23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Colindătorii reuniţi într-o spectaculoasă paradă, cu cai şi torţe, au adus la Câmpulung lumina sărbătorilor de iarnă

Câmpulung este gazda unui eveniment în premieră, care concurează cu fruntea sus cu manifestări de gen din ţară cu vechime, chiar dacă festivalul nostru se află la prima ediţie. Debutul Festivalului Naţional de Colinde, Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Iată vin colindătorii” a fost cu adevărat spectaculos, graţie paradei grupurilor folclorice însoţite de zece călăreţi de la Herghelia 7 Cai Nămăeşti. Îţi tăiau răsuflarea junii îmbrăcaţi în sumane din blană de oaie, purtând tricolorul şi făcliile aprinse, deschizând alaiul de colindători minunaţi în straiele lor populare! Tabloul satului românesc, emoţionant în curăţia lui, s-a mutat într-un centru scormonit de utilaje, în contrast cu pregătirile depuse de aceşti tineri şi copii pentru a se prezenta exemplar în faţa spectatorilor. Păcat că municipiul nu s-a pregătit pentru a-i întâmpina cum se cuvine pe musafirii forţaţi să defileze pe un şantier! Inclusiv Liviu Iana, organizatorul manifestării care a adus o explozie de culoare şi muzică în săptămâna Crăciunului, a făcut oficiile de gazdă călare pe un bidiviu alb.

  • Cea mai frumoasă oficialitate: viceprimăriţa de la Stâlpeni, îmbrăcată ca o româncă adevărată   

Defilarea colindătorilor s-a făcut pe traseul cuprins între Bărăţie şi Primărie, cu repetiţie pe porţiunea dintre Primărie şi intersecţia cu Biserica „Sfântul Nicolae”. Trecătorii aflaţi pe bulevard nu s-au mai săturat pozându-i, fiind o frumuseţe imaginea bucolică desfăşurată înaintea ochilor. Parada s-a derulat în sunet de colinde, grupurile participante salutându-i artistic pe câmpulungenii cuceriţi de ce vedeau şi auzeau. Toate obiceiurile de Crăciun şi Anul Nou ale românilor au avut reprezentare în alaiul sorbit cu nesaţ de privirile publicului înseninat de veselia transmisă de artişti. Lumea a uitat de forfotă, de blocajele din trafic, de stresul cumpărăturilor şi s-a oprit ca să simtă ceea ce înseamnă, de fapt, sărbătorile. Linişte în suflet, ca să te bucuri de Naşterea Mântuitorului, moment celebrat la Câmpulung printr-o manifestare caldă, autentică şi de calitate.

Emoţia te tulbura la auzul vocilor curate şi al instrumentelor muzicale ce au dat intensitate momentului prezentării ansamblurilor invitate să susţină recitaluri la Câmpulung. I-am remarcat în mijlocul colindătorilor de la Stâlpeni pe primarul Gabi Şerbănoiu şi pe viceprimăriţa Nicoleta Machidon, care au purtat torţe. Viceprimăriţa era atât de frumos îmbrăcată într-un costum muscelean, cu suman şi broboadă roşie!

În faţa Primăriei, oaspeţii au fost întâmpinaţi de primarul Elena Lasconi şi viceprimarul Nicolae Zaharia, alături de două tinere purtând coşuri cu covrigi, pentru a răsplăti prestaţiile colindătorilor. Mesajul urătorilor a fost transmis de Liviu Iana. „Bună seara, boieri mari! / Oameni buni şi gospodari, / Am venit cu voie bună, / După datina străbună, / Să vă colindăm frumos, / De Naşterea lui Hristos, / C-am ajuns seara cea sfântă, / Când colindele se cântă, / Să trăiţi gazde frumoase, / Să trăiţi că ne-aţi primit, / Anul Nou ce va veni, / Să v-aducă bucurii, / Sănătate şi mulţi bani! Că avem nevoie să reparăm oraşul, doamna primar, nu?”, a personalizat urarea Liviu Iana, după care a încheiat: „Să trăiţi şi La Mulţi Ani!”

  • Colindătorii luminii

„Nu este întâmplătoare această paradă de călăreţi, cai şi torţe, a vorbit Liviu Iana despre semnificaţia zilei alese pentru startul evenimentului. Astăzi (n.r. 21 decembrie 2021) este solstiţiul de iarnă: cea mai mică zi din an şi cea mai lungă noapte. Iar tradiţia folclorului românesc spune că, înainte cu multă vreme, oamenii mergeau pe munţi, călare, cu făclii în mână, pentru a întâmpina soarele. Aşa că, astăzi şi mâine, să sărbătorim atât solstiţiul de iarnă, dar, mai ales, vestirea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.”

