3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Primăriţa îi va folosi pe poliţiştii locali ca să informeze lumea că testele pentru depistarea hepatitei sunt gratuite

Ca să aducă cât mai multă lume în programul medical lansat, săptămâna trecută, la Câmpulung, informaţia că testele sunt gratuite pentru câmpulungenii dezavantajaţi material trebuie să ajungă la aceştia. Aşadar, proiectul derulat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu A.R.A.S. – Asociaţia Română Anti-SIDA, trebuie promovat temeinic, ca să afle de el cetăţenii vizaţi de program. Şi anume persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie romă, persoane neasigurate, etc., plus muscelenii de la ţară, care se vor adresa cabinetelor medicilor de familie din mediul rural, admise în program.

Primăriţa Elena Lasconi ştie cum va răspândi informaţia: îi va folosi pe poliţiştii locali, pe care îi va trimite pe toate străzile din Câmpulung, ca să le explice oamenilor în ce constă campania de depistare a hepatitei. Depistare care trebuie să se întâmple cât mai devreme, pentru ca pacientul să poată fi tratat şi salvat. De obicei, diagnosticarea acestei boli care nu dă simptome se produce în stadiul final, când nu mai este nimic de făcut. Ca să mobilizeze cetăţenii să vină la testare, poliţiştii locali vor colinda oraşul, cu afişe şi lămuririle la ei, fiind păcat să se piardă această şansă de a-i descoperi pe suferinzi, care au posibilitatea să fie trimişi la tratament.

„În momentul în care vom avea toate detaliile, vom face o comunicare nu doar pe pagina de Facebook a Primăriei şi pe contul meu, vom face echipe de poliţişti care se vor duce pe toate străzile din Câmpulung, ca să le explice exact oamenilor despre ce este vorba. Să-i explice omului că nu-l costă absolut nimic şi că nu trebuie neapărat să fie asigurat.”, a afirmat Elena Lasconi.

Ideea acesteia a fost apreciată de una dintre membrele echipei de proiect, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei cu Afecţiuni Hepatice din România. „Vreau să spun ca de la pacient la pacient: dacă nu v-aţi testat, testaţi-vă! Pe mine, nimeni nu mă va convinge că nu are hepatită dacă nu s-a testat. Măcar o dată în viaţă, acest test este important. Aveţi şansa acum să vă faceţi testul gratuit. Sunt sigură că foarte mulţi sunt în acele categorii de risc. Nu rataţi această şansă. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care a reuşit să acceseze fonduri europene pe acest program pentru hepatitele virale. Este ceva ce nu puteam să sperăm în urmă cu mulţi ani. Drumul spre eliminare nu se poate fără testare şi fără acces la tratament. Oferiţi-vă cadou un test pentru hepatitele virale!”, i-a îndemnat pe musceleni moderatoarea discuţiilor găzduite de Câmpulung, locul din care a fost dat startul programului regional, derulat în Argeş şi Dolj. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!