27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Funcţionarea staţiei de epurare de la Rucăr, interzisă până la obţinerea autorizaţiei de la Apele Române

Frământările Gabrielei Gheorghe, consilier local la Rucăr, legate de lipsa autorizaţiei de mediu pentru reţeaua de canalizare nou executată în comună, în condiţiile în care au fost racordate, totuşi, câteva sute de persoane, au îmbrăcat forma unei sesizări trimise Apelor Române. La nivelul Legislativului localităţii, comunicarea oficială privitoare la numărul gospodăriilor branşate a fost pentru 345 de cetăţeni care s-au conformat obligaţiei. Informaţia a fost transmisă şi de primarul Ionel Dulamă, şi de Radu Olteanu, directorul societăţii de apă-canal a comunei, cu menţiunea că, în afara acestora, există şi branşări clandestine la sistemul de utilităţi proaspăt înfiinţat. Target-ul autorităţilor este ca, până la 15 iunie 2022, când expiră răgazul acordat rucărenilor pentru a se racorda de bună voie la reţea, să convingă 1.700 de proprietari să achite tariful pentru canalizare. În caz contrar, le va fi imputat şi fără să fie beneficiari ai serviciului, cu condiţia firească de a avea reţeaua pe strada lor. Numărul de branşaţi transmis public de autorităţi este contrazis de un răspuns pe care Gabriela Gheorghe l-a primit din partea Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, instituţia către care a fost direcţionată adresa sa de către Administraţia Naţională Apele Române.

Societatea a încălcat legea punând în funcţiune sistemul de canalizare şi epurare fără autorizaţie

Consilierul local Gabriela Felicia Gheorghe s-a adresat Apelor Române pe 13 decembrie 2021 şi, o lună mai târziu, a primit răspunsul solicitat, după ce o echipă de control din cadrul Inspecţiei Bazinale a Apelor a verificat în teren cele reclamate. Recepţia lucrărilor executate pentru realizarea investiţiei „Reţea nouă de canalizare şi staţie de epurare” s-a realizat pe 24 februarie 2021, beneficiar fiind Unitatea Administrativ-Teritorială Rucăr.
Informarea primită de politicianul de la Pro România menţionează alt număr de branşaţi decât cel precizat pe la întrunirile aleşilor de la Rucăr. „De la data recepţiei finale şi până la data şedinţei Consiliului Local Rucăr, 2 decembrie 2021, prin care s-a hotărât obligativitatea racordării gospodăriilor la sistemul public de canalizare până la data de 15 iunie 2022, şi până în prezent au fost branşate circa 70 de gospodării, fiind executate o serie de lucrări de service şi mentenanţă a instalaţiilor aferente, în vederea punerii în funcţiune.”, redăm un fragment din răspunsul celor de la Ape.
Mai departe aflăm că SC Utilităţi Apă Canal 2010 SRL, administratorul reţelei de alimentare cu apă şi canalizare în comuna Rucăr, a depus la A.B.A. Argeş Vedea documentaţia tehnică necesară obţinerii autorizaţiei de gospodărire a apelor, înregistrată la data de 14 decembrie 2021. Aşadar, procedura de autorizare este în derulare. Vestea neplăcută pentru autorităţile rucărene este că nu se mai pot folosi de staţia de epurare cât durează formalitatea autorizării. Şi aşa se plângea primarul Ionel Dulamă că plăteşte facturi uriaşe la curentul electric din cauza staţiilor de pompare şi a celei de epurare!
„Sistemul de canalizare şi staţia de epurare se află în perioada de probe şi nu funcţionează la parametrii proiectaţi. Pentru punerea în funcţiune a sistemului centralizat de canalizare şi epurare, fără a deţine autorizaţie de gospodărire a apelor, societatea a încălcat prevederile Legii Apelor 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, articolul 87, fiind sancţionată contravenţional conform O.G. nr.2, şi a fost dispusă măsura cu caracter obligatoriu de interzicerea funcţionării staţiei de epurare până la obţinerea autorizaţiei de gospodărire a apelor.”, sunt sancţiunile aplicate societăţii rucărene şi administraţiei publice locale pentru zorul de a exploata sistemul fără autorizările necesare.
„În concluzie, aşa cum bănuiam, canalizarea şi staţia de epurare funcţionează ilegal! A fost dispusă interzicerea funcţionării staţiei de epurare până la obţinerea autorizaţiei de gospodărire a apelor, plus amendă contravenţională!”, precizează autoarea demersului. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!