1.7 C
Campulung Muscel
19/03/2025

“Ilegalităţile” găsite de Curtea de Conturi sunt numai în imaginaţia defăimătorilor Elenei Lasconi

Dintre opozanţii PSD-işti din Consiliul Local, cel mai bine s-a comportat la şedinţa de săptămâna trecută Mirabela Manea, care face dovada că preţuieşte adevărul expresiei „Tăcerea este de aur”. Intervenţiile cu vibraţie de tinichea ale experimentaţilor săi colegi n-au fost altceva decât „bătut de câmpi”, în lipsa inspiraţiei de a demonta pertinent intenţiile Executivului. Ţâroiu, agasat fonic de David, din 2015, până în 2020, a ajuns să-l copieze, ca model de opoziţie, vorbind ca să se afle în treabă. Ca să vadă şefii de la judeţ că PSD Câmpulung face opoziţie. Totuşi, a existat un moment al şedinţei în are fostul primar a avut dreptate. O scăpare a Executivului, care se cam repetă, constă în absenţa de la şedinţă a unora dintre responsabilii instituţiilor care au nevoie de aprobarea Consiliului Local. Cei de la Spitalul Municipal – afirmaţie valabilă şi pentru TBC – nu onorează cu prezenţa lor dezbaterea cererilor lor, deşi Liviu Ţâroiu îi învăţase să vină cu grupul, grup însemnând minimum trei. Iar când nu erau în această formulă, directorul general şi cel financiar-contabil erau sigur în sală pentru explicaţii. Dacă Nicolaie Alexe se limita la compania Marinelei Cristian, Grigore Stănescu, în schimb, avea după el directorul medical, jurista, şefa Personalului, şeful de la Achiziţii. Ba chiar şi sindicalistul Eana era cooptat în impresionanta delegaţie, ca să le explice aleşilor, de pildă, de ce era nevoie de 30 de angajări de asistente dintr-un „foc”, înaintea alegerilor din 2016.
În mandatul Elenei Lasconi a dispărut parada oficialilor de la Spital, deşi nu trebuie eliminată regula invitării unui reprezentant al instituţiei la şedinţă, în caz că sunt întrebări din partea consilierilor. Şi, de regulă, sunt atunci când managerul are altă culoare politică decât opoziţia primarului. Liviu Ţâroiu a avut câteva nedumeriri cu specific medical, satisfăcute parţial de secretarul Primăriei. Care, însă, n-avea de unde să ştie care era gradul de ocupare al paturilor COVID şi non COVID şi cheltuielile cu personalul. Era musai să fie de faţă cineva de la Spital, care avea nu mai puţin de trei solicitări de aprobat, două dintre ele de interes pentru comunitatea câmpulungeană: şi reducerea tarifelor la testarea COVID, şi reducerea la jumătate a paturilor pentru infectaţii cu coronavirus.
S-a întâmplat ca, la întrunirea de la final de iunie, să nu poată participa nici consilierul pe probleme de Sănătate al primarului, medicul Andrei Aron, care, având informaţiile la el, la şedinţele trecute, a zădărnicit întrebări precum cea ridicată de Ţâroiu: unde sunt cei de la Spital? Şi dacă aleşii n-au nevoie de lămuriri, un director trebuie să asiste la dezbatere măcar din curtoazie, fiindcă angajatorul lui are nevoie de votul Consiliului Local. Şi nu trebuie să fie tot batalionul deplasat de Stănescu, fiind suficient un om, în funcţie de specificul solicitării înaintate Legislativului.
La organizarea şedinţelor, clar, mai trebuie lucrat, pentru că nu trebuie să se piardă obiceiuri bune, chiar dacă au fost ale altora. A rămas stabilit, ca o regulă valabilă de acum înainte, ca informaţiile care n-au putut fi furnizate pe loc să fie transmise la următoarea întâlnire. Şi regula asta a funcţionat cândva şi s-a pierdut şi ea, deşi anumite lucruri valabile în iunie – aşa cum este numărul de internaţi cu COVID – nu mai sunt valabile în iulie. Cred că, totuşi, la şedinţa trecută, Ţâroiu a observat că Spitalul n-are reprezentare şi a vrut s-o pună într-o lumină nefavorabilă pe gazda Elena Lasconi. Nu neapărat că „ardea” de grija golirii unităţii de pacienţi. Nu l-am auzit, toamna trecută, pe Liviu Ţâroiu cerând să le fie prezentat şi lor noul director Mădălin Iordache, cum a făcut el când l-a instalat pe Nicolaie Alexe. Şi când se schimbă un şef de instituţie, este politicos ca, la prima reunire a aleşilor, acesta să fie invitat să-i salute. Elena Lasconi s-a achitat de sarcina prezentării lui Mădălin Iordache câmpulungenilor, la o conferinţă de presă, ţinută în scurt timp după numire.
Exceptând această intervenţie corectă, PSD-iştii au fost „umplutură” şi au ţinut s-o şi arate. Ideea de a înlocui garajele cu nişte şoproane este de domeniul hilarului. La fel, ameninţările proferate de fostul vice Blidaru, ofensat că primăriţa le-a reproşat foştilor aleşi că au părăsit Primăria cu telefoanele achitate din bani publici. Din câte ştim noi, nici tabletele consilierilor n-au fost returnate, deşi nu le-au fost oferite cu titlu de cadou. Nu acordăm mai multă atenţie intervenţiei teatrale a lui Blidaru, căci ştim că tânjeşte după camere foto şi tv.
Cheltuiala cu procesele… păi, cine pune Primăria la cheltuială cu avocaţii? Nu PSD-iştii care blochează intenţia de a economisi salariile plătite unor angajaţi de care administraţia n-are nevoie? Risipa generată de angajarea casei de avocatură este declanşată de procesul intentat de trei aleşi PSD, care confundă personalul Primăriei cu asistaţii social. Bomboana pe coliva alocuţiunilor penibile ale PSD-iştilor a servit-o Ciprian Neculăescu, pe care îl bănuim că-şi culege informaţiile pe surse gălăgios de senzaţionale, în loc să pună mâna să citească raportul Curţii de Conturi expediat de secretarul Ramona Simion pe e-mail-ul consilierilor, acum mai bine de o lună. S-a trezit omul vorbind în public că au descoperit auditorii ilegalităţi! Păcat că nu l-a întrebat nimeni ce ilegalităţi a reţinut alesul inspirat, mai mult ca sigur, de la vuvuzela sindicală, care şi aia trăncănea tot ca o ţaţă la gardul televiziunii! Fără să fi văzut documentul.
În primul rând, Curtea de Conturi nu foloseşte exprimarea „ilegalitate” sau „ilegal”, care te duce în zona de infracţional. Verificatorii cheltuielilor instituţiei se limitează la prudentul „nelegal”, care generează măsuri de îndreptare a greşelilor voite ori ba ale Primăriei. Vă spun că am lecturat raportul care n-are nimic „ilegal” de reproşat Primăriei. Dar avem timp şi pentru asta.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!