29.1 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Vizitatorii Muzeului sunt poftiţi în realitatea virtuală, unde obiectele modelate 3D prind viaţă

Odată cu expoziţia virtuală vernisată vineri după amiază, la Secţia de Istorie şi Artă Plastică, Muzeul Câmpulung face primii paşi către ceea ce reprezintă viitorul în materia prezentării trecutului. Expunerea colecţiilor instituţiei de cultură, prin intermediul realităţii virtuale, care îl „teleportează” pe vizitator înapoi în timp, poate, pe o stradă din Câmpulung, reprezintă o cale de a-i asigura publicul de astăzi şi de mâine. Tinerii nu sunt atraşi de prezentarea statică a pieselor de muzeu şi, atunci, pentru ei şi nu numai, a fost concepută o aplicaţie, prin intermediul căreia sunt purtaţi prin veacuri. „Trebuie să ne adaptam.”, este gândirea managerului Alexandru Oprea, care „exploatează” în favoarea Muzeului Municipal colaborarea cu directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Corina Bejinariu. Încă din 2018, instituţia culturală din Zalău a creat o sală de expoziţie vizitată numai prin intermediul tehnologiilor moderne. Un an mai târziu, a apărut aplicaţia care ne va permite şi nouă, muscelenilor, să vizionăm, în format 3D, obiectele muzeului, pe care, fizic, n-avem voie să le atingem.

Aplicaţia permite introducerea în realitatea virtuală a obiectelor de patrimoniu modelate 3D

„VReau la Muzeu (la Câmpulung)”, denumirea parteneriatului Muzeului Municipal Câmpulung cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, reprezintă un alt fel de a expune, prin testarea unei aplicaţii sinonime cu viitorul pentru instituţiile culturale. „Cu ajutorul specialiştilor Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, piese de patrimoniu ale Câmpulungului îşi dezvăluie secretele, fiind scanate şi modelate 3D, pentru a oferi o experienţă interactivă a demersului expoziţional. Vizitatorul are posibilitatea să interacţioneze cu obiectele, aflând în timp real informaţii despre acestea în contextul istoricului Câmpulungului din secolul în care a trăit negustorul Neacşu, autorul primului document scris în Limba Română.”, astfel a sunat invitaţia transmisă de gazde la vernisajul desfăşurat în prezenţa invitaţilor de la Zalău şi a viceprimarului Nicolae Zaharia, din partea autorităţilor locale.

Muzeul nostru beneficiază, cu titlu gratuit, de tehnologia pusă la dispoziţie de instituţia din Zalău, iar muscelenii interesaţi să vizioneze inedita expoziţie au timp s-o facă până pe 15 noiembrie 2021.

Potrivit Corinei Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ideea programului „VReau la Muzeu” s-a născut dintr-o colaborare mai veche cu muzeul din Câmpulung şi cu managerul său. „Am gândit împreună şi am realizat un proiect – aplicaţie care să ne permită să introducem în realitatea virtuală obiectele de patrimoniu sau piesele de muzeu modelate 3D, o aplicaţie care să ne permită să oferim posibilitatea vizitatorului să interacţioneze cu piesa în mediul virtual. În mod clasic, într-un muzeu, primul lucru pe care îl vezi este „nu atinge piesa!” Atunci, ne-am folosit de posibilitatea pe care realitatea virtuală o oferă şi am gândit o astfel de aplicaţie în care să introducem tot felul de piese de muzeu, de toate facturile, etnografie, artă plastică, istorie, un lucru extrem de bine primit de publicul tânăr.”, a prezentat Corina Bejinariu motivaţia conceperii programului.

Tehnologia modernă aduce tinerii la muzeu

În urmă cu trei ani, oaspeţii Câmpulungului au deschis o sală de expoziţie care poate fi vizitată numai cu tehnologii moderne: realitate augmentată şi realitate virtuală. „În această sală am adus două tururi virtuale de oraşe din perioade diferite, respectiv oraşul antic roman Porolissum, cel care este, oarecum, în prim planul importanţei vestigiilor istorice din Sălaj, şi turul virtual al centrului Zalăului de la începutul secolului XX, o plimbare într-o trăsură prin centrul oraşului nostru.”, a arătat directorul Corina Bejinariu cum a atras tinerii la muzeu.

După lansarea sălii care se bazează pe vizitare cu tehnologie modernă, tinerii au venit şi au revenit. „Avem situaţii în care vin de patru-cinci ori să vadă turul virtual. Nu de puţine ori, mi-a fost dat, atunci când ies din corpul administrativ şi trec pe lângă sala respectivă, să aud: „Nu mi-am închipuit că poate fi atât de fain!” Reacţiile tinerilor sunt extrem de convingătoare şi de încurajatoare pentru noi. Mai mult decât atât, dacă primul tur, cel al străzii romane de la Porolissum, n-a fost neapărat dinamic, la sugestia lor, pentru că monitorizăm de fiecare dată feed-back-ul evenimentelor şi al produselor pe care noi le lansăm, am făcut al doilea tur, cel al Zalăului, animat.”, a adăugat invitata directorului Oprea.

Aceasta spunea că diferenţele de costuri sunt semnificative, dar spectaculozitatea şi atractivitatea pentru tineri justifică investiţia. „De ce tehnologie modernă? Pentru că vrem să-i apropiem de ceea ce înseamnă patrimoniu. Utilizând instrumentele pe care ei le folosesc zilnic în activităţile lor, putem să devenim mult mai convingători. Un tur virtual este o excelentă lecţie de istorie locală, cu atât mai mult cu cât informaţiile lor de istorie locală sunt foarte puţine din şcoală. Muzeul trebuie să aducă această componentă. Prezentate în această manieră, categoric, ele sunt mult mai atractive şi convingătoare.”,  a mai spus Corina Bejinariu.

Timp de o lună, în această manieră modernă vor fi prezentate piesele Muzeului din Câmpulung. Programul va circula în ţară, la mai multe muzee, unde va fi prezentat patrimoniul unităţilor respective. „Noi îl modelăm şi punem la dispoziţia muzeelor echipamentele şi expoziţiile modelate, astfel încât majoritatea comunităţilor muzeelor să beneficieze de această formă de descoperire a patrimoniului. Eu sper să fie interesant, atractiv şi vă asigur că acesta este viitorul muzeelor. Este obligatoriu, în condiţiile în care vorbim aproape în fiecare zi de digitalizare în toate domeniile.”, a încheiat directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!