23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Exclus din partid, fostul candidat la Primărie a dat în judecată PMP

Mihai Alexandru Chiţimia se judecă şi cu partidul pe care l-a reprezentat la alegerile locale de anul trecut. Tot în primăvara acestui an, politicianul a dat în judecată Partidul Mişcarea Populară – Filiala Argeş, pentru anularea hotărârilor de excludere din partid. Acţiunea a fost înregistrată pe 26 aprilie 2021, la Judecătoria Câmpulung, care, în toamna acestui an, şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Argeş.

Consilierul local urmăreşte să obţină anularea unei hotărâri din 18 decembrie 2020, emisă de Consiliul Executiv Judeţean al PMP, a unei hotărâri din 15 ianuarie 2021, a Comisiei Judeţene de Arbitraj şi Integritate Argeş din cadrul PMP, şi a unei hotărâri din 6 aprilie 2021, a Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate a PMP.

Chiţimia deţine funcţia de preşedinte al Organizaţiei Locale Aninoasa. La alegerile din 27 septembrie 2020, a candidat atât la funcţia de primar, cât şi la cea de consilier local, dobândind un mandat de ales.
La propunerea Consiliului Executiv Judeţean, Alexandru Chiţimia a fost sancţionat, pe 18 decembrie 2020, cu excluderea din partid, pe care a contestat-o la Comisia Judeţeană de Arbitraj şi Integritate Argeş. I s-a imputat că „a adus prejudicii grave desfăşurării campaniei electorale a Partidului Mişcarea Populară pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 6 decembrie 2020; că nu s-a implicat în campanie; că nu a susţinut candidaţii partidului desemnaţi de către organele de conducere să candideze pentru Parlamentul României; a afectat prin declaraţiile şi acţiunile sale imaginea şi activitatea partidului.”

În apărarea sa la Comisia de Arbitraj şi Integritate Argeş din cadrul PMP, Chiţimia a contrazis acuzaţiile, declarând că „a susţinut candidaţii partidului şi că nu a afectat niciodată, prin acţiunile sau inacţiunile sale, desfăşurarea campaniilor electorale ale PMP, indiferent de tipul alegerilor; a participat activ la acţiunile organizate de partid la nivel local, judeţean sau naţional, de fiecare dată când a fost convocat; nu a încălcat niciodată hotărârile organismelor de conducere ale partidului şi deciziile Comisiei de Arbitraj şi Integritate şi nici statutul PMP şi nici nu a adus vreodată atingere valorilor şi principiilor stabilite prin Programul PMP; nu a adus prejudicii desfăşurării campaniei electorale la alegerile parlamentare, dimpotrivă, a participat la campania electorală.”

Printr-o hotărâre din 15 ianuarie 2021, Comisia de Arbitraj Argeş i-a respins contestaţia, prin urmare, perdantul s-a adresat Comisiei Naţionale. Pe 6 aprilie 2021, alesul de la Aninoasa a fost convocat în faţa acestui for, unde a descris implicarea activă în campania pentru parlamentare. Chiţimia a reclamat şi că hotărârea Comisiei Judeţene nu este semnată de toţi cei cinci membri, ci doar de patru, apreciind că se impunea ca acela care nu a semnat să-şi prezinte punctul de vedere. Însă şi Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate i-a respins contestaţia.
Epuizând ripostele pe cale politică, Alexandru Chiţimia s-a adresat instanţei, unde a reclamat că cele două comisii s-au limitat la citarea textelor din statutul partidului, „neîncercând niciun moment aflarea adevărului”. „Deciziile de excludere au fost pentru rezultate slabe la alegerile parlamentare, neimplicarea în campanie, etc., motive nereale şi nedovedite în niciun fel. Motivele contestaţiilor, precum şi punctele de vedere depuse în faţa comisiilor nu au fost luate în calcul, astfel că, prin ambele hotărâri, cele două contestaţii au fost respinse.”, a arătat Chiţimia, care riscă să rămână fără funcţia de consilier local.

„În cazul consilierilor locali, fără a distinge dacă pierderea calităţii de membru al partidului este sau nu imputabilă, măsura excluderii din partid produce un efect juridic extrem de grav – încetarea mandatului.”, este unul dintre argumentele expuse în cerere. Pârâtul PMP a formulat întâmpinare, prin care a invocat excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Câmpulung. Pe 15 septembrie 2021, instanţa municipală şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Argeş – Secţia Civilă.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!