Probabil că, la data acestei relatări, necazul unui rucărean inundat de trei ori în acest an a fost rezolvat, după cum s-a angajat viceprimarul comunei. Că, într-o săptămână, echipa de lucru va fi la poarta omului şi va repara ce i s-a stricat în timpul execuţiei lucrării de canalizare. Angajamentul asumat de Ion Pârnuţă urma să fie îndeplinit într-o săptămână, ceea ce înseamnă că, pe 16 noiembrie, Ilie Răuţă a răsuflat liniştit. Dacă nu este aşa, aşteptăm veşti de la petentul care s-a prezentat la şedinţa de Consiliu, la care a ascultat mai bine de o oră de discuţii, până i-a venit şi lui rândul la „diverse”. De ce a fost nevoit să bată drumul la Primărie şi să se adreseze Consiliului Local, la şedinţa transmisă în direct, prin urmare, vedea şi auzea toată comună?!
Motivul îl aflăm de la vice, care susţine că n-a vrut să se deplaseze la faţa locului, pe motiv că cetăţeanul s-a prezentat în faţa lui, citez, „cu aere şi cu tupeu”. Păi, după ce i s-a umplut casa de apă de trei ori, după ce şi-a ratat onomastica, întrucât a trebuit să degajeze beciul inundat, după ce era să moară curentat, avea toată îndreptăţirea să vină cu „gura mare” la Primărie. Dacă, într-adevăr, s-a întâmplat aşa.
Stricăciunea a fost cauzată de subcontractantul lucrării de canalizare
Reclamantul Ilie Răuţă, proprietarul imobilului de pe strada Braşovului, nr.79, le-a amintit autorităţilor că, pe 15 septembrie 2021, a depus cererea cu numărul 7717. „Au trecut 55 de zile şi nu s-a găsit nicio soluţie. Am depus, odată cu cererea, zece semnături ale vecinilor şi ultimul duplicat al I.G.S.U. Argeş, care au intervenit după ce am fost inundat şi au rezolvat problema. Şi nu s-a făcut nimic. În urma lucrărilor publice care s-au făcut la canalizarea regularizată, mi s-a pus capacul de vizitare pe jumătatea celui pluvial. Şi mi s-a distrus podul. O lege spune că trebuie să laşi cum a fost iniţial. Eu n-am avut aceste probleme până să se intervină… să fiu inundat… mi-au colmatat, mi-au distrus podul şi de trei ori am fost inundat. Am încercat verbal, am încercat şi pe partea legală cu cereri. Şi nu s-a găsit nicio soluţie până la data curentă.”, a sesizat omul în plenul Consiliului Local.
Repetiţia expresiei „nu s-a făcut nimic” a lezat sensibilitatea primarului Ionel Dulamă, care a susţinut că nişte demersuri s-au întreprins. Numai că n-au fost finalizate. „Când discuţi despre o cerere depusă într-un anumit termen, discută şi despre faptul că au fost reprezentanţii Primăriei la faţa locului, de două ori Claudiu Pătran, împreună cu reprezentantul firmei, cel care a fost subcontractant al Iridex-ului, pentru a schimba acel loc. Nu s-a pus problema că nu am luat în considerare o cerere înregistrată de 55 de zile. Este o informaţie falsă. Directorul ADP a fost la faţa locului. Împreună cu cei de la ADP cred că au fost şi reprezentanţii de la SC Utilităţi Apă. Am discutat cu Ciprian Secăreanu care a făcut, ca subcontractant, lucrarea de canalizare pe acest sector. Mi-a promis şi nu ştiu dacă domnul vice a continuat discuţiile ca să vină să refacă acest lucru. Nu l-a refăcut până acum, dar asta nu înseamnă că am abandonat problema.”, a răspuns diplomat şeful Executivului.
„De ziua mea, a trebuit să scot apa din beci. M-am şi curentat, dacă nu săreau fasoanele… nu mai eram pe aici”
Petentul n-a fost impresionat de discuţiile dintre părţi şi diligenţele fără finalitate. „Eu vreau o soluţie practică, pentru că, până la urmă, mie o să mi se dărâme imobilul din cauza acestor lucruri. Că aşa, pe vorbe, putem spune multe vorbe. Eu vreau o soluţie practică. Şi în teren, faptică. Nu vorbe. De vorbe m-am săturat. Vorbim de atâtea luni.”, a insistat rucăreanul.
