16/03/2025

Hotelul Regal, Mausoleul Mateiaş şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, câteva dintre procesele pentru care Consiliul Local a aprobat angajarea de avocaţi

Cum s-a instalat în funcţia de primar, în luna octombrie a anului trecut, Elena Lasconi a cerut permisiunea Legislativului municipal de a apela la servicii profesioniste de apărare în mai multe procese declanşate în mandatul trecut. Permisiune pe care aleşii i-au acordat-o pe 28 octombrie 2020.

=În primul dintre acestea, moştenitorii lui Gheorghe I.Ştefănescu, cel dintâi proprietar al Hotelului Regal, cărora li s-a recunoscut dreptul numai pentru etaj, se luptă cu Primăria pentru întreaga clădire. La Tribunalul Argeş se judecă apelurile reclamanţilor Crizanta Smaranda Alexandra Ionescu, Constanţa Elena Domnica Negulescu, Dragoş Alin Ştefănescu, Doina Ştefănescu, Simona Elena Ştefănescu formulate la o hotărâre a Judecătoriei Câmpulung, care le-a respins revendicările referitoare la parter. Următorul termen este abia pe 20 octombrie 2021.

=Al doilea, cu risc pentru municipalitate de a pierde peste 14.000 de metri pătraţi, terenul de sub şi de lângă Mausoleul Mateiaş, plus parcarea de aproape 3.000 de metri pătraţi, continuă tot la toamnă. Sunt trei ani de când autorităţile de la Valea Mare Pravăţ au deschis un proces omologilor de la Câmpulung, pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local nr.4 din 31 ianuarie 2018, prin care s-au trecut în domeniul public al municipiului pământurile de la Mateiaş: 14.544 metri pătraţi (1.820 metri pătraţi, teren sub construcţii şi 12.724 metri pătraţi, fâneţe). Acestei cauze i-a fost conexată o alta, având ca reclamantă familia Solomon, care solicită o suprafaţă de aproximativ 3.000 metri pătraţi, despre care susţine că s-ar suprapune terasei de paradă a Mausoleului Mateiaş. Cauza, care se tot judecă din 2018, are următoarea înfăţişare pe 14 octombrie 2021.

=Următoarele două procese în care a fost chemată în judecată municipalitatea au fost legate de Spitalul Câmpulung. Ambele s-au finalizat favorabil instituţiei Primăriei.
Primul: fostul director Nicolaie Alexe a acţionat în instanţă U.A.T. Municipiul Câmpulung, pe primarul Liviu Ţâroiu şi Spitalul Câmpulung. Pretenţiile acestuia erau să se anuleze dispoziţia din 22 iunie 2020, prin care i s-a suspendat contractul de management, şi să i se plătească despăgubirile de la data de 22 iunie şi până când îi înceta suspendarea contractului. Adică până în momentul în care – credea el – îşi relua funcţia de manager al Spitalului. Pe 21 decembrie 2020, Tribunalul a respins acţiunea lui Alexe, care nu s-a mai adresat instanţei superioare în acest caz.
Al doilea: Prefectura condusă de Emanuel Soare a atacat la Tribunal două dispoziţii ale lui Liviu Ţâroiu. Prima, emisă pe 14 iunie 2019, la capătul unui concurs fără „capăt”, de vreme ce au rămas nesoluţionate contestaţiile adversarilor lui Nicolaie Alexe, când Liviu Ţâroiu s-a grăbit să-l declare câştigător pe favoritul său. Al doilea document atacat de Soare la Tribunal privea transferul conducerii Spitalului Câmpulung de la Andrei Aron la Nicolaie Alexe, pe 25 mai 2020.
Pe 19 februarie 2021, procesul a fost pierdut de fostul prefect, care şi-a atins scopul înlăturându-l din funcţie pe Alexe. Pretenţia prefectului privitoare la desfiinţarea actului din 2019 a fost respinsă de magistrat, ca fiind prescrisă. Dispoziţia lui Liviu Ţâroiu era emisă pe 14 iunie 2019, iar prefectul a depus cererea la Tribunal pe 15 iunie 2020. Cu o zi mai târziu decât prevedea legea, pentru a se încadra în termenul de un an. Cererea de anulare a celei de-a doua dispoziţii a lui Liviu Ţâroiu, care, în starea de alertă, l-a schimbat pe Aron cu Alexe, a fost respinsă de instanţă, pe motiv că era nefondată, întrucât, după revenirea spitalelor în subordinea Consiliilor Locale, era atribuţia municipalităţii să pună ce director dorea.

=Al cincilea litigiu, care s-a încheiat înainte ca Primăria să angajeze un avocat, a fost tranşat de Tribunalul Bucureşti, care a dat câştig de cauză Câmpulungului. În acest proces moştenit de la Liviu Ţâroiu, Municipiul Câmpulung era chemat în garanţie în diferendul dintre reclamantul SC Romconstruct Holding Grup SA şi pârâtul Institutul Naţional al Patrimoniului (fostul Oficiu Naţional al Monumentelor Istorice). Este vorba despre părţile semnatare ale contractului de renovare a Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Pe 18 decembrie 2021, Tribunalul Bucureşti a admis, în parte, acţiunea declanşată de Romconstruct Holding Grup SA, în sensul că a obligat Institutul Naţional al Patrimoniului la plata sumei de 551.423,75 lei, reprezentând penalităţi de întârziere. Cererea executantului mai avea un capăt, prin care solicita instanţei obligarea la plata sumei de 680.912,66 lei, însă acesta a fost respins ca neîntemeiat.
Pentru Câmpulung, cea mai importantă parte a hotărârii Tribunalului Bucureşti priveşte rezilierea Contractului nr.3355/09.12.2002. Foarte importantă era şi respingerea de către magistrat a cererii de chemare în garanţie a Câmpulungului, formulată de Romconstruct Holding Grup, ca neîntemeiată. Perdanţii, I.N.P. şi Romconstruct, au formulat recurs.

=Consiliul Local are nevoie de o apărare construită de o casă de avocatură profesionistă şi pentru procesul deschis de patronul Pensiunii „Nico Pardon”, Nicolae Căţoiu. Acesta cere instanţei anularea unei hotărâri a Consiliului Local din 30 mai 2018. Hotărârea nr.66, contestată de Căţoiu, prevede următoarele: „Se aprobă introducerea în domeniul privat al municipiului Câmpulung a terenului în suprafaţă de 72 metri pătraţi, situat în Negru Vodă, nr.124.” Teren care s-ar afla sub pensiunea din centru. Procesul început în martie 2020 continuă pe 14 octombrie 2021. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!