijlocului de transport, numere de înmatriculare greşite (un element consemnat diferit faţă de numărul de înmatriculare al mijlocului de transport). Ca urmare a celor constatate, cele două firme, din Dâmbovicioara şi Rucăr, au fost sancţionate fiecare cu câte 5.000 lei. În ceea ce priveşte provenienţa materialului lemnos, identificat în ambele vehicule, nu au fost constatate nereguli.
Agenţii de la Rucăr au depistat trei bărbaţi, din Valea Mare Pravăţ, care cărau cu căruţele material lemnos, fără a deţine documente de provenienţă sau însoţire. Aceştia aveau 2,4 metri cubi lemne, care le-au fost confiscate şi predate Ocolului Silvic Dragoslavele. Dar şi alţi patru, din Cetăţeni, care au tăiat, cu ajutorul unei drujbe, patru arbori de fag şi carpen din fondul forestier, în volum total de 1,2 metri cubi. Arbori au fost reţinuţi şi predaţi Ocolului Silvic Câmpulung, iar pe numele acestora a fost întocmit dosar penal.
Inclusiv poliţiştii Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 25 de ani, din Berevoeşti, care transporta, cu o autoutilitară, pe raza localităţii Godeni, cantitatea de 1,2 mc de material lemnos, fără documente legale de provenienţă sau însoţire a transportului. Tânărul a fost amendat cu 1.000 de lei, iar lemnul confiscat şi dat în custodie Ocolului Silvic Câmpulung.
În cadrul acţiunilor cu specific de prevenire, poliţiştii şi lucrătorii silvici au ajuns şi la o societate comercială din Dragoslavele. Şi aici nu corespundea stocul scriptic cu cel faptic, oamenii legii descoperind că firma a expediat cantitatea totală de 19,06 metri cubi de material lemnos (molid, fag şi paltin de munte), fără documente legale. A fost amendată cu 10.000 de lei, iar materialul lemnos, expediat fără documente legale, în valoare de aproximativ 3.000 de lei, a fost confiscat valoric.
Oamenii legii anunţă că astfel de acţiuni vor continua. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!