27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Rezultatele copiilor la şcoală îi ajută pe părinţi să obţină o locuinţă de la Primărie

Performanţa şcolară a copiilor rucărenilor nevoiaşi va cântări între criteriile de acordare a unei locuinţe sociale, care se va face după un regulament aprobat de curând de Consiliul Local. Din iniţiativa liberalului Mihai Cristian Nistor, condiţiile clasice legate de situaţia materială, numărul de copii şi starea de sănătate sunt completate, la repartiţia unui apartament, cu obligativitatea frecventării cursurilor de către şcolarii familiei. Reprezintă un avantaj pentru solicitant dacă fiul sau fiica este elev aflat între vârfuri, cu medii de la 9,50 în sus.

Obligativitatea frecventării şcolii de către copii, condiţie la repartiţia unei locuinţe sociale

Şedinţa ordinară din 7 decembrie 2021 a avut pe ordinea de zi Regulamentul privind repartizarea, închirierea şi administrarea locuinţelor sociale, a locuinţelor aflate în proprietatea privată a comunei. Tot atunci au fost aprobate criteriile de ierarhizare a cererilor primite de la rucărenii care au nevoie de un acoperiş deasupra capului. Prea multe persoane nu se află în această situaţie, existând până la acest moment doar trei cereri. Procedura, însă, ia în calcul solicitările înaintate Primăriei după data aprobării ei, ceea ce înseamnă că dosarele trebuie actualizate după regulile proaspăt adoptate.
Chit că Primăria n-are locuinţe în stare proprie repartiţiei, a fost nevoie de aceste norme pentru a-i putea introduce în legalitate pe locatarii din organizarea de şantier din Valea lui Maldăr, ca viitori titulari ai contractelor de curent electric. Pe care n-aveau cum să le încheie, neavând nicio calitate care să le dea dreptul să ocupe locuinţele din baraca familială aparţinând Primăriei.
Singurele amendamente au provenit de la Mihai Cristian Nistor, consilier local PNL, care au trecut la vot. S-au abţinut independentul Dumitru Ghica şi aleşii de la Pro România, Gabriela Gheorghe şi Radu Benţea.
Nedumerirea liberalului iniţiator al unui amendament menit să-i determine pe părinţi să se ocupe de educaţia copiilor a arătat astfel: „Cei care au mai mulţi copii au un punctaj ridicat. Cum îi convingem să-şi trimită copiii la şcoală? În momentul în care societatea face ceva pentru el, şi el este obligat să-şi trimită copiii la şcoală. Normal că cei care au mulţi copii ies în faţa celor care sunt singuri. Şi mi se pare normal să primească o locuinţă socială cei care au mai mulţi copii. Dar vreau să se simtă şi ei obligaţi să respecte regulile şi să-i trimită la şcoală.” Astfel, această condiţie a fost inclusă între criteriile de repartiţie, având posibilitatea de creştere a punctajului dacă elevul este unul de top. „Dacă un copil al familiei cu venituri modeste, care are nevoie de o locuinţă socială, are note foarte bune la şcoală, acest lucru să conteze la punctaj.”, a mai cerut Nistor.

Un rezultat bun care să se simtă este de la 9,50 în sus

Secretarul Ion Vorovenci a punctat condiţiile prevăzute de lege. Şi anume că la stabilirea criteriilor se va ţine seama de condiţiile de locuit ale solicitantului, numărul copiilor şi al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitanţii, starea de sănătate a solicitanţilor sau a unor membri ai familiilor acestora, vechimea cererilor. „Noi n-am făcut altceva decât să transpunem aceste elemente tehnice în regulamentul pe care îl aveţi în faţă. În normele de aplicare a legii spune foarte clar: la criteriile de repartizare se pot adăuga de către Consiliul Local şi alte criterii, în funcţie de situaţiile specifice existente pe plan local.”, a confirmat secretarul Primăriei posibilitatea includerii în regulament a obligativităţii frecventării cu regularitate a şcolii de către copiii beneficiarilor.
„Sunt mai importante celelalte (n.r. condiţii), dar vreau să existe şi aceste criterii. Vreau ca acest copil care luptă să se considere că şi el şi-a adus contribuţia. Dacă acel copil are rezultate deosebite – trebuie să stabilim ce înseamnă rezultate deosebite -, să aducă un beneficiu familiei. Familia să se poată bucura şi ea de rezultatele muncii copilului. Foarte bine însemnând 9,50-10.”, a arătat liberalul Mihai Cristian Nistor care ar fi, în opinia sa, performanţa aducătoare de punctaj.
Aleşii au stabilit că frecvenţa la ore se notează cu 10 puncte şi media de la 9,50 în sus, cu 5 puncte. Un punct se acordă pentru media cuprinsă între 8 şi 9,50.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!