1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

USR-istul Florin Oancea, cel mai dificil membru al Consiliului Local din câţi a văzut primarul Marin. Şi a văzut o groază în 31 de ani de Primărie

Până în acest mandat, al cincilea pentru primarul de la Stoeneşti, Paul Ion Marin n-a simţit ce înseamnă să ai opoziţie. De când cu intrarea USR în Consiliul Local, hârjoana de-a şoarecele şi pisica pare regula comunicării între şeful Executivului şi oponenţi. În disputa pe tema Strategiei de Dezvoltare Locală 2021-2027 pare că a câştigat primarul. Deşi câştigul lui este pierderea comunităţii, căci o strategie trebuie construită pe baza a ceea ce-şi doresc oamenii, nu un ins, teoretic, vremelnic în funcţie, chiar dacă electoratul îl ţine pe social-democrat primar pe viaţă. În luna iunie, Florin Oancea, consilier local şi preşedintele organizaţiei USR Stoeneşti, a reuşit, împreună cu aleşii care i-au împărtăşit opinia, amânarea votului pe marginea unui document superficial. În iulie, PSD-istul a obţinut aprobarea Consiliului pentru strategia care dă impresia unui material de formă, fără conţinut, făcut doar ca să fie. Pentru că-l cere UE la acordarea de finanţări europene, nefiind, de fapt, o viziune reală de modernizare a localităţii.
Strategia comunei, limitată la patru pagini. Restul, poveşti
Strategia de Dezvoltare Locală 2021-2027, o formalitate, din păcate, pentru majoritatea primăriilor, deşi ar trebui gândită cu simţ de răspundere, ca să fie utilă comunităţii, dacă tot se dau bani pe ea, era programată să fie aprobată în luna iunie. Însă discuţia şi votul au fost amânate, motivul fiind explicat astfel de consilierul local Florin Oancea. „Citind „Strategia de Dezvoltare Locală a Comunei Stoeneşti 2021-2027”, mi-am dat seama că este destul de „subţire” şi am propus, în şedinţa de Consiliu (n.r. 11 iunie 2021) amânarea votului pe acest punct de pe ordinea de zi pentru a putea veni locuitorii comunei cu amendamente. Probabil, am fost singurul consilier, care a citit cap-coadă această strategie, şi pot spune că am fost surprins de faptul că au fost de acord privind amânarea inclusiv domnul primar şi consilierii PNL şi PSD. Dacă citiţi, veţi observa faptul că doar primele patru pagini sunt despre comună, restul sunt lucruri generale, iar foarte multe sunt la timpul trecut… obiectiv gen: „demolare şcoală veche”. Nu ştiu dacă este la viitor sau la trecut.”, prezenta alesul USR deficienţele unui material nesatisfăcător.
El i-a îndemnat pe oameni să lanseze autorităţilor idei despre ce s-ar putea realiza la Stoeneşti, pentru le a prinde în strategia care acoperă intervalul de şase ani, până în 2027, lucruri care se pot finanţa inclusiv prin fonduri nerambursabile.
Amendamentul USR, depus în afara unui termen despre care nu s-a ştiut
Şi Florin Oancea a pregătit, împreună cu colegii de partid, Dragoş Stuparu şi Ion Bragă, un amendament la proiectul de hotărâre vizând S.D.L. 2021-2027, prin intermediul căruia propunea câteva obiective: parteneriat public-privat privind investiţii în turism, inclusiv susţinerea reintroducerii în circuitul turistic a Vilei „Dan Zaharia”; reabilitarea Bisericii Vechi din satul Stoeneşti şi încadrarea ei ca monument istoric; atragerea de investitori la Stoeneşti prin înfrăţirea cu alte localităţi din ţările din Vestul Europei; realizarea unui teren de fotbal modern, îngrădit, cu gazon şi tribune; reabilitarea tuturor drumurilor considerate vicinale (cele de pe muscele); realizarea unui ştrand; realizarea şi susţinerea unor evenimente precum cele de parapantă, ciclism, automobilism, şah, etc., care să cuprindă şi localitatea Stoeneşti.
