18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Testul PCR pentru depistarea infecţiei cu COVID-19 scade la 200 de lei

Pentru a treia oară de la deschiderea Laboratorului PCR al Spitalului Câmpulung, tarifele percepute solicitanţilor revin în Consiliul Local, solicitat să aprobe cuantumul revizuit al acestora. De data aceasta, este vorba despre o scădere a sumei majorate în luna noiembrie a anului trecut, când pandemia explodase şi în zona noastră, iar laboratorul era suprasolicitat cu cereri nu numai din Câmpulung şi Muscel, ci din toată ţara. Creşterea preţului consumabilelor a afectat nivelul taxei cu care Spitalul Câmpulung a pornit la drum, în primăvară, când a fost pus în funcţiune laboratorul. Printr-o hotărâre a Consiliului Local din 18 mai 2020 s-a aprobat darea în folosinţă gratuită Spitalului Municipal a unui spaţiu din imobilul Centrului de Afaceri pentru amplasarea Liniei automate de extracţie a acizilor nucleici şi PCR în timp real, pentru teste clinice de biologie moleculară (pentru COVID-19).
Cu excepţia celui al testului rapid de antigen, celelalte tarife se reduc
Prima reglementare a tarifului pentru testul RT-PCR Sars-CoV2, efectuat la cererea pacienţilor, s-a produs prin Hotărârea nr.78 din 15 iulie 2020. Pe baza adreselor Spitalului Municipal Câmpulung, care solicita avizarea acestui tarif plătit numai de cei care doreau să afle dacă sunt infectaţi sau nu, fostul Consiliu Local a aprobat suma de 200 de lei pentru acest tip de investigaţie medicală. Pentru cei cu simptome de COVID-19, care apelează la serviciile medicale pentru îngrijire, testul este suportat de către Spital.
Asupra cuantumului considerat insuficient pentru acoperirea cheltuielilor s-a revenit în toamna anului trecut. Pe 26 noiembrie 2020, actualul Consiliul Local a votat o creştere la 250 de lei a testului PCR, la solicitarea pacienţilor, cu emiterea buletinului de analiză în Limba Română. Pentru cel în Limba Engleză, preţul a fost fixat la 300 de lei. Pentru eliberarea rezultatelor în Limba Engleză – precizează hotărârea aprobată toamna trecută – este necesară menţionarea acestei dorinţe în momentul prezentării la recoltare. Altă prevedere stabilită atunci: pentru efectuarea unui număr de minimum 100 de teste, se pot încheia contracte, cu posibilitatea de negociere a preţului, dar nu mai puţin de 220 de lei / test.
Începând de luna viitoare, preţurile vor suporta o ajustare în favoarea plătitorilor, după aprobarea lor de către aleşii municipali. Mâine, 30 iunie 2021, pe ordinea de zi a şedinţei figurează noile tarife propuse de Spital, care arată astfel:
=Test RT PCR: 200 de lei/test;
=Test RT PCR în Engleză: 250 de lei/test;
=Test anticorpi IgG Sars-CoV2: 80 de lei/test;
=Test rapid de antigen Sars-CoV2*: 60 de lei/test.
Şi în cazul ultimelor două tipuri de teste se înregistrează o modificare, întrucât cel pentru anticorpi costa 100 de lei, iar cel rapid de antigen, 25 de lei. „Spitalele publice pot realiza venituri suplimentare din servicii medicale, hoteliere sau de altă natură, furnizate la cererea unor terţi, astfel că veniturile obţinute din aplicarea tarifelor efectuate la cererea pacienţilor, pe bază de chitanţă fiscală, constituie venit la bugetul Spitalului Municipal Câmpulung.”, prevede referatul care susţine proiectul de hotărâre pregătit pentru dezbaterea de mâine.
Claudiu VIŞAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!