Înainte de a performa pe scenă, artiştii au oferit o demonstraţie înaintea gazdelor, care le-au împărţit tradiţionalii covrigi. Elena Lasconi, alături de prezentatorul Marian Matei, a urcat prima pe scenă pentru a adresa un salut de „bun venit”: „Mă bucur că, astăzi, putem vorbi despre un Festival Naţional de Colinde la Câmpulung şi sunt foarte mândră de asta, sunt foarte mândră de voi. Este o zi foarte friguroasă. Am văzut că unii dintre copii au mânuţele roşii. Unii dintre voi aţi venit tocmai de la Botoşani. Vă întorc cu foarte multă căldură, din partea tuturor câmpulungenilor, toate urările de bine, să fiţi sănătoşi, să fim voioşi şi, foarte important, să fim uniţi!” Din cauza celor -5 grade de afară, copiii au fost ţinuţi în sediul Primăriei, unde li se oferea un ceai cald, ca să se încălzească, până le venea rândul.

Primii colindători ai serii au fost copiii din Grupul de colindători al Cercului de Muzică Uşoară al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, pregătiţi de profesorul Gina Pavel, cu un colaj de colinde internaţionale. Aceştia au cerit inimile privitorilor cu prezenţa scenică şi vocile cristaline. După copiii câmpulungeni, scena a fost predată oaspeţilor: Ansamblul folcloric „Mugurelul – Mărgineanca” din Botoşani, care a oferit un program artistic cu jocuri de căiuţi, capre, urşi, mascaţi, urături şi cântece populare din Bucovina, acompaniaţi de taraf; Grupul de colindători „Brezaia” din comuna Rucăr, pregătit de profesorul Tudor Vlad, cu un program de jocuri cu măşti zoomorfe; Grupul de colindători „Piţigaia”, din Stâlpeni, care funcţionează sub îndrumarea Şcolii Populare de Arte Piteşti – director Elena Iagăr, pregătit de Bogdan Panţâru, cu un program de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou din Argeş; Grupurile „Mlădiţe Muscelene” şi „Muguraşii” de la Schitu Goleşti, coordonaţi de profesorul Ion Liviu Iana; Ansamblul Folcloric „Carpaţi” al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, instruit de Neluş Horobeanu, care a încheiat seara cu un program de colinde din Muscel.

  • Astăzi cântă Tudor şi Nicolae Furdui Iancu, Florentina şi Petre Giurgi şi „Doruri Muscelene”  

Din nou, amfitrion al serii a fost jurnalistul Marian Matei, a cărei prestaţie a contribuit la reuşita unui eveniment care merită repetat şi promovat pe măsura valorii de care a dat dovadă încă de la prima încercare. „Bună seara, Câmpulung! Bună seara, România! La acest eveniment este prezentă şi Televiziunea Română. Festivalul va fi difuzat în emisiunea „Cântec şi poveste!, realizată de doamna Maria Tănase Marin. Încă din anul 2014, noi organizăm un festival la nivel judeţean. Datorită faptului că, în acest an, am beneficiat de un buget mai generos, am putut să-l transformăm într-un festival naţional. L-am segmentat în două secţiuni. Ne dorim ca această ediţie să fie una de succes şi, în anii viitori, să mergem mai departe, pentru a păstra şi promova tradiţiile noastre româneşti de Crăciun şi Anul Nou. Toate sărbătorile noastre sunt frumoase, dar Crăciunul, când familia se strânge în jurul mesei, are ceva aparte.”, a spus, la finalul primei, seri Liviu Iana.

„Ne bucurăm că ne-aţi primit atât de frumos la Câmpulung Muscel, admiraţie şi respect pentru doamna primar Lasconi, care se vede că munceşte şi este o mână de om gospodar. La Mulţi Ani şi sărbători fericite!”, a transmis directorul Marcel Dupu, de la Dorohoi, care a însoţit ansamblul moldovean. Lângă scenă s-a încins „Hora”, anunţând astfel a doua seară de spectacol.

În această seară, spectacolul începe la ora 17.00. Îi veţi asculta pe: Tudor şi Nicolae Furdui Iancu, acompaniaţi de Orchestra „Crai Nou” din Alba Iulia, Florentina şi Petre Giurgi, însoţiţi de un grup de colindători din Maramureş, şi pe membrii Grupului vocal folcloric bărbătesc „Doruri Muscelene”, acompaniaţi de Taraful „Cătălin Iancu” din Piteşti, cu un program de colinde şi cântece de stea din Muscel.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!