27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Unui consilier local i-a fost anulat dreptul de a deţine, purta şi folosi arme

S-a încheiat procesul prin care un consilier local a cerut anularea unui proces verbal de contravenţie primit de la oamenii legii din cadrul unui Post de Poliţie din Muscel. Este vorba despre cazul lui Marius Constantin Fulgeanu, consilier local la Davideşti, care, în primăvara anului trecut, a fost amendat contravenţional de către poliţiştii din localitate, potrivit legii privind regimul armelor şi muniţiilor. Pe lângă amendă, alesului local i-a fost aplicată şi sancţiunea complementară a anulării dreptului de a deţine, purta şi folosi arme.

Consilierul a contestat la Judecătoria Câmpulung sancţiunile primite prin procesul verbal din 29 mai 2020, dar instanţa i-a respins cererea. Bărbatul a făcut apel, iar Tribunalul Argeş i l-a respins ca netimbrat.

Alesul avea cinci arme în casă, în regulă, şi una în maşină

În primăvara anului trecut, Serviciul Arme, Explozibil şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Argeş a dispus ca organele de poliţie să verifice respectarea de către deţinători a condiţiilor de păstrare şi asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor. Pe 28 mai 2020, un agent şef adjunct din cadrul Postului Davideşti, desemnat să desfăşoare activităţi pe această linie, s-a dus la locuinţa lui Marius Constantin Fulgeanu, ca să verifice aceste condiţii, constatând că omul deţine cinci arme în condiţii legale, iar o a şasea, cu aer comprimat, marca Maxima, se găsea în interiorul autoturismului Nissan Navara, pe care a prezentat-o la control.

În urma acestei constatări, poliţistul l-a sancţionat contravenţional pe Fulgeanu, care este consilier local la Davideşti, ales pe listele USR PLUS, cu 5.000 de lei, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (avea obligaţia să păstreze arma şi muniţia înscrisă în permisul de port armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acesta al persoanelor neautorizate) şi anularea dreptului de a deţine, purta şi folosi arme.

Vizavi de celelalte arme pe care Fulgeanu le deţine legal, nu s-au constatat nereguli.

Judecătoria a dat dreptate poliţistului care l-a amendat

O lună mai târziu, pe 30 iunie 2020, Marius Constantin Fulgeanu a cerut Judecătoriei Câmpulung anularea procesului verbal întocmit de poliţistul de la Davideşti, prin care a fost amendat şi i s-au suspendat drepturile de a deţine, purta şi folosi arme.

Alesul local a susţinut în faţa instanţei că procesul verbal i-a fost încheiat tendenţios, ca o consecinţă a faptului că l-ar fi reclamat de mai multe ori pe agentul de poliţie, cu privire la neluarea măsurilor prevăzute de lege faţă de cetăţeni. Poliţistul, care este şi şef al Postului Davideşti din august 2016, ca urmare a formulării unei plângeri din partea lui Fulgeanu, în care este acuzat că tolerează încălcarea legii de către „Clanul Văduva”, din localitate, este cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

Fulgeanu s-a apărat, declarând că avea arma în maşină, pentru că intenţiona să o ducă la reparat, dar a fost întors din drum de oamenii legii, care i-au cerut să ajungă de urgenţă acasă. Când a ajuns la locuinţă, poliţiştii au văzut arma cu aer comprimat în autoturism şi l-au sancţionat. Plus că a susţinut că arma pe care o deţinea era una neletală, clasificată de lege ca fiind cu destinaţie utilitară şi, în acest scop, nu este supusă autorizării. Dar magistratul de caz l-a contrazis, tipul de armă la care Fulgeanu a făcut referire face parte, în accepţiunea legii, din categoria celor letale şi pentru care există condiţii de deţinere ca pentru orice armă letală.

Arma cu aer comprimat sau gaze sub presiune este clasificată de lege ca atare doar din punct de vedere constructiv, adică armă care, pentru aruncarea proiectilului, foloseşte forţa de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune, ceea ce nu o face o armă neletală. Legea presupune că poate avea potenţial letal atunci când este folosită asupra unei persoane de la o distanţă mai mică de cinci metri sau când se execută foc de armă asupra organelor vitale ale persoanei, în special în zona capului. Din această perspectivă Fulgeanu, ca deţinător legal de arme, trebuia să respecte toate condiţiile de deţinere pentru toate armele letale, inclusiv pentru cea cu aer comprimat, marca Maxima, cu care a fost găsit în interiorul autovehiculului personal.

Astfel, sancţiunea aplicată a derivat din modul în care contravenţia a fost constatată, neexistând nicio justificare legală şi pertinentă a faptului că Fulgeanu purta în interiorul maşinii o armă cu potenţial letal, pentru care regimul de deţinere şi transport este extrem de riguros, iar procesul verbal de contravenţie a fost menţinut de instanţă.

Astfel a hotărât Judecătoria Câmpulung pe 19 mai 2021, sentinţa fiind contestată de Marius Constantin Fulgeanu la Tribunalul Argeş. La începutul lunii noiembrie 2021, pe data de 2, instanţa superioară a anulat apelul consilierului, ca netimbrat.
Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!