„Soluţia practică este să mute canalul sau să facă podul?”, l-a întrebat Genel Lupu. „Să mute şi canalul, să facă şi podul, pentru că au blocat şi mi l-au rupt. Mi-au urcat Kramerul pe el, când s-a săpat, şi mi l-a rupt. S-a lăsat podul când au urcat utilajul pe el. Toate aluviunile de pe stradă intră în curte la mine. Am zidul de 60 cm, dar apa a trecut peste el, am beciul de 5 pe 5, am avut peste 4 metri cubi de apă în beci.”, s-a plâns omul.
„Dar, când s-a făcut lucrarea, n-ai fost în zonă?”, a continuat dialogul cu cetăţeanul liberalul. „Au spus că nu încape mai sus, mai jos, nu se poate. I-am spus domnului Cipri: nu-mi faceţi bine aici, că o să mă inunde. Sunt ultimul, se traversează canalizarea, dacă lăsaţi aşa, o să am mereu probleme la fiecare ploaie. De Sfântul Ilie am avut probleme, de ziua mea, a trebuit să scot apa din beci. M-am şi curentat, dacă nu săreau fasoanele… nu mai eram pe aici. E inadmisibil aşa ceva. Mai, iunie, iulie, trei luni la rând, am fost inundat. Am avut beciul plin de apă. Au intervenit pompierii.”, părea de neoprit contribuabilul.
„Dar când s-a făcut recepţia, am avut pe cineva din partea Primăriei care a semnat pentru lucrare?”, a vrut să ştie Gabriela Gheorghe, de la Pro România. „Recepţia lucrării s-a făcut – a replicat primarul Dulamă -, sigur că nu s-a cunoscut acest aspect pe care îl semnalează acum. Nu s-a ştiut că există, probabil că sunt lucruri punctuale. S-au făcut 1.700 de racorduri. Nu poţi să ştii dacă la fiecare dintre cele 1.700 este o problemă sau nu. Soluţia o găsim prin implicarea celui care a făcut această lucrare şi îşi asumă greşeala, să refacă în zona respectivă.”
Vicele Pârnuţă: „Ai venit cu aere şi cu tupeu! Dacă ai venit în forţă, de asta n-am venit!”
Ar mai fi avut omul de spus şi avea dreptul să spună, după mai bine de o oră în care a audiat turuiala aleşilor. Însă n-a apucat, fiind întrerupt de viceprimarul Pârnuţă, cu un ton teatral şi o promisiune lansată în faţa telespectatorilor rucăreni. „Du-te liniştit, că într-o săptămână ţi-o rezolvăm. Data trecută, ai venit cu aere şi cu tupeu! De aia n-am venit! Dacă ai venit în forţă, de asta n-am venit!”, a uluit vicele cu justificarea pentru neîntreprinderea unei acţiuni, în lipsa căreia era pusă în pericol siguranţa imobilului unui cetăţean al comunei.
„Aveţi ceva personal cu mine, ca să ştiu?”, nu s-a lăsat intimidat Ilie Răuţă. „Da, am personal. Ţi-am spus că într-o săptămână ţi-o rezolvăm. Gata, mă, am terminat, mai vrei ceva, vorbim!”, l-a expediat Pârnuţă. Totuşi, Gabriela Gheorghe, care a prezidat şedinţa, n-a trecut uşor peste remarca arogantă a vicelui, căruia nu-i plac cei care îl înfruntă. „Să vină cu capul plecat la dumneavoastră şi să se ascundă pe sub masă. Numai dumneavoastră aveţi dreptul să intraţi în forţă!”, l-a ironizat preşedinta pe viceprimar.
În timp ce omul se îndrepta spre ieşire, a mai primit o veste liniştitoare din partea lui Genel Lupu: vine îngheţul şi, în curând, n-o să mai aibă apă, ci gheaţă.
Magda BĂNCESCU