11.6 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Cartea săptămânii la Biblioteca Municipală „Poveste de Crăciun” – Charles Dickens

Pentru perioada 20-24 decembrie, Biblioteca Municipală „Ion Barbu” le propune cititorilor spre lectură cartea „Poveste de Crăciun” – Charles Dickens, ilustraţii de Roberto Innocenti, Editura Litera 2010.
Charles Dickens (1812-1870) este unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii engleze. Cariera lui de romancier şi de povestitor de succes a început în 1833, când scrierile publicate în foileton, în diverse reviste, i-au adus faimă şi recunoaştere peste noapte. „Poveste de Crăciun” a fost publicată pentru prima dată în 1843. Poate cea mai cunoscută poveste de Crăciun din toate timpurile. O poveste ce dezvăluie adevăratul spirit al Crăciunului: „Scrooge şi Marley” erau doi asociaţi. Marley murise exact în ziua de Crăciun, iar Scrooge era un om foarte zgârcit şi singuratic. El nu credea în Crăciun şi, ca urmare, nu cinstea această sărbătoare, în acea zi nu-i dădea voie secretarului său să-şi ia liber şi nici nu-i făcea o mărire de salariu. Acesta nu credea nici în fantome şi nu îi era frică de nimic până când, în noaptea de Crăciun, acesta este vizitat de fantoma lui Marley. Scrooge se sperie groaznic când îi vede faţa şi lanţurile care atârnau după el. Marley i-a spus că viaţa lui este nefericită, dar vrea ca Scrooge să nu facă aceeaşi greşeală, iar lanţurile care atârnau după el reprezentau păcatele pe care le-a făcut în viaţă. Fantoma i-a spus că îi va da şansa să îşi îndrepte viaţa, trimiţând trei spirite la el, care vor veni pe rând atunci când clopotul va bate de trei ori. Primul spirit îi prezenta lui Scrooge Crăciunul trecut, al doilea spirit, Crăciunul actual, iar al treilea spirit, Crăciunul viitor în care Scrooge murise, iar nimănui nu îi păsa de el. După ce toate aceste spirite au plecat, Scrooge a devenit un om darnic, care cinstea Crăciunul şi toate sărbătorile.
Roberto Innocenti, ilustratorul, s-a născut în 1940, într-un mic orăşel italian, aproape de Florenţa, este unul dintre cei mai faimoşi ilustratori de carte pentru copii din întreaga lume. Lucrările lui, prezente în multe cărţi îndrăgite de generaţii întregi de copii, cum ar fi „Spărgătorul de nuci”, „Aventurile lui Pinocchio”, „Călătoriile lui Gulliver”, „Poveste de Crăciun”, au fost deosebit de apreciate de critici şi au câştigat numeroase premii, precum Premiul “Mărul de Aur”, la Bratislava, şi, în anul 2004, o nominalizare la Premiul “Hans Christian Andersen”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!