În urma precipitaţiilor abundente căzute la începutul săptămânii, un drum a fost blocat spre o unitate turistică din localitatea Rucăr, între Valea lui Ivan şi Barajul Pecineagu. Nu au fost persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Tot în Rucăr, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din două locuinţe, iar, în Câmpulung, au scos apa dintr-un beci.
De asemenea, în localitatea Lereşti, un alt drum a fost blocat spre un loc unde câţiva turişti şi-au amplasat un cort şi o rulotă. Şi aici, toată lumea a fost în regulă, fără să fie nevoie de intervenţia echipelor medicale. Cele nouă persoane din acea zonă, cinci adulţi şi patru copii, au fost evacuate şi cazate la Cabana ABA Argeş-Vedea, din comună. În sprijinul pompierilor au fost angrenate două echipaje ale Jandarmeriei Argeş şi unul de la Salvamont Câmpulung. În zonele unde drumurile au fost blocate, autorităţile locale şi pompierii au luat măsuri pentru deblocarea lor. În ajutorul salvatorilor de la Câmpulung au venit echipaje cu motopompe de la Detaşamentele de Pompieri Piteşti, Bradu, Mioveni şi de la Secţia de Pompieri Costeşti.
Prefectura a prezentat o primă evaluare a pagubelor
După incidentele de marţi, 20 iulie, Prefectura a făcut o statistică, vizavi de intervenţiile la care au participat militarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.
=În comuna Rucăr s-au evacuat 133 metri cubi de apă din patru imobile, iar în satul Sătic, Administraţia Bazinală de Apă Argeş – Vedea a acţionat cu un buldozer şi un autogreder pentru deblocarea drumului Valea lui Ivan – Baraj Pecineagu.
=În Municipiul Câmpulung s-a intervenit într-un beci, de unde s-au evacuat 50 de metri cubi de apă, iar în comuna Bughea de Sus a fost afectată o curte din care apa s-a evacuat în mod natural.
=Au mai fost înregistrate pagube în comuna Lereşti, unde, din cauza erodării malului Râului Târgului, zona dintre Cabana Voina şi Cabana Cuca, adică drumul, a fost blocat de viitură. Au fost evacuaţi cinci adulţi şi patru minori, fără autovehicule, aceştia fiind cazaţi la o cabană din zonă, până se vor retrage apele.
Prin Hotărârea nr. 5, din 20 iulie 2021, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Lereşti a dispus evacuarea persoanelor, a corturilor şi rulotelor din zona Voina, pe cursul Râului Târgului, în amonte de Barajul Râuşor. Astfel, au fost evacuate 60 de persoane care au fost cazate la Cabana Administraţiei Bazinale de Apă Argeş – Vedea şi la Târgul Săptămânal Lereşti. Din totalul de 84 de rulote campate în zonă, 60 de rulote au rămas staţionate fără persoane.
Precipitaţiile au depăşit şi 100 de litri pe metrul pătrat
Aşa cum a informat Administraţia Bazinală de Apă, în bazinul hidrografic Argeş – Vedea, pe 20 iulie, au căzut precipitaţii însemnate cantitativ, care au totalizat, în unele zone, peste 50 de litri pe metrul pătrat. În partea de Nord a judeţului Argeş (amonte acumulare Râuşor, pe Râul Târgului, şi aval acumulare Pecineagu, pe Râul Dâmboviţa), precipitaţiile au depăşit 100 de litri pe metrul pătrat. Tot pe Râul Dâmboviţa, la staţia hidrometrică Malu cu Flori au fost înregistrate precipitaţii de 87 litri/metru pătrat. Din cauza acestor cantităţi de apă, căzute în timp scurt, s-au format viituri care au afectat mai multe zone.
Debitul Râului Târgului (amonte Baraj Râuşor), la SH Voina, a fost de 25,9 metri cubi/secundă, cu tendinţă de creştere. „Lacul de acumulare Râuşor este exploatat conform Regulamentului de exploatare, nefiind probleme, dar este afectată apărarea de mal drept a Râului Târgului (din administrarea ABA Argeş-Vedea), aval de SH Voina. Primăria comunei Lereşti a comunicat că va interveni cu un buldoexcavator în zona afectată, pentru protejarea drumului judeţean. A fost solicitat sprijinul IJSU Argeş pentru avertizarea şi evacuarea turiştilor aflaţi cu corturile în zona Voina.”, au anunţat cei de la Apele Române.
Din cauza viiturii de pe Râul Dâmboviţa, drumul spre Barajul Pecineagu (din administrarea ABA Argeş-Vedea) a fost rupt pe versantul drept. O parte a personalului de tură al barajului a rămas izolat la circa 4 kilometri în aval. S-a solicitat sprijin la SVSU Rucăr şi IJSU Argeş pentru transportarea personalului la Barajul Pecineagu. În zonă a ajuns un buldozer al ABA Argeş-Vedea, care a reabilitat porţiunile de drum afectate.
Pod luat de apă, la Berevoeşti
Avertizările hidrologice au fost în vigoare două zile, marţi, 20 iulie, şi miercuri, 21 iulie, pentru râurile din bazinul superior al Argeşului. Precipitaţiile căzute în aceste zile au antrenat pietre şi resturi vegetale, viiturile formate afectând drumuri, poduri, dar şi gospodării.
Marţi dimineaţă au fost depăşite cotele de atenţie pe râurile Bughea, la staţia hidrometrică Bughea de Jos şi Târgului, la staţia hidrometrică Voina. Acumularea de pe Râul Bughea a colmatat tuburile din care era format un pod de la Valea Caselor, din comuna Berevoeşti, apa a trecut peste el şi a distrus calea de rulare. Localnicii au rămas izolaţi, după retragerea apelor putând să treacă spre Primărie doar prin albia râului sau să ocolească până la următorul pod.
Administraţia locală a intervenit cu un buldoexcavator, cu care a curăţat albia râului de resturile aduse din amonte, iar, zilele acestea, lucrează la refacerea trecerii de pe un mal pe altul. Isabela FILIP