9.8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Primarul Elena Lasconi, în dialog cu cetăţenii din fosta colonie minieră de la Pescăreasa „Aici e o zonă în care nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani!”

Primarul Elena Lasconi şi-a propus să meargă prin cartierele municipiului pe care-l păstoreşte, la întâlniri cu câmpulungenii. Scopul este să afle direct de la oameni ce nevoi există în fiecare zonă a urbei, astfel încât, ulterior, să fie găsite soluţii viabile de îndreptare a situaţiilor deficitare existente. După cartierul Grădişte, Elena Lasconi a poposit, săptămâna trecută, mai precis joi, 12 august 2021, în Colonia Minieră de la Pescăreasa, un cartier lăsat de izbelişte de administraţiile locale care s-au perindat în ultimii 30 de ani.
Introducerea gazelor, un proiect viabil

Oamenii de aici au probleme cu reţeaua de apă (nu există suficientă presiune pe conducta de aducţiune), nu au canalizare, gaze, locuri de joacă pentru copii şi spaţii verzi, iar străzile nu au fost niciodată reabilitate după 1990. Primarul Elena Lasconi le-a promis locatarilor din fosta colonie minieră că lucrurile se vor îndrepta, punctând faptul că sunt foarte multe proiecte europene care trebuie transformate în realitatea pe care şi-o doresc câmpulungenii. Schimbarea în bine va fi posibilă, susţine edilul şef, numai cu ajutorul oamenilor, care ar trebui să dea dovadă de multă responsabilitate, dacă vor să progreseze şi să se simtă bine în locurile în care trăiesc. O primă problemă pare să-şi fi găsit rezolvarea: introducerea gazelor naturale.

Deja au început lucrările pentru extinderea reţelei pe străzile Islaz şi Valea Unchiaşului, iar, de aici, conducta va ajunge şi în fostul cartier minier. „S-a început introducerea conductei de gaz, adică o prelungire a conductei de gaz, iar aici o să fie un singur branşament, conform autorizaţiei. Am venit să vorbesc cu oamenii, să se organizeze, să facă tabele pe fiecare scară în parte, cu semnături dacă oamenii îşi doresc gaze sau nu. De ce vrem să facem lucrul acesta? Pentru că am putea să-i sprijinim pentru a face un proiect, împreună. Asta spun mereu, împreună, împreună putem să facem, că de unul singur eşti singur. Putem să facem un proiect prin care să fie branşamente la fiecare scară de bloc, asta îmi doresc foarte mult.”, a declarat primarul Elena Lasconi.

Cartierul ar putea fi inclus într-un proiect de regenerare urbană

În ceea ce priveşte presiunea apei, canalizarea şi amenajarea unor spaţii verzi şi locuri de joacă, problema s-ar putea rezolva printr-un proiect de regenerare urbană, dar, pentru că există şi un dar, toată această zonă are o situaţie juridică delicată, în sensul că terenul din jurul blocurilor aparţine Societăţii Naţionale a Cărbunelui S.A. Ploieşti (de care aparţinea Exploatarea Minieră Câmpulung), care se află în stare de insolvenţă. Primăria a făcut deja demersuri pentru a intra în posesia terenului. „Aici e o zonă în care nu s-a investit nimic în ultimii 30 de ani şi mi-aş dori foarte mult s-o prindem într-un proiect de regenerare urbană. Asta înseamnă că putem să facem şi spaţii verzi, şi alei pietonale, asfaltare, dacă sunt organizaţi în asociaţii de proprietari, conform legii, putem să facem şi anvelopare. Sunt foarte multe lucruri pe care le putem face, acum, pe PNRR, şi pe POR, anul viitor, şi se pot obţine bani, care sunt mulţi, şi nu vreau să-i ratăm. Există, însă, şi o problemă juridică, în sensul că terenurile de aici nu aparţin de Primărie, nu sunt în domeniul public şi trebuie să mai purtăm nişte discuţii cu cei de la compania minieră, care este în insolvenţă, să vedem dacă, în contul datoriilor, pot să nea dea nişte spaţii pe care să le transformăm în locuri de joacă pentru copii şi spaţii verzi. Cam asta e, dar am vrut să văd ce vor oamenii, ce-şi doresc ei, pentru că oraşul este despre oameni, asta am spus în campanie şi o susţin şi acum. Vreau să ţin foarte aproape.”, a subliniat primăriţa municipiului Câmpulung.

„Oamenii sunt mai deştepţi decât credeţi”

Întrebată dacă, în urma discuţiilor avute, oamenii au înţeles ceea ce le-a explicat şi că e mai bine pentru ei să se unească şi împreună să obţină ceea ce-şi doresc, Elena Lasconi a precizat: „Oamenii sunt mai deştepţi decât credeţi. Nu mai aplecaţi urechea la diverse bârfe, pentru că ei chiar ştiu ce vor, dar e important să înţeleagă că lucrurile mari şi importante, care au fost neglijate peste 30 de ani, nu se pot face peste noapte. Eu cred că oamenii de bună credinţă înţeleg că, anul trecut, în septembrie, nu au votat o prinţesă, care are o baghetă magică, şi, peste noapte, o să schimbe locurile într-unele absolut minunate. Aşteptările sunt foarte mari, eu de asta sunt aici, pe mine furia m-a adus aici, şi nemulţumirea, dar ştiu foarte bine că nu stau degeaba până la 9-10 seara, la Primărie, şi nu stau degeaba pe teren, pentru că lucrez la nişte proiecte importante. Ştiu că, până acum, oamenii s-au tot săturat să audă: “Proiecte, proiecte, proiecte”, dar până acum a fost vrăjeală, pentru că toate proiectele încep de la cadastru, ridicări „topo”, studii de fezabilitate etc., care nu au fost făcute. În concluzie, nu au existat proiecte. Astea sunt poveşti.”

Locatarii, principala problemă

Cu toate că oamenii îşi doresc să aibă parte de condiţii decente de trai, tocmai ei ar putea fi principalii vinovaţi ai unui eventual eşec al programului de investiţii în zonă. „Nu cred că ceea ce a promis doamna primar va fi realizabil. Eu sunt un om mai pesimist. În primul rând, din cauza locatarilor, vor fi probleme cu comunicarea, chiar dacă doamna primar o să vină des la noi sau noi o să ajungem acolo, nu o să ne putem înţelege. Noi ne dorim canalizare, apă, gaze şi, în cele din urmă, un parc. Vrem condiţii decente şi apoi restul.”, ne-a mărturisit Georgian Băgneanu, administrator.

Primarul Elena Lasconi are pe agenda de lucru şi alte întâlniri cu oamenii din cartierele municipiului, pentru a le asculta doleanţele acestora. În urma discuţiilor purtate, se vor creiona planurile de „bătaie”, astfel încât, în măsura posibilităţilor, conform prevederilor legale, problemele cetăţenilor să fie rezolvate.
Narcis MANOLE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!