23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Cazul unei minore traficate, din Câmpulung, prezentat într-un reportaj BBC

Pornind de la faptul că, în fiecare colţ din Regatul Unit, femeile sunt ţinute sclave şi vândute pentru sex, iar majoritatea traficanţilor sunt din România, o echipă BBC a încercat să pătrundă în lumea interlopă de la noi din ţară, pentru a dezvălui cum începe totul. Timp de doi ani, corespondentul BBC Jean Mackenzie s-a întâlnit cu fete cumpărate şi vândute, prezentând filiera prin care ele ajung să fie victime ale traficului de carne vie, în special prin metoda lover-boy, seducătorul protector, care le promite o viaţă mai bună, plină de afecţiune şi apreciere, cu câteva condiţii pentru „binele” cuplului.
Jurnalista a ajuns în centrul Ianei Matei, care are o asociaţie, singura din România, care recuperează, salvează şi protejează fetiţele şi fetele traficate, la Caracal, unde i s-a vorbit despre cazurile Alexandrei Măceşeanu şi Luizei Melencu, dar şi la Câmpulung, unde părinţii unei minore drogate şi traficate a fost de acord să-şi spună povestea în faţa camerelor de filmat. Toată lumea cu care s-a întâlnit englezoaica a reclamat neîncrederea în Poliţie şi autorităţi. Inclusiv şeful Sindicatului Poliţiştilor Europeni a recunoscut că statului nu-i pasă de cetăţeni, iar sistemul care ar trebui să-i apere este depăşit şi copleşit.

O familie de câmpulungeni a acceptat să povestească despre fiica lor, traficată de la 12 ani

BBC şi-a început reportajul „Sclavele sexuale ascunse ale României” cu imagini de la o descindere într-un bordel din Marea Britanie, în care au fost găsite fete din România practicând prostituţia. Jurnaliştii au transmis că, în 2020, România a identificat 429 de tinere care au fost victime ale traficului de persoane, conform datelor puse la dispoziţie de Guvern, iar jumătate dintre ele erau minore.
În timpul şederii în România, Jean Mackenzie a descoperit copii care au fost luaţi de traficanţi de la vârsta de 10 ani, ceea ce explică de ce mulţi nu realizează că sunt exploataţi. În goana de a înţelege mai multe despre neîncrederea românilor în Poliţie şi autorităţi, jurnalista a descoperit şi povestea incredibilă a familiei din Câmpulung, a cărei fată a fost în mâinile traficanţilor de droguri şi carne vie mai mulţi ani.
Câmpulungenii au fost de acord să apară în faţa camerei de filmat, să spună povestea fiicei lor „Andreea”, care a fost traficată de la 12 ani, dar s-a întors acasă, după ce a fost protejată într-un centru al Protecţiei Copilului. Părinţii sunt filmaţi, dar fata este protejată. „Când am ajuns la această familie, ei sărbătoreau. Fiica lor cea mare tocmai fusese adusă acasă după ce a fost în mâinile traficanţilor în urmă cu trei ani. “Andreea” era distantă, încă se adapta faptului că s-a întors acasă. După o perioadă, a început să-mi arate muzica ei preferată şi a început să-mi povestească ce s-a întâmplat.”, a transmis corespondenta BBC.
Adolescenta, care, de curând, a devenit majoră, a căpătat încredere în ea şi i s-a destăinuit englezoaicei: „Am fost doar un copil, am avut 12 ani. Cred că, la început, aveam droguri numai gratis. După, a început să fie nevoie de bani şi ştiau că singura opţiune era să mă prostituez. Mi-au fost prieteni doar în capul meu, dar eram doar o sclavă pentru ei, făceam tot ce-mi spuneau. Sunt sunt acasă, sunt stabilă din punct de vedere emoţional şi nu mai am nevoie de persoanele din anturajul acela, nu le mai simt lipsa.”, a spus „Andreea”, destul de distantă.
Povestea câmpulungenilor a căpătat o întorsătură neaşteptată pentru Jean Mackenzie, în sensul că părinţii “Andreei” i-au spus că ea a fost răpită, dar Poliţia nu a vrut să-i ajute. „Eşti singur. În oraşul ăsta eşti singur, nimeni nu face nimic. Imaginează-ţi că, atunci când copilul tău se duce la şcoală, poate să fie răpit, drogat, traficat. Te duci la Poliţie şi… nimic, nu se întâmplă nimic. A doua zi, te duci în oraş şi traficantul îţi râde în faţă! Cum te simţi?”, i-a spus ziaristei tatăl „Andreei”.
Oamenii legii au negat că nu au făcut nimic în cazul „Andreei”, spunând echipei BBC că a transmis cazul unui specialist în combaterea traficului.
„La Poliţie, când mergeam, nu auzeam decât că ei nu au ce să facă, că nu au personal ca să meargă să o caute.”, a intervenit şi mama fetei. Cu lacrimi în ochi, a povestit cum a decis să facă pe detectivul ca să-şi găsească fiica. A reuşit să-i dea de urmă, a intrat chiar în contact cu traficantul, sub pretextul unei tranzacţii de droguri. Şi-a găsit fiica drogată, în portbagajul unei maşini, staţionată în parcarea de la intrarea la Stadionul Municipal, acolo unde i-a dus pe englezi să le arate locul. „A întâlnit acest lover-boy, care i-a sucit minţile, i-a spălat creierul, i-a dat droguri maxim. Ieşeam în oraş şi o căutam cu maşina. Aici este locul unde am găsit-o în portbagajul maşinii (n.r. în filmare se vede parcarea de la Stadionul Municipal). A deschis portbagajul şi a tras-o jos. Ea era drogată. În portbagaj era, drogată, că nu putea să stea în picioare. Şi acum, când îmi aduc aminte, văd acele momente în faţa ochilor, cum ştiam copilul meu că era acasă şi cum am găsit-o. Eu cred că, din moment ce Poliţia nu a făcut nimic niciodată, este mână-n mână cu ei.”, s-a mai plâns mama adolescentei.

Preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni: „Statului român nu-i pasă de viaţa cetăţenilor lui, nu îi pasă de viaţa copiilor”

Auzind tot mai des despre copii răpiţi pentru prostituţie şi acuze la adresa Poliţiei că închide ochii la astfel de acte, jurnalista BBC a stat de vorbă şi cu un poliţist, Cosmin Andreica, şeful Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL. „În fiecare an, avem mai multe fete care sunt răpite pentru prostituţie. Sistemul este mai mult decât stricat şi copleşit. Avem mai mult de 100 de cazuri pe judeţ şi sunt doar 1-5 poliţişti care pot să investigheze aceste cazuri. Este ineficient de investigat, chiar imposibil.”, i-a comunicat Cosmin Andreica.
Dar nu numai asta, poliţistul a transmis şi că traficanţii care păcălesc fetele cu metoda lover-boy se folosesc de o breşă din legislaţie: când un copil pleacă de acasă voluntar, Poliţia nu are dreptul să o considere ca o infracţiune. „Procurorul de caz poate întreba: avem dovezi clare că fata a fost răpită? Nu! Atunci, poate ea a plecat, pentru că s-a îndrăgostit sau pentru că îşi dorea un viitor mai bun. Statului român nu-i pasă de viaţa cetăţenilor lui, nu îi pasă de viaţa copiilor. Aceasta este concluzia!”, a mai transmis poliţistul.
După reportajul de la Câmpulung, jurnalista a vrut să afle ce mai face „Andreea”, tânăra salvată de părinţi din portbagajul traficantului, şi s-a întâlnit cu tatăl ei, care acum lucrează la Londra. „Au răpit-o din nou. Am aflat că sunt aceleaşi persoane. Am vândut tot ce aveam, firma din România, ca să o salvăm pe fiica noastră, să putem sta acasă doi ani şi să o salvăm. Cât timp stau acasă, nu este nicio problemă. Când plec, problemele se repetă. O iubim şi vrem să fie cu noi, ca un copil normal. Sper ca, într-o zi, să fie din nou fetiţa mea. Sper!”, i-a declarat tatăl Andreei.

Traficanţii de droguri şi minori, condamnaţi în 2020

După publicarea reportajului BBC, un ofiţer de la Crimă Organizată a transmis că a fost verificat cazul de la Câmpulung, iar suspecţii, arestaţi. În acelaşi an, suspectul la care se face referire a fost trimis în judecată, iar în anul 2020 a fost condamnat.
Într-adevăr, pe 5 septembrie 2019, oamenii legii au făcut mai multe percheziţii la Câmpulung, la persoane bănuite de trafic de droguri de risc şi trafic de minori. Acţiunile poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti au avut loc după ce părinţii fetei din oraş şi-au făcut public oful: fata lor, atunci de doar 16 ani, a dispărut de mai multe ori într-un an, iar autorităţile n-au făcut nimic pentru a o găsi şi a-i pedepsi pe cei vinovaţi. Părinţii au dat amănunte televiziunilor naţionale, cum fiica lor a fost atrasă în lumea drogurilor şi, după ce au făcut-o dependentă de ele, doi traficanţi tineri i-au cerut să se prostitueze pentru ei, în schimbul prafurilor. Familia a susţinut că, de fiecare dată când aceasta nu mai venea acasă, cazul era tratat ca o simplă dispariţie, deşi se aduceau dovezi că adolescenta era la traficanţi.
Tinerii reţinuţi pe 5 septembrie 2019 au fost judecaţi, soluţia în caz fiind dată pe 16 ianuarie 2020. Tribunalul Argeş a condamnat o tânără pentru trafic de droguri de risc la un an şi 10 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de trei ani şi pusă să presteze 120 de zile, muncă în folosul comunităţii la Primăria Câmpulung sau Schitu Goleşti. Celălalt inculpat a fost condamnat pentru trafic de minori şi a primit patru ani de închisoare, cu privare de libertate şi obligat să plătească familiei fetei 100.000 lei, despăgubiri civile-daune morale. Decizia Tribunalului a fost atacată de traficantul de minori, dar şi de DIICOT Piteşti, Curtea de Apel pronunţându-se definitiv pe 17 martie 2020. Apelul condamnatului a fost respins, iar, la solicitarea DIICOT, a fost aplicată bărbatului pedeapsa complementară şi accesorie de interzicere, pe o perioadă de doi ani, a dreptului de a comunica cu adolescenta ori de a se apropia de aceasta, precum şi dreptul de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau şcoala unde victima îşi desfăşoară activităţile sociale. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!