Mai mulți lideri ai Blocului Național al Revoluționarilor din Decembrie 1989 s-au întâlnit recent, la Câmpulung, în cadrul unei ședințe de lucru zonală. Aceștia și-au propus să reorganizeze și să revigoreze mișcarea revoluționară și să se implice mai mult în deciziile politice care sunt luate la nivel național, pentru ca țara să revină pe un făgaș de normalitate, așa cum s-a dorit în decembrie 1989.
„Noi am ieșit din democrație, nu știm cine ne conduce”
Cel care a sunat adunarea pentru întâlnirea de la Câmpulung a fost președintele Blocului Național al Revoluționarilor (BNR), fostul deputat Dorin Lazăr Maior, de organizarea evenimentului fiind responsabilă Asociația 22 Decembrie 89, prin președintele Serafim Cotenescu și Sergiu Cicu. Pe lângă membrii organizației din Câmpulung au mai fost prezenți Ion Matei, președintele Asociației 22 Decembrie Găești, Dumitru Bivol, președintele unei asociații de revoluționari de la Piatra Neamț, Ștefan Peneș, liderul revoluționarilor din Ploiești și Camelia Iordache, vicepreședintele Asociația Club 22 C.C., filiala Argeș. „ Ne propunem să reorganizăm mișcarea revoluționară de așa natură încât ea să se poată manifesta, să aibă idei proprii și să nu uite de unde am plecat. În Decembrie ’89 eram cu toții mai tineri, cu nostalgie îmi aduc aminte și mă uit în jurul nostru, nu mai sunt tinerii din acele zile. Noi, atunci, am fost sinceri și chiar am vrut libertate și o viață mai bună pentru toți, ce s-a făcut după aceea nu ne aparține nouă, asta vreau să spun în primul rând. Noi nu suntem partid politic, dar nu suntem nici sindicat, noi luptăm, în primul rând, pentru idealuri. Prea puțini vorbesc la ora actuală în societatea civilă despre idealuri. Vedeți bine, formule organizate credibile și puternice nu prea mai există, mass-media nu mai are cum să sublinieze anumite mesaje care vin de la noi pentru că, pur și simplu, nu a fost o organizație în ultimii ani. Deci, suntem într-o fază de reorganizare și de aceea vom convoca un congres la București, așa cum e normal. Sper să putem menține această dată de 18 septembrie la Palatul Parlamentului, unde vor fi prezente toate asociațiile din țară, pe normă de paritate 1 la 10 din membrii asociațiilor respective. Vom fi prezenți și vom avea iarăși o evidență, iar în urma votului vom ști, de fapt, cine conduce, nu numai la nivel național, ci și la nivel de zonă.
Noi avem zece zone geografice, vom face aceste alegeri și vom veni cu un suflu nou. Nu ne vom manifesta, și vreau să subliniez asta încă foarte clar, din punct de vedere politic, dar vom avea păreri politice. Vorbesc de revoluționari asupra modului în care este condusă societatea la ora actuală, practic, noi am ieșit din democrație, nu știm cine ne conduce. Partidele și-au pierdut libertatea, nu mai sunt conduse, practic, din propriul partid. Vedeți bine și părerile unor lideri consacrați, fac referire, în primul rând, la ultima declarație a unui om politic care este președintele principalului partid de guvernământ care, vedeți bine ce spune, dar ce spune dânsul noi am spus-o demult. E singura diferență, noi nu am spus-o când ne-a ajuns cuțitul la os, noi am spus de foarte mult timp. Și noi vom lupta în continuare, prin această reorganizare, în primul rând, să se revină la normalitate. De asemenea, partidele politice trebuie să fie libere și să fie conduse din punct de vedere al intereselor, nu de grup, ci din punct de vedere al intereselor generale ale societății.”, a declarat Dorin Lazăr Maior.
Reorganizarea privește și interesele revoluționarilor
Președintele BNR a vorbit și despre drepturile revoluționarilor. „Această reorganizare privește și interesele revoluționarilor, în primul rând, din punct de vedere al demnității. Ei sunt criticați cu prea multă insistență și prea multă răutate. Și ei au nevoile lor, și ei trebuie să trăiască demn și nu trebuie să fie blamați din această cauză, pentru că ei au intrat în istorie și nimeni nu poate să le ia acest loc. Ei fac parte din istorie, ei pot fi nemuritori. Toți cei care au urmat după revoluționari, fie că sunt oameni politici, fie că vorbim de oameni de afaceri, fie că sunt de altă natură, au urmat după acele momente din decembrie 1989.” În luna septembrie este programat un congres național, care vizează reorganizarea Blocului Național al Revoluționarilor și luarea unor decizii referitoare la acțiunile pe care urmează să le întreprindă. Blocul Național al Revoluționarilor are 134 de organizații în toate orașele martir ale țării și alte orașe și localității importante care au participat, prin prezența oamenilor, la Revoluția din Decembrie 1989.
Cine este Dorin Lazăr Maior
Potrivit Wikipedia și actual24.ro, Lazăr Dorin Maior (n. 4 martie 1960) este un fost deputat român în legislatura 2000-2004, ales în județul Brașov pe listele PRM. Lazăr Dorin Maior a trecut la PSD în mai 2001.
În cadrul activității sale parlamentare, Lazăr Dorin Maior a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Populară Chineză și Republica Africa de Sud. În 1996, în calitate de asociat-administrator al firmei Iazoo Impex SRL Brașov, Maior a luat de la Bancorex un împrumut de 750.000 de dolari, pe care nu i-a restituit. Agenția de Valorificare a Activelor Statului, care a preluat creanțele fostei bănci de stat Bancorex și a obținut o hotărîre judecătorească prin care Maior era obligat să restituie acești bani. Pe data de 28 decembrie 2006, Dorin Lazăr Maior a fost reținut de DNA sub acuzația de șantaj. A stat în arest patru luni, fiind eliberat pe 21 aprilie 2007. Numele său este legat și de eliberarea de certificate de revoluționari. În 2013, Lazăr Dorin Maior a fost condamnat la șapte de închisoare cu executare la judecătoria Târgu-Mureș. În 2016, Lazăr Dorin Maior a fost extrădat din Dubai pentru executarea verdictului penal. El a santajat doi oameni de afaceri brasoveni, printre care și pe fostul director adjunct de la Romexterra Bank Brașov, pentru modul ilegal în care se acordau credite la banca respectivă. Maior i-ar fi amenințat pe cei doi oameni de afaceri că îi va denunța dacă nu primește de la fiecare câte un milion de lei. Fost deputat PSD, Lazăr Maior a plecat din țară imediat după aflarea sentinței. În perioada în care a stat în Emiratele Arabe Unite a fost condamnat la 6 ani de închisoare în alt dosar, pentru evaziune fiscală. Maior a fost eliberat la începutul lui 2020 în baza deciziilor CCR, dar în iunie a fost încarcerat din nou după ce a fost condamnat într-un alt dosar pentru evaziune fiscală. Dorin Lazăr Maior a fost eliberat condiționat în urma unei sentințe date de Judecătoria Sectorului 4. Alex BARBU