Cu o lună înaintea Câmpulungului, aleşii locali de la Godeni au fost solicitaţi de Executiv să se pronunţe asupra unei rectificări a bugetului local pe anul în curs, atât la partea de funcţionare, cât şi la cea de dezvoltare. Altfel spus, veniturile şi cheltuielile necesare funcţionării administraţiei publice locale, dar şi cele necesare investiţiilor propuse în 2021. Primarul Ion Pădureanu le-a mai solicitat votul consilierilor locali şi pentru utilizarea excedentul bugetului local din anii precedenţi, în sumă de 344.880 lei, pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare.
Cum şi-a propus primarul Pădureanu să cheltuiască economiile
Întâlnirea reprezentanţilor comunităţii de la sfârşitul lunii iunie a reprezentat o ocazie şi pentru actualizarea Programului investiţiilor publice pe anul 2021, pe care vi-l prezentăm în continuare:
-Consolidarea sediului Primăriei Godeni: 100.000 lei (bani folosiţi din excedentul bugetului local);
-Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în satul Godeni: 13.500 lei (excedent bugetar); 10.000 lei (veniturile anului în curs); 178.100 lei (subvenţia de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei);
-Reabilitarea sistemului de iluminat public cu lămpi LED: 75.000 lei (venituri de la Consiliul Judeţean);
-Întocmirea documentaţiei pentru delegarea sistemului de iluminat public: 23.800 lei (excedent bugetar);
-Întocmirea documentaţiei cadastrale pentru imobile din domeniul public – străzi: 107.100 lei (excedent bugetar);
-Înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze naturale în comuna Godeni: 60.480 lei (excedent bugetar);
-Extinderea reţelei de canalizare în satele Godeni, Coteşti, Capu Piscului: 20.000 lei (excedent bugetar);
-Execuţia branşamentelor stradale la reţeaua de canalizare: 250.000 lei (venituri de la Consiliul Judeţean);
-Reabilitarea drumului comunal Olteanu: 3.440 lei (venituri ale anului curent);
-Îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri locale în comuna Godeni: 20.000 lei (excedent bugetar).
Astfel sunt distribuite economiile înregistrate la bugetul local, în sumă de 344.880 lei, în completarea cărora vin 13.440 lei, pe care autorităţile locale şi-au propus să-i cheltuiască din încasările acestui an, 325.000 lei, alocaţi de Consiliul Judeţean, şi 178.100 lei, de la Ministerul Dezvoltării.
Cheltuială din bugetul comunei pentru lucrarea la sediul Primăriei
La şedinţa în cadrul căreia trebuiau votate aceste propuneri ale Executivului au existat mai multe reţineri, justificate, de altfel, ale unora dintre consilieri, în special, faţă de intenţiile de consumare a altor bani pentru clădirea Primăriei. V-am prezentat, de curând, speţa de la Godeni, unde şeful Executivului s-a urnit să iniţieze acţiunea în instanţă pentru recuperarea unei plăţi necuvenite de la firma Euro Consult Project SRL, din Câmpulung, la o lună de la moartea patronului Tudor Geamănu, când nu mai avea cu cine discuta. Prin procesele declanşate cu o întârziere care a atras atenţia şi auditorilor Curţii de Conturi, primarul de la Godeni a nădăjduit să obţină rezilierea contractului în valoare de 259.493 ,53 lei, la care se adăuga TVA de 51.898,71 lei, şi un sechestru asigurator, pentru a avea garanţia că-şi recuperează cei 181.276 lei plătiţi de pomană, imputaţi administraţiei de la Godeni de Camera de Conturi Argeş.
Pe 4 noiembrie 2016, între Primăria Godeni şi Euro Consult Project s-a încheiat un contract pentru consolidarea clădirii Primăriei. Cum constructorul stătea prost cu banii, Pădureanu i-a făcut o plată în avans, pentru a-şi asigura materialele necesare execuţiei lucrărilor. Astfel, Dorel Geamănu cerea şi obţinea de la Pădureanu 42,14% din valoarea totală fără TVA a contractului de lucrări încheiat. La un control din 2018, Curtea de Conturi a remarcat această plată în avans, de 150.000 lei, nedatorată, întrucât suma nu se regăsea în lucrările prevăzute în contract. Lucrări care au fost sistate la scurt timp de la debut, pe o perioadă nedeterminată. Sumei plătite de Primărie patronului fără a i-o datora i s-au aplicat majorări de întârziere, de 31.275,85 lei, rezultând un total de recuperat de 181.275,90 lei. La Tribunal, demersul primarului s-a oprit, deoarece constructorul a intrat în faliment.
