8.4 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Brunch muscelean, gusturi şi arome de sărbătoare, la Rucăr

Primul brunch muscelean a fost organizat duminică, 4 iulie, la Rucăr, una din cele mai frumoase comune de la poalele Munţilor Făgăraş. Comunitatea locală din Rucăr a pregătit meniu de sărbătoare şi a invitat iubitorii de natură, cultură şi gastronomie locală să îşi petreacă vara la poalele Munţilor Făgăraş, într-o gospodărie cu specific tradiţional rucărean, cu poveşti frumoase despre zonă şi preparate culinare gătite după reţetele bunicilor.
Evenimentul a fost organizat de Grupul de Iniţiativă Reviving Rucăr, în parteneriat cu Fundaţia Conservation Carpathia şi Asociaţia My Transylvania, şi a avut ca scop promovarea comunităţii locale, a culturii şi patrimoniului local, prin intermediul gastronomiei specifice acestei zone montane. Gusturile şi aromele locale, din cele peste douăzeci şi cinci de preparate culinare, au fost însoţite de povestea costumului popular, de drumeţia prin Rucăr şi istoria acestei aşezări montane, de legende, de muzică şi de frumuseţea cretelor Făgăraşului. Oaspeţii au fost astfel încurajaţi să experimenteze un turism diferit, responsabil, care pune accent pe observarea şi aprecierea naturii din jur, a tradiţiilor şi culturii locale şi aduce beneficii localnicilor. Tradiţia creşterii animalelor şi a lucrului cu lemnul au modelat meşteşugurile la Rucăr, astfel că aici oaspeţii au putut gusta cele mai bune brânzeturi şi produse din carne şi au putut admira meşteşugul cioplirii lemnului în arhitectura locală.
„Ne-am bucurat de un eveniment de succes. Comunitatea rucăreană este deschisă şi activă. Am avut susţinere şi deschidere din partea comunităţii, din partea autorităţilor locale şi sprijinul partenerilor. Suntem la primul eveniment de acest fel, mult mai mare decât cele de până acum. Ne dorim să lansăm un model pe care să îl multiplicăm periodic în comunitatea noastră”, a declarat Luminiţa Vlaicu, membru Reviving Rucăr, organizatorul evenimentului. Grupul de Iniţiativă locală Reviving Rucăr a fost constituit în 2020 cu scopul de a promova şi a pune în valoare patrimoniul, cultura, tradiţiile, obiceiurile şi atracţiile turistice ale comunei Rucăr. Grupul este format la ora actuală din 7 membri şi 6 voluntari, şi organizează periodic diferite evenimente, precum seri de cinema în aer liber, foc de tabără cu poveşti istorice, drumeţii, igienizare în comunitate, concursuri pentru copii – fotografie, poezie, ateliere de jurnalism.
Fundaţia Conservation Carpathia susţine evenimentele locale din jurul Munţilor Făgăraş, evenimente care pun în centrul atenţiei natura, cultura rurală şi gastronomia, pentru că susţin dezvoltarea comunităţilor locale prin promovarea produselor, a meşterilor, a mâncării gătite pe loc şi a culturii locale.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!