26/01/2025

Astăzi, la Biserica Vişoi, Sfânta Liturghie, oficiată în paralel, în limbajul semnelor

Părintele Cătălin Istrate, din Mioveni, a fost invitatul preoţilor Cătălin Florea şi Andrei Ganea, de la Biserica Vişoi, inclusă într-un ritual programat în ultima duminică din lună. Slujitorul comunităţii de persoane cu dizabilităţi de auz din Mioveni se deplasează la diferite locaşuri de cult, unde oficiază slujba în limbajul semnelor. Astăzi, 26 septembrie 2021, grupul de enoriaşi cu această dizabilitate, însoţit de părintele Cătălin Istrate, a fost primit cu căldură la Biserica „Sfinţii Petru şi Pavel” din Vişoi, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată în paralel. A fost un moment cu totul special, care a stârnit interesul gazdelor, martore la o acţiune în premieră pentru biserica lor. Vremea bună, călduţă, de toamnă prietenoasă, a permis săvârşirea serviciului religios afară. Însă, cel mai probabil, ziua de 26 septembrie a fost ultima duminică a acestui an, în care slujba a fost ţinută în exterior, în Altarul de Vară.

  • La slujba săvârşită în limbaj mimico-gestual au asistat enoriaşi lipsiţi de auz din Mioveni şi Câmpulung  

Aşa cum îi stă bine unei gazde primitoare, slujba s-a încheiat cu un cuvânt de mulţumire adresat de parohul Cătălin Florea oaspeţilor săi şi ai colegului Andrei Ganea. „Am avut bucuria şi onoarea să-l avem pe părintele Cătălin Istrate, împreună cu un grup de credincioşi deficienţi de vorbire şi auz din Mioveni şi din Câmpulung. Noi am slujit Sfânta Liturghie împreună, alături de dumneavoastră, într-o cântare. Părintele Cătălin le-a transmis bunilor credincioşi Sfânta Liturghie în limbaj mimico-gestual, pentru ca şi dumnealor să se bucure de frumuseţea de negrăit a celei mai importante slujbe a ortodoxiei, a creştinismului, Sfânta Liturghie. Îi mulţumim pe această cale părintelui Cătălin, mulţumim şi bunilor credincioşi care au venit să se roage împreună cu noi.”, a fost mesajul de recunoştinţă al parohului Bisericii Vişoi, care le-a transmis invitaţia oaspeţilor de a li se alătura şi cu alte ocazii.

În ultima duminică din lună, după cum punctam la începutul articolului, preotul Cătălin Istrate merge, împreună cu credincioşii cu deficienţe de vorbire şi auz, pe la biserici, inclusiv la cele din Câmpulung. „Astăzi, am avut şi noi bucuria să fie împreună rugători cu noi în această duminică.”, a mai spus preotul Cătălin Florea.

  • Cinci mănăstiri emblematice, incluse într-un pelerinaj de toamnă al vişoienilor

Cum cuvântul său de final reprezintă o ocazie de trecere în revistă a acţiunilor derulate în timpul săptămânii, părintele Cătălin Florea le-a vorbit enoriaşilor despre excursia recent întreprinsă, între 21-23 septembrie, la mănăstiri din ţară, care sunt mai mult decât locuri de reculegere. Sunt locuri de cultură şi istorie, „locuri minunate ale ţării noastre”, după cum spunea parohul Bisericii Vişoi. „Am început cu Mănăstirea Dintr-un Lemn, pentru a porni cu rugăciune la sfânta mănăstire, care era programată în ultima zi, Peştera Muierilor sau Muierii, Transalpina, coborând către Mănăstirea Oaşa, pe marginea Lacului Oaşa, apoi am mers către Alba Iulia. A doua zi am mers la părintele Arsenie Boca, la Haţeg, apoi la Castelul Corvinilor, un castel foarte frumos întreţinut şi restaurat cu fonduri europene – şi încă se restaurează -, un loc minunat în care ne-am bucurat, dar ne-am şi întristat gândind la ceea ce au suferit înaintaşii noştri, la câte torturi au îndurat şi la faptul că dreptatea era pusă mai înaintea iubirii. Am mers la I Giardini di Zoe, Grădinile lui Zoe, grădini toscane, undeva în Hunedoara. Un italian, pentru nepoata lui, a înfrumuseţat un loc minunat, pe care l-a cumpărat. Dacă ajungeţi în Hunedoara, să nu ezitaţi să mergeţi şi la aceste grădini frumoase. Spre seară, am mers la Alba Iulia, la Cetate. Am mai fost acolo, dar ne-am bucurat să ajungem o dată, chiar pe înserat şi chiar cu puţine picături de ploaie. În ultima zi, am revenit pe Defileul Jiului, la „mireasa” defileului, la Mănăstirea Lainici, o frumuseţe de mănăstire, unde este Sfântul Irodion, după care ne-am îndreptat către Târgu Jiu, la Masa Tăcerii, la Poarta Sărutului şi la Coloana Fără de Sfârşit a Eroilor. Noi o ştim drept Coloana Infinitului, dar am aflat că aşa era numită această operă a lui Constantin Brâncuşi. La Curtea de Argeş, unde am poposit, ne-am închinat la moaştele Sfintei Filofteia, după care ne-am întors acasă.”, a descris părintele Cătălin Florea itinerarul celui mai recent pelerinaj întreprins împreună cu enoriaşii care şi-au dorit să facă această călătorie.

„Sunt locuri şi lucruri minunate, la care este bine să mergem să le vedem, să ne închinăm, să ne bucurăm şi să ne încărcăm sufleteşte atunci când se poate.”, este îndemnul parohului către credincioşi.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!