21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Câştigătorul Trofeului „Tudor Muşatescu” a renunţat la premiul în bani în favoarea copiilor şi a adulţilor cu probleme

Gestul a fost repetat de Sorin Finchelstein, din Canada, după fiecare ediţie la care a obţinut un premiu    

Premierea câştigătorilor Festivalului Naţional Concurs de Satiră Socială „Tudor Muşatescu”, ajuns, în 2021, la a XXVIII-a ediţie, a fost oficiată doar în prezenţa jurnaliştilor, în absenţa celor 14 concurenţi cărora li s-au decernat distincţiile evenimentului. Spre deosebire de anii trecuţi, în 2021, manifestarea a antrenat mai puţini concurenţi, numărul scăzând de la 70-80 de scriitori la 36. Reducerea la jumătate a fost pusă, în spirit de glumă, pe seama cerinţei de a scrie de mână, fiind anul lui Neacşu. Astfel, condiţia i-a cernut pe pretendenţii la trofeul festivalului, întrucât cei înscrişi s-au numărat printre cei mai valoroşi epigramişti din ţară. Profesorul Maria Chirtoacă, directorul festivalului, un om activ în activitatea culturală a Câmpulungului, a recunoscut că, la ediţiile precedente, au existat şi lucrări mai slabe, însă, în 2021, munca de departajare a fost complicată de calitatea participanţilor.

 

„Arivistul”, „prostia” şi „şefia”, temele concursului  

Liviu Iana, directorul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, organizatoarea manifestării incluse în calendarul „Câmpulung, Capitala Scrisului Românesc” şi derulate în intervalul 1-12 noiembrie 2021, a avut, ca ajutoare, în decernarea premiilor pe primarul Elena Lasconi şi viceprimarul Nicolae Zaharia. Pandemia a împiedicat participarea fizică a celor 36 de concurenţi, nevoiţi să-şi trimită lucrările prin curierat. Juriul condus de George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, a notat lucrările în funcţie de cele trei criterii stabilite prin regulamentul de concurs.

Premiile au constat într-o diplomă, o plachetă şi o sumă de bani, iar câştigătorul concursului a fost răsplătit cu un trofeu. Trofeul festivalului a fost răsplătit cu 1.500 de lei, premiul I, cu 1.000 de lei, premiul II, cu 800 de lei, premiul III, cu 600 de lei, iar cele patru speciale, cu 500 de lei. Aceştia au ajuns la cei pe care îi aveţi enumeraţi în continuare:

 • Sorin Finchelstein (Canada) – Trofeul Festivalului „Tudor Muşatescu”;
 • Any Drăgoianu (Gorj) – Premiul I la Secţiunea Literatură Satirică şi Umoristică;
 • Petre Ion Florin Vasilescu (Dolj) – Premiul II la Secţiunea Literatură Satirică şi Umoristică;
 • Nicolae Bunduri (Braşov) – Premiul III la Secţiunea Literatură Satirică şi Umoristică;
 • Petru Ioan Gârda (Cluj) – Premiul Special pentru Epigramă;
 • Janet Nica (Dolj) – Premiul Special pentru Poezie;
 • Gheorghe Bâlici (Moldova) – Premiul Special pentru Madrigal;
 • Vasile Larco (Iaşi) – Premiul Special pentru Proză;
 •  Gheorghe Mitroiu (Argeş) – Premiul I la Secţiunea Caricatură;
 • Eduard Florin Cioacă (Argeş) – Premiul II la Secţiunea Caricatură;
 • Mihai Gabriel Boboc (Bucureşti) – Premiul III la Secţiunea Caricatură;
 • Vasile Vajoga (Iaşi) – Premiul Acidava la Secţiunea Literatură Satirică şi Umoristică;
 • Mihai Haivas (Iaşi) – Premiul Satira la Secţiunea Literatură Satirică şi Umoristică;
 • Gheorghe Eftimie (Buzău) – Premiul Cenaclului Umoriştilor Musceleni la Secţiunea Literatură Satirică şi Umoristică.

Prof.Maria Chirtoacă, directorul Festivalului Naţional Concurs de Satiră Socială „Tudor Muşatescu”, a realizat o prezentare în rezumat a evenimentului ţinut discret, fără public, din păcate. „Vreau, în primul rând, să-i mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a ajutat să organizăm şi în acest an festivalul. În 2021, festivalul a fost cumva deosebit de anii trecuţi, pentru că am dorit, ca obiectiv, să cinstim împlinirea a 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacşu” din Câmpulung şi Secţiunea de Caricatură are acest titlu. După aceea am dorit ca oraşul nostru să fie cunoscut în ţară şi peste hotare, deci să promovăm oraşul pe cât este posibil. Să promovăm tinerele condeie, care au fost puţine, dar au fost, şi umoriştii noştri, care sunt, într-adevăr, nişte scriitori talentaţi, care nu publică doar la noi, ci şi în străinătate, şi nu numai umor, ci, în general, literatură de calitate. Ca tematică, în ceea ce priveşte epigrama, tema a fost „arivistul” şi am pornit de la un citat din Tudor Muşatescu: „A ajuns pe picioarele lui din piedicile puse altora”. A doua temă, a poeziei umoristice, este „prostia” şi a pornit tot de la un citat al lui Tudor Muşatescu: „Bărbaţii prost îţi sare în ochi. Femeia proastă îţi sare în braţe.” La proza umoristică, tema a fost „şeful şi şefia”, iar la caricatură „Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului”. Ceea ce vreau să amintesc cu tot dragul şi cu tot sufletul este faptul că am vrut să-l cinstim pe Tudor Muşatescu. 4 noiembrie a fost ziua morţii sale.”, a precizat aceasta.

George Corbu, preşedintele juriului şi al festivalului, un epigramist muscelean, a fost ajutat în misiunea de deliberare de Laurenţiu Ghiţă, vicepreşedintele al Uniunii Epigramiştilor din România şi redactor şef al Revistei Naţionale „Epigrama”, Constantin Agricola Miu, Maria Chirtoacă şi Bogdan Petry.

Sorin Finchelstein, câştigătorul trofeului, un epigramist din Bucureşti, stabilit în Canada, a fost premiat în fiecare an. Însă acesta a renunţat la bani în favoarea copiilor cu probleme şi persoanelor cu dizabilităţi. „Întotdeauna, l-am admirat pentru acest lucru. Nu de aceea i-am acordat premiul, ci pentru că este un epigramist mare. Soţia lui este fiica celui mai mare epigramist din Republica Moldova, care, la fel, este elogiat în festivaluri şi concursuri naţionale.”, a afirmat Maria Chirtoacă.

Any Drăgoianu, recompensată cu premiul I, este o epigramistă dintr-o generaţie mai tânără, talentată şi frumoasă din toate punctele de vedere, după cum a descris-o Maria Chirtoacă. Premiul II i-a revenit lui Petre Ion Florin Vasilescu, un talentat epigramist şi el, dintr-o generaţie mai înaintată, din Craiova. Din Braşov este deţinătorul premiului III, Nicolae Bunduri. Felicitările organizatorilor s-au îndreptat către toţi participanţii, „oameni sensibili, poeţi talentaţi, înzestraţi cu simţul umorului”, care, însă, n-au încăput de lista de premiere. Ca un amănunt, foarte mulţi dintre participanţi au fost moldoveni.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!