1.3 C
Campulung Muscel
12/11/2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a prezidat ceremonia de acordare a Premiului ONU pentru Populaţie pentru anul 2021

La 15 iulie 2021, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a prezidat ceremonia oficială de decernare a Premiului ONU pentru Populaţie pentru anul 2021. La categoria „Candidaţi individuali”, câştigătorul premiului este doamna Hassane Haousseize Zouera, comisar de poliţie din Niger, iar la categoria „Instituţii” premiul a revenit Direcţiei Generale pentru Populaţie din provincia Oaxaca, Mexic.

Comisarul Hassane Haousseize Zouera este campion al promovării drepturilor femeilor şi copiilor şi combaterii violenţei de gen în Niger, coordonând activitatea de profil a 107 brigăzi de poliţie în identificarea riscurilor la adresa copiilor şi femeilor şi elaborarea procedurilor administrative de combatere a violenţei de gen.

Direcţia Generală pentru Populaţie din Oaxaca s-a remarcat prin elaborarea unui „Atlas de Gen” recunoscut la nivel naţional, acesta fiind un instrument de diagnostic privind calitatea vieţii femeilor din perspectiva egalităţii de gen şi a constrângerilor cu care se confruntă; totodată, s-a implicat activ în promovarea educaţiei pentru reducerea apariţiei sarcinii în rândul adolescentelor.

 

Ceremonia de premiere a avut loc în format virtual, mesajul Secretarului General al ONU fiind transmis de către doamna Maria Luiza Ribeiro Viotti, Secretar General-Adjunct, Şef de Cabinet. Au participat, de asemenea, miniştrii Sănătăţii şi de Interne din Niger, oficialităţi din Mexic, ambasadori, diplomaţi şi oficiali ai ONU.

 

În intervenţia sa, diplomatul român a arătat că: „Premiul ONU pentru Populaţie are o istorie de 40 de ani. În 1981, statele membre ONU, într-un efort de marcare a importanţei problematicii populaţiei şi dezvoltării, au înfiinţat acest premiu pentru  recunoaşterea contribuţiilor remarcabile ale unor oameni şi organizaţii ce şi-au dedicat viaţa şi activitatea identificării de soluţii la problemele presante ale populaţiei. Premiul Naţiunilor Unite pentru Populaţie – cea mai prestigioasă distincţie acordată anual în sistemul ONU în acest domeniu – s-a dovedit a fi un instrument puternic pentru promovarea conştientizării importanţei problemelor populaţiei şi onorarea contribuţiilor acelora care şi-au pus cunoştinţele în serviciul umanităţii. Prezidarea, timp de trei ani, a procesului de selecţie a laureaţilor Premiului ONU pentru Populaţie a reprezentat pentru mine o onoare şi un privilegiu dar, înainte de toate, constituie o recunoaştere a contribuţiei României la promovarea valorilor Organizaţiei Naţiunilor Unite.”

 

Prezidarea Comitetului Premiului ONU pentru Populaţie a fost o premieră pentru diplomaţia română. Mandatul Preşedintelui Comitetului este de un an, Reprezentantul Permanent al României la ONU fiind ales în 2019, iar apoi reales în 2020 şi 2021. Comitetul este un organism ONU compus din reprezentanţi ai unui număr de zece state membre provenind din cele cinci grupuri regionale ale Organizaţiei, un reprezentant al Secretarului General ONU şi unul al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie – UNFPA (agenţie a ONU, care îndeplineşte şi rolul de Secretariat al Comitetului).

Anul acesta, la etapa finală a selecţiei au participat 11 candidaţi individuali şi 8 instituţii. Pentru a face departajarea câştigătorilor, juriul s-a ghidat după 7 criterii profesionale: contribuţia candidaţilor la studierea dinamicii populaţiei din perspectiva dezvoltării durabile; promovarea drepturilor omului şi a diversităţii, în scopul asigurării dezvoltării pentru toţi, inclusiv a grupurilor indigene, persoanelor în vârstă, a celor cu descendenţă africană, tinerilor şi grupurilor vulnerabile; acţiunea umanitară şi promovarea politicilor ce contribuie la dezvoltare durabilă şi pace; iniţiative şi politici ce promovează accesul la îngrijire medicală pentru mame, nou-născuţi, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.; avansarea procesului de împuternicire a femeilor şi promovarea egalităţii de gen, inclusiv prin eliminarea practicilor traumatizante; promovarea politicilor de gestionare a provocărilor emergente precum migraţia, urbanizarea, schimbările climatice, educaţia; impactul transformaţional al activităţii candidaţilor la nivel societal. La acestea s-au adăugat criteriul echilibrului de gen şi cel al echilibrului geografic.

 

Premiul ONU pentru Populaţie a fost înfiinţat prin rezoluţia Adunării Generale a ONU nr. 36/201 din 17 decembrie 1981, fiind acordat anual, începând cu 1983, pentru două categorii: persoane şi instituţii. Laureaţii sunt personalităţi, organizaţii şi instituţii cu contribuţii excepţionale la soluţionarea problemelor din domeniul populaţiei şi sănătăţii reproductive. Printre aceştia, se numără Indira Ghandi, fost Prim-Ministru al Indiei, Bill şi Melinda Gates, Sir Prince Ramsey (medic din Antigua şi Barbuda care a jucat un rol pivotal în combaterea HIV în America Latină), Majestatea Sa Gyalyum Sangay Choden Wangchuck, Regina Mamă a Regatului Bhutan, Şefi de stat şi miniştri din Indonezia, Bangladesh, Egipt şi Gambia, personalităţi ştiinţifice din Franţa, Tailanda, Australia, Egipt, Ghana şi SUA, organizaţii precum Institutul Guttmacher – SUA, Programul pentru Educaţie Internaţională în Obstretică şi Ginecologie al Universităţii John Hopkins – SUA, Save a Child’s Heart din Israel, Family Care International din SUA, Centrul pentru studii de Populaţie din Ecuador ş.a.

 

UNPA Press Release:

United Nations Population Award Ceremony 2021 | UNFPA – United Nations Population Fund

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!