În 2021, în ciuda faptului că instituţia are de recuperat o sumă substanţială pentru un buget de comună şi, în special, pentru bugetul de la Godeni, o localitate lipsită de resurse, Primăria şi-a propus o cheltuială de 100.000 lei din economiile anului precedent. Intenţiile Executivului au generat o oarecare prudenţă în rândul unora dintre aleşi, care n-au privit cu ochi buni cheltuiala. Primul care şi-a exprimat rezerva faţă de sporirea costurilor cu o lucrare aflată tot în stadiul de început a fost Constantin Dorcioman, a cărui abţinere a fost motivată prin necunoaşterea situaţiei „banilor alocaţi pentru clădirea Primăriei, care au fost viraţi în contul firmei, dar aceasta nu a executat lucrările.”
„Suntem în instanţă, suntem înscrişi la masa credală, aşteptăm verdictul instanţei.”, a fost replica primarului, menţionată în procesul verbal al întrunirii de la finele lunii iunie.
„Avem Primăria veche, Primăria poate să se mute acolo şi consolidarea să aştepte”
Deşi aleşii reticenţi la cerinţa primarului voiau să ştie un stadiu al litigiului insolvenţei, momentul finalizării nu mai poate fi anticipat. Procesul falimentului este abia la debut şi se ştie că astfel de cazuri durează cu anii.
„Despre ce consolidare este vorba?, a intervenit în dialog consilierul Constantin Vintilă. Ce înţelegeţi dumneavoastră prin consolidare? Consolidare la lucrări prost făcute, la care pereţii stau să cadă? Alocăm bani pentru recepţii prost făcute? Am avut piedici din partea unor oameni şi nu s-au făcut lucrările. Aceşti bani nu pot fi daţi pentru consolidare dacă sunt lucrări cu recepţii eronate. Avem Primăria veche, Primăria poate să se mute acolo şi consolidarea să aştepte. Ştiu că au fost persoane care s-au opus construcţiei acestei Primării şi nu s-au putut face lucrările.”
Potrivit edilului, consolidarea a constat în subzidiri la doi metri cu beton armat. „Ştiu că s-a făcut proiect de consolidare şi, dacă se executa lucrarea la timp, acum nu mai eram în instanţă. De ce s-au dat banii dacă nu s-au făcut lucrările?”, a fost nedumerirea lui Constantin Dorcioman. „Nu s-au dat bani pentru lucrări, a venit răspunsul primarului Pădureanu. De bani s-au cumpărat materiale, ca să înceapă lucrările. După aceea ştiţi ce s-a întâmplat, constructorul a decedat, am acţionat în instanţă pentru rezilierea contractului şi pentru recuperarea banilor. O parte dintre materialele nefolosite sunt la noi. Contractul nu mai este valabil şi pot să dau drumul la lucrare.”
Rectificarea bugetului comunei, care include şi cheltuiala contestată, a primit un vot împotrivă din partea lui Constantin Vintilă şi două abţineri ale consilierilor Ion Aldea şi Constantin Dorcioman.
Racordarea la reţeaua de canalizare nu se face pe vrute
Probleme sunt şi la lucrarea de canalizare, cu care, la fel, Primăria este în instanţă. „Nu ştiu dacă ar trebui să mai alocăm bani dacă suntem în instanţă, a considerat liberalul Ion Aldea. Nu ar fi normal să prevedem aceşti bani după ce aflăm ce spune instanţa? De ce nu s-a finanţat de la începutul anului din bugetul local şi de ce se face din excedent?” Potrivit edilului, finanţarea este asigurată de Consiliul Judeţean, întrucât proiectul investiţiei de extindere a sistemului de canalizare n-a prevăzut şi execuţia branşamentelor. De aceea racordurile se execută şi se plătesc separat. Conform primarului, „toate gospodăriile trebuie să se racordeze la reţeaua de canalizare.” Nu numai cine doreşte. Claudiu VIŞAN
Articolul precedent
Articolul următor