23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Proprietarul „Nico Pardon” a câştigat procesul cu autorităţile locale, pentru terenul de sub pensiune

La capătul a doi ani de proces cu autorităţile locale, Nicolae Căţoiu, patronul Pensiunii „Nico Pardon”, a obţinut, joi, 28 octombrie 2021, un verdict favorabil la Tribunalul Argeş, care i-a admis acţiunea. Omul de afaceri a dat în judecată fostul Consiliu Local, pentru anularea unei hotărâri adoptate în primăvara anului 2018, prin care aleşii în funcţie la acel moment au votat introducerea în domeniul privat al municipiului a unei suprafeţe de 72 de metri pătraţi, situată în strada Negru Vodă, nr.124. Despre această suprafaţă, fostul secretar Nicolae Ghinea susţinea că se află sub pensiunea de pe bulevard, situaţie care făcea imposibilă valorificarea în vreun fel a terenului. Şi dacă s-ar fi dovedit că aparţinea Primăriei, singurul chiriaş nu putea fi decât deţinătorul localului, căci, în mandatul trecut, nu s-a demolat niciun coteţ, darămite o parte dintr-o pensiune! Instanţa i-a dat dreptate lui Nicolae Căţoiu, care, la sfârşitul săptămânii, a obţinut anularea hotărârii controversate.

Ce spunea Ghinea în 2018: „În urma comparării cadastrelor celor din zonă, am constatat că un cetăţean, Căţoiu, a construit ilegal pe o suprafaţă de teren a noastră”

Hotărârea nr.66 din 30 mai 2018 prevedea la articolul 1, alineatul 1: „Se aprobă introducerea în domeniul privat al municipiului Câmpulung a terenului în suprafaţă de 72 de metri pătraţi (…), conform Planului de amplasament şi delimitare a imobilului şi a planului de situaţie.” Iar la alineatul 2: „Valoarea de înregistrare a terenului este de 19.130 lei, conform raportului de evaluare.” Hotărârea desfiinţată de instanţă, la trei ani şi jumătate de la adoptarea ei, n-a trecut din prima de votul fostului Consiliu Local. La finele lunii mai 2018, la două luni distanţă de momentul în care a picat la primul vot, fostul secretar Nicolae Ghinea a readus în Consiliu acelaşi document şi aceleaşi justificări.

Argumentaţia Serviciului Juridic, condus la acel moment de Emiliea Ilie, a arătat astfel. „În urma măsurătorilor cadastrale efectuate la imobilul din strada Negru Vodă, nr.124, s-a constatat că, faţă de suprafaţa de 646 metri pătraţi, ce a făcut obiectul schimbului cu Ion Stelian şi Ion Vasilica, mai există o suprafaţă de 72 de metri pătraţi, care va trebui introdusă în domeniul privat al Municipiului Câmpulung. (…) Precizăm că acest teren este ocupat parţial de o construcţie particulară, edificată fără autorizaţie de construire de către numitul Căţoiu Nicolae. Valoarea de înregistrare a terenului este de 19.130 lei, conform raportului de evaluare întocmit de evaluator autorizat Cîrstian Stan.”, redăm din raportul semnat de primarul Liviu Ţâroiu şi jurista şefă Emiliea Ilie.

Justificările scrise au fost completate la şedinţa din 30 mai 2018 cu cele verbale ale secretarului Nicolae Ghinea: „În urma comparării cadastrelor celor din zonă, am constatat că un cetăţean, Căţoiu, a construit ilegal pe o suprafaţă de teren a noastră, a ocupat-o, a construit fără autorizaţie de construire. Iar suprafaţa de 72 de metri pătraţi făcea corp comun cu suprafaţa de teren a imobilului din Negru Vodă, 124. Deocamdată, nu este vorba despre un litigiu între noi şi el. Există, într-adevăr, un litigiu pe rolul Judecătoriei privind servitutea de trecere, pe care o invocă numitul Căţoiu. Noi trebuie să intrăm în legalitate, comparând cadastrale efectuate în zonă, suprafaţa cumpărată de Căţoiu, pe care a edificat, şi suprafaţa care revenea imobilului din Negru Vodă, nr.124.”

Iar suprafaţa care revenea imobilului din Negru Vodă, nr.124, a făcut, conform documentaţiei de şedinţă, cităm, „obiectul schimbului” cu familia Ion, care a oferit apartamente în schimbul clădirii de pe bulevard. Schimbul cu pricina a fost declanşat prin Hotărârea nr.58 din 30 mai 2013 privind înstrăinarea imobilului din strada Negru Vodă, nr.124, care prevedea următoarele:
„Art.1.Se aprobă înstrăinarea imobilului situat în strada Negru Vodă, nr.124, către persoanele îndreptăţite în baza Legii nr.112/1995.

Art.2 (1) Se aprobă scoaterea la licitaţie în vederea valorificării prin schimb a celorlalte spaţii locative (…).”
Schimbul aprobat în 2013 nu conţinea, însă, nicio referire la teren.
Căţoiu câştigă la Tribunal

Pe 7 noiembrie 2019, Nicolae Căţoiu a acţionat în instanţă Consiliul Local Câmpulung. Litigiul moştenit de la precedenta administraţie, care a lăsat destule daravele încurcate – pământul de la Mateiaş, Hotelul Regal, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, etc. – s-a finalizat în acest mandat, cu un eşec pentru autorităţi. Acţiunea acestuia a fost admisă pe 28 octombrie 2021, instanţa dispunând anularea hotărârii discutabile. Deocamdată, la Tribunalul Argeş s-a soluţionat fondul acţiunii, perdanţii având dreptul la recurs.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!