18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Scrisori din Câmpulung de Adrian Săvoiu – Învăţătoarea Zoe Rotaru: povestea unei fotografii din 1928

Într-o dimineață a anului 1928, tânăra învățătoare Zoe Rotaru din Vișoi a chemat la adresa ei din strada Cuza-Vodă nr. 2 o trăsură. Însoțită de cele două fetițe ale sale, îmbrăcate în costume naționale, i-a cerut vizitiului să le ducă pe toate trei în centrul Câmpulungului, pe Bulevard. Când vizitiul a oprit lângă Bărăție, în dreptul studioului unde era scris „Foto Ion Munteanu”, tânăra și fetele sale au coborât. Zoe Rotaru a intrat cu oarece sfială în studio și a dat cu ochii de însuși fotograful Ion Munteanu, care în 1924 își deschisese aici, lipit de turnul Bărăției, unul dintre cele mai moderne ateliere foto din oraș. După ce l-a salutat și s-a prezentat, i-a spus că ar vrea să facă o fotografie împreună cu fetele, Maria, de patru ani, și Ileana, de trei ani. Pe când Zoe vorbea cu fotograful, cele două fetițe, îmbrăcate acasă de mamă cu multă grijă și care se țineau strâns de ea, se uitau uimite în jur, pentru că amândouă intrau pentru prima oară într-un asemenea studio.

După ce a înțeles ce are de făcut, Ion Munteanu le-a privit pe toate trei, a meditat puțin și le-a invitat alături, într-o cameră foarte mare. Apoi a așezat-o pe învățătoare pe un scaun masiv din lemn, frumos decorat cu pirogravuri. La dreapta mamei a pus-o pe Maria, arătându-i cum să o țină pe aceasta de braț. În stânga a așezat-o pe Ileana, spunându-i să-și pună o mână în șold. A făcut doi pași în fața lor și le-a mai privit încă o dată cu atenție. Totul era bine!

După aceea fotograful Ion Munteanu s-a dus lângă aparatul său care era așezat pe un trepied. După ce s-a uitat prin aparat, l-a mutat puțin mai într-o parte ca să încadreze perfect grupul. În acest timp, mama și fetele sale, privind la ceea ce se petrecea în fața lor, erau puțin speriate de becurile puternice din plafon care li s-au aprins brusc în față. Fotograful le-a spus să nu miște, să nu clipească și să se uite direct spre el. Apoi din fața aparatului de fotografiat a scos un căpăcel, l-a rotit ca un prestidigitator în jurul obiectivului și, după câteva secunde, l-a pus la loc, de unde îl scosese. „Asta a fost tot!” i-a mai spus fotograful Ion Munteanu lui Zoe.

Povestea acestei fotografii din 1928 începuse cu patru decenii în urmă… În anul 1889, când la București se stingea din viață Mihai Eminescu, iar după scurt timp Veronica Micle, din disperare, se otrăvea cu o doză letală de arsenic, la Câmpulung se întemeia o nouă familie. Simion Rotaru, vizitiu de lux al Câmpulungului, o ceruse în căsătorie pe domnișoara Ioana Baloleanu, în vârstă de numai 16 ani. În perioada următoare, soții Rotaru, care locuiau în cartierul Schei, chiar pe strada principală ce ducea spre centrul Câmpulungului, vor avea împreună șase copii, un băiat și cinci fete: Maria, Gheorghe, Zoe, Valeria, Elena și Sabina.

Născută la Câmpulung în 1900, așadar odată cu veacul, Zoe Rotaru apucase în copilărie farmecul orașului din ”La Belle Epoque”. Apoi, în adolescența sa, a venit Marele Război, iar în noiembrie 1916 Câmpulungul a căzut sub ocupația germană. Zoe a trăit doi ani grei, dar în 1918, imediat după plecarea nemților, a fost contemporană cu Unirea de la 1 Decembrie. Peste trei ani a ieșit învățătoare. Atunci l-a cunoscut pe Iosif Stănescu, un tânăr chipeș din Vișoi, cu trei ani mai mare decât ea, născut în 1897. Cei doi s-au îndrăgostit și nu după mult timp Iosif, căruia Zoe îi spunea Vică, a cerut-o de nevastă. În registrul de căsătorii pe anul 1922 de la Primăria Câmpulung era astfel înregistrată cu nr. 42 căsătoria din ziua de 9 februarie, „orele 10 înainte de amiazi”, dintre Iosif Stănescu, „în vârstă de ani 24, de profesiune comerciant”, și Zoe Rotaru, „majoră, necăsătorită, în vârstă de ani 21”. În aceeași zi, tinerii soți primeau un „Buletin de căsătorie” semnat de ofițerul stării civile „spre a le servi la ceremonia religioasă” de la biserică.

