19/04/2025

Reabilitarea parterului Policlinicii va fi completată cu execuţia unui lift şi mutarea Centrului de Recoltare la parter

Pe 28 mai 2021, primarul Elena Lasconi a anunţat începerea procesului de reabilitare a Policlinicii din Câmpulung, ignorată de autorităţile trecute din planurile de reparaţii, în ciuda celor aproape şase decenii trecute de la construcţia ei. Nici nu se instalase bine în funcţia de primar, că a şi apărut o primă sponsorizare obţinută de Elena Lasconi, graţie relaţiilor sale consolidate în timpul profesiei de jurnalist. Sprijinul oferit Câmpulungului, din partea Farmaciilor DONA, constând în 400.000 de lei, va fi folosit pentru reparaţiile parterului. Investiţie completată cu realizarea unui lift ale cărui costuri şi execuţie cad în sarcina unor colaboratori privaţi ai Primăriei, care şi-au asumat acest angajament.

Din păcate, situaţia proprietăţii „combinate”, stat-privat, a împiedicat includerea Policlinicii în programul european E.L.E.N.A., care finanţează documentaţiile necesare în procesul de reabilitare termică a instituţiilor publice. Respingerea acestei clădiri de către finanţator a fost cauzată de prezenţa cabinetelor medicale particulare, situaţie care încurcă inclusiv proiectul actual de reparaţii capitale. Dar autorităţile mizează pe înţelegerea privaţilor de a participa la un proiect comun, care se face şi în beneficiul lor.

Investiţia de renovare a parterului include execuţia unui lift  

„Îmi face plăcere să vă anunţ că începem reabilitarea Policlinicii.”, astfel a sunat anunţul lansat de primarul Elena Lasconi, în deschiderea conferinţei de presă din 28 mai 2021, ţinută alături de consilierul său pe probleme de sănătate, medicul Andrei Aron. Renovarea parţială a unei clădiri datând din 1964, care n-a beneficiat niciodată de reparaţii capitale, este posibilă datorită sponsorizării acordate de un renumit lanţ de farmacii. „Mă bucur că Farmaciile DONA au spus „DA”, pentru ca împreună să refacem Policlinica. Nu există altă soluţie în acest moment, pentru a o aduce la nivel european, decât prin sponsorizare. În numele fiecărui câmpulungean, vreau să le mulţumesc celor de la DONA, pentru că, datorită lor, avem în cont 400.000 de lei.”, a fost mesajul de mulţumire al primăriţei adresat binefăcătorului.

La discuţii, la măsurători şi restul etapelor consumate până în prezent a participat şi dr. Andrei Aron, în măsură să detalieze subiectul. „Toate lucrurile în sistemul de stat durează, chiar dacă noi avem banii de ceva vreme. Ele se mişcă în ritmul în care se mişcă. Cât de cât, procedurile au demarat. Ne interesează mult să reabilităm holurile şi să montăm un lift. Ca să nu dureze foarte mult, pentru lift, am mers pe varianta aplicată la Laboratorul PCR, anul trecut: realizarea lui în sistem privat, fără implicarea Primăriei.”, a precizat dr. Andrei Aron.

Acesta susţine că au fost contactate firmele din România care importă şi montează lifturi, primind oferte de la toate. „Nu este o sumă extrem de mare, comparând cu beneficiile pe care le aduce celor care se deplasează mai greu şi au nevoie de radiografii, fiind nevoiţi să urce pe scări. Sau în scaune cu rotile, căraţi pe scări.”, a mai afirmat acesta. Colaboratorii Primăriei în realizarea liftului sunt compania Holcim şi Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. Discuţiile din acest moment sunt ca Holcim să suporte achiziţia liftului, iar A.S.C.M., autorizările şi ce mai trebuie.

Este posibil ca, până la sfârşitul anului, donatorul să ofere Primăriei altă sumă de bani               

Din exterior, poate că unora suma li se pare mare, dar, raportată la nevoile Policlinicii, este insuficientă. Ar fi de dorit ca măcar să ajungă pentru punerea la punct a spaţiilor comune: intrare, uşi de acelaşi fel, pentru a se elimina varietatea care dăunează esteticii imobilului. Tocmai de aceea sunt analizate şi alte soluţii de sprijin, pentru a face posibilă măcar reabilitarea primelor două niveluri ale clădirii. „Din discuţiile pe care le-am avut cu cei de la DONA există posibilitatea ca, până la sfârşitul anului, să mai vină cu o sumă de bani. Mai avem şi alte promisiuni. Aş vrea să vă comunicăm aceste lucruri când sunt concrete şi când avem banii în cont.”, a informat primăriţa Lasconi.

Mai mult, pentru a cunoaşte ce fonduri sunt necesare Primăriei este vitală evaluarea, care este în curs de realizare. „Acesta este primul pas, dar suntem hotărâţi să reabilităm Policlinica, pentru a deveni o instituţie cu care să ne mândrim.”, a adăugat primăriţa Lasconi.

Elena Lasconi îşi va îndesi drumurile la Bucureşti, ca să doteze Radiologia             

La etajul I funcţionează Radiologia, care, în planurile prioritare ale Primăriei, figurează cu schimbarea aparaturii şi îmbunătăţirea sistemului din Policlinică, pentru că se intenţionează degrevarea Spitalului Municipal de investigaţiile radiologice şi accesul beneficiarilor la o paletă cât mai generoasă de servicii în cadrul acestei unităţi.

Pentru a obţine finanţare pentru Radiologie, Elena Lasconi a declarat că-şi va intensifica deplasările la Bucureşti. „Dorim un aparat de Radiologie din acest secol, ecograf şi mamograf, ca să avem toate serviciile asigurate pentru câmpulungeni.”, a spus primăriţa, care caută sponsori şi pentru etaj. „O mare problemă este şi acoperişul. Din cauza infiltraţiilor la reţeaua electrică, pe mai bine de jumătate din suprafaţă, nici nu mai aprind becurile. Şi acesta este o prioritate.”, a mai spus ea.

Existenţa centrului de vaccinare împiedică demararea lucrării

Momentul debutului este pus în legătură cu transferul progresiv al activităţii de vaccinare către cabinetele medicilor de familie. „Sper că, într-un viitor apropiat, centrul de vaccinare de la Policlinică să se închidă şi fiecare medic de familie să facă în cabinetul lui, practic, acelaşi lucru pe care îl făcea în centru.”, a adăugat consilierul Andrei Aron, potrivit căruia centrul de vaccinare constituie o „frână” pentru începerea lucrărilor. „Este imposibil să te apuci de o lucrare când acolo ai un aflux mare de pacienţi.”, a mai spus acesta.

Centrul de Recoltare coboară la parter

O schimbare importantă vizată prin proiectul de reabilitare este mutarea Centrului de Recoltare de la etajul II la parter, pentru a-i creşte gradul de accesibilitate pentru cei care vor să acceseze analizele laboratorului Spitalului. „Noi investim constant în laborator şi încercăm, pe cât posibil, ca analizele efectuate de Spitalul Câmpulung să fie cele mai bune din oraş. Dar, în acelaşi timp, vrem să oferim condiţii mult mai bune celor care au nevoie de ele. În primul rând, prin condiţiile de mediu. Cei care au fost în Centrul de Recoltare al Spitalului din cadrul Policlinicii au văzut că arată destul de nepotrivit pentru această activitate. Ne interesează să-i dăm alt aspect, să fie mult mai curat. Şi acum se fac eforturi şi se menţine curat, dar condiţiile de acolo sunt destul de dificile pentru a menţine şi aspectul, şi curăţenia