Nu strica să fie luate în considerare de Executiv aceste „proiecte care duc la o dezvoltare mai rapidă a localităţii Stoeneşti”, cum le-au considerat iniţiatorii, însă primarul a avut motivul perfect de a respinge propunerile grupului USR. Găselniţa a constituit-o neîncadrarea în termenul de 9 iulie 2021, pentru transmiterea lor, ca să fie introduse la şedinţa programată pe 15 iulie. O informare a secretarului Dan Luţescu spune aşa: „Aducem la cunoştinţa Consiliului Local Stoeneşti că, până la data de 9 iulie, nu s-a formulat şi depus la secretariatul Primăriei Comunei Stoeneşti sau pe site-ul oficial al instituţiei niciun amendament la Strategia Locală de Dezvoltare a Comunei Stoeneşti 2021-2027, a cărei aprobare a fost amânată la şedinţa anterioară de Consiliu Local, la propunerea unui consilier, în vederea formulării de propuneri de amendamente din partea consilierilor. Reluăm dezbaterea proiectului amintit în cadrul şedinţei de Consiliu Local din data de 15 iulie 2021, pentru aprobarea Strategiei Locale.”
Când a deschis subiectul apei, „i s-a tăiat microfonul”
Florin Oancea, cel mai interesat de completarea documentului, de aceea a şi cerut amânarea, a aflat cu stupoare, în ziua şedinţei de Consiliu, de existenţa informării secretarului. Ce i s-a întâmplat aflăm tot dintr-o confesiune publică a acestuia. „Am vrut să depun un amendament la Strategia de Dezvoltare a comunei şi am avut surpriza să aflu, chiar astăzi, că există o informare în care trebuia să prezentăm actele până pe data de 9 iulie, bineînţeles, de care nu am ştiut! Am primit şi un „compliment” din partea domnului primar, în care a precizat faptul că, în 31 de ani în Primărie, ai dânsului, 10 ani de consilier PSD (1990-2000), 4 de viceprimar (2000-2004) şi 17, vor fi 20 de primar (2004-prezent), nu a întâlnit niciun consilier mai insistent şi mai „dificil” (ca mine)!
În şedinţa de Consiliu, împreună cu câţiva consilieri, am ridicat problema apei! Am ridicat mult mai multe probleme, inclusiv a gunoiului, iar, la un moment dat, mi s-a „tăiat microfonul”… Ştiţi ce nu înţeleg? Şedinţele nu se dau live, e clar nu se doreşte să se vadă cum se pune problema, dar măcar să se prezinte public pe site-ul Primăriei, ca la primele şedinţe, procesele verbale cu ce probleme am ridicat fiecare şi răspunsurile date de domnul primar!
Vă dau exemplu: dacă ar fi publice, aţi afla că apă nu se doreşte a se introduce în zona Coteneşti şi zona Bădeni principală, până când nu se face un „proiect 2”, ca în satul Stoeneşti. Probabil, va fi promisiunea pentru mandatul 2024-2028 al domnului primar! Şi încă ceva! Din ce ne-a povestit domnul primar, s-ar dori externalizarea plăţii apei şi a canalizării! Şi, din spusele dânsului, vom avea două variante: o firmă înfiinţată local sau se va da la o firmă care deja este înfiinţată, gen Edilul Câmpulung. În ambele cazuri, toată apa va fi contorizată, iar costurile populaţiei vor creşte semnificativ!”, este punctul de vedere al consilierului Florin Oancea. Căruia ne permitem să-i lansăm o mică recomandare: dacă i-a produs o aşa impresie frumoasă primarului cu insistenţa sa, ar fi păcat să-l dezamăgească, lăsând-o mai moale. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!