Pasiunea unui pomicultor din Poienarii de Muscel s-a concretizat în crearea unui nou soi de pere. Fructul se numeşte „Superba de toamnă” şi are un gust extraordinar.
Cel care s-a ocupat de crearea lui este Marian Murăruş, de 48 de ani, care de profesie este normator, dar lucrează la Staţia de Tratare a Apei a Edilul CGA SA. Anul trecut, tânărul a fost candidatul Partidului Pro România la funcţia de primar al comunei Poienarii de Muscel. “Acest soi este altoit pe gutui, acest fapt a făcut ca fructele să fie îmbunătăţite, să aibă dimensiuni mai mari şi calităţi gustative mai pronunţate faţă de părul altoit pe „franc”. Soiul are o oarecare sensibilitate la înflorire, fiind una extratimpurie, iar la „legare” necesită condiţii climatice mai bune. Încă nu este cunoscut pe piaţă, oamenii au o oarecare reticenţă să-l cumpere, confundându-l cu alte soiuri de import. Dar este unul pur românesc, şi noi românii putem crea soiuri foarte bune, atât din punct de vedere al gustului, cât şi al aspectului. La părul „Superba de toamnă”, fructele sunt cu coacere după 15-20 octombrie, se păstrează trei, patru săptămâni, au o pulpă fermă, dulce, plăcut aromată şi cu aspect exterior deosebit, având o culoare galbenă, ca lămâia şi cu roşu pe partea însorită.”, a declarat Marian Murăruş pentru Agro Tv. „Superba de toamnă”, de la Poienarii de Muscel, îşi schimbă culoarea la păstrare, în condiţii de beci, lucru care se întâmplă în această perioadă, când este perfectă pentru consum. “E.M.”