27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Voluntarii Leolution au marcat Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului printr-o campanie de conştientizare a populaţiei

Pe 14 noiembrie se marchează Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului, a luptei continue împotriva diabetului şi a complicaţiilor asociate acestuia. Din păcate, numărul cazurilor de diabet creşte exponenţial, pe zi ce trece.

O campanie de conştientizare au avut-o tinerii LEO Club Câmpulung Leolution, duminică, 14 noiembrie, care au împărţit pliante şi fundiţe de culoare albastră, în conformitate cu elementul ce simbolizează Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului.

Adolescenţii au iniţiat o campanie şi pe pagina de Facebook, în semn de solidaritate cu persoanele care suferă de diabet, lansând internauţilor provocarea de a posta una sau mai multe reţete, care să se încadreze în alimentaţia acestora, adică fără zahăr.

În ultimii ani, alături de alte oraşe din România (Bucureşti, Bacău, Cluj-Napoca, Satu Mare, Timişoara, Oradea, Deva), Câmpulungul – prin LIONS Club „Negru Vodă” – a punctat această campanie internaţională pentru a îndemna la un moment de reflecţie asupra răspândirii alarmante şi a gravităţii diabetului. Astfel, la iniţiativa LIONS Club „Negru Vodă”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung, timp de trei seri, pe 13, 14 şi 15 noiembrie, începând cu ora 18.00, clădirea Primăriei şi cea a Muzeului Municipal au fost iluminate în albastru.

Anul 2021 marchează centenarul descoperirii insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume şi a deschis calea pentru noi studii despre diabet. Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) a fost instituită în 1991 de către IDF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ca răspuns la preocupările tot mai mari cu privire la ameninţarea crescândă pentru sănătate reprezentată de diabet. Ziua Mondială a Diabetului a devenit Ziua Naţiunilor Unite oficială în 2006, odată cu adoptarea Rezoluţiei Naţiunilor Unite 61/225. Este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, ziua de naştere a lui Sir Frederick Banting, care a descoperit, împreună cu Charles Best, insulina. WDD (World Diabetes Day) este cea mai mare campanie de conştientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audienţă globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de ţări. Campania atrage atenţia asupra problemelor de o importanţă capitală pentru lumea diabetului şi menţine diabetul ferm în centrul atenţiei publice şi politice.

Campania de Ziua Mondială a Diabetului este reprezentată de un logo cerc albastru începând cu 2007 după adoptarea Rezoluţiei ONU privind diabetul. Cercul albastru este simbolul global pentru conştientizarea diabetului, semnificând unitatea comunităţii mondiale a diabetului ca răspuns la numărul tot mai mare de persoane afectate de diabet.

În fiecare an, campania de Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă dedicată care se desfăşoară timp de unul sau mai mulţi ani. Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului 2021-2023 este „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?”

„Alături de câţiva membri ai clubului de voluntariat LEO Leolution Câmpulung am participat la o acţiune de informare a cetăţenilor Câmpulungului în privinţa Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului, care se celebrează anual pe data de 14 noiembrie. Noi am vrut să creştem conştientizarea importanţei diabetului, pentru că pentru foarte multe persoane nu este luată în serios ca fiind o boală importantă. Cu acest scop am realizat pliante pe care am scris informaţii şi mituri, care s-au adeverit a fi false, legate de această boală.

Acestea au venit însoţite de fundiţele albastre, care sunt un semn la nivel mondial al diabetului. Am ales să celebrăm această zi, deoarece este una dintre cauzele susţinute de Cluburile Lions la nivel internaţional şi am vrut să aducem o schimbare şi în oraşul nostru. Pe Facebook, am lansat o provocare. Cine doreşte, pe data de 14 trebuie să mănânce fără zahăr în semn de solidaritate cu persoanele cu diabet.”, a declarat pentru Muscel Tv Ioana Şovu, coordonator al proiectului. “E.M”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!