Prins cu nevoile negoțului, Iosif stătea mai mult la Roșiorii de Vede, unde curând a dus-o și pe soția sa. Acolo și-a făcut câteva fotografii alături de Zoe. Într-una dintre ele, îmbrăcat în ținută de oraș, Iosif stă în picioare, uitându-se direct spre obiectivul aparatului de fotografiat. În fața lui este așezată pe un scaun Zoe, îmbrăcată într-o rochie neagră, asortată cu hainele soțului. Pe spatele fotografiei tip carte poștală a rămas peste ani scris cu un tuș negru: „În amintirea zilei de 5/23 aprilie 1924, Roșiorii de Vede”. A fost ultima fotografie pe care cei doi și-au făcut-o împreună. El avea atunci 27 de ani, iar ea 24. În momentul acela, Zoe purta de câteva luni în pântec primul lor copil, pe Maria, care se avea să se nască pe 4 iulie 1924.

Tot la Roșiorii de Vede, unde negustoria cu cheresteaua adusă din munții Muscelului îi mergea lui Iosif destul de bine, s-a născut, la 1 noiembrie 1925, și Ileana, a doua lor fiică. Pentru tânăra familie, bucuria venirii pe lume a unui nou copil a fost urmată imediat de o tragedie. La doar zece zile de la nașterea celei de-a doua fiice, Iosif a murit subit, la numai 28 de ani. Se zice că în urma unui atac cerebral, dar cauza a rămas neclară. Atât Ileana, cât și sora ei mai mare, Maria, nu și-au putut cunoaște astfel niciodată tatăl.

După această întâmplare dramatică, Zoe și fetele s-au întors la Câmpulung. Fetița din stânga acestei fotografii, Maria sau Puia, cum i s-a spus toată viața în familie, va face Liceul de Fete la Câmpulung și apoi va urma, la București, cursuri de educatoare, la Institutul „Pia Brătianu”, una dintre instituțiile de elită ale vremii. Ileana va face și ea Liceul de Fete din Câmpulung și apoi va urma cursurile Facultății de Matematică din București.

Din puținul ei de învățătoare, o dată pe an, înainte de Paște, Zoe pleca de la Câmpulung cu fetele sale la București ca să le cumpere de la magazinul ”Vulturul de mare cu peștele în gheare” pantofi de lac și rochițe. De altfel, în fotografie amândouă au pantofiori de lac. În 1928, când intra pe ușa studioului foto Ion Munteanu din Câmpulung, Zoe Rotaru (Stănescu prin căsătorie) era, așadar, văduvă de trei ani. Cei 28 de ani, pe care îi împlinise, nu lăsau să se vadă pe fața ei încă tânără cutele pe care viața începea să i le brăzdeze.
După câteva zile, Zoe s-a întors în studioul lui Ion Munteanu nerăbdătoare și foarte curioasă. Oare cum ieșise în poză? Era prima ei fotografie împreună cu fetele, Maria și Ileana! Fotograful a scos dintr-un sertar al biroului un plic mare care avea înăuntru un carton gros pe care era lipită o fotografie: o tânără, așezată pe scaun, alături de două fetițe, privea încrezătoare înainte. Zoe s-a uitat îndelung la poză, a analizat-o cu atenție și i-a plăcut. Apoi a dat-o la înrămat. Acasă a așezat-o pe un perete al camerei sale, ca pe o icoană, și din 1928 fotografia a rămas acolo pentru toată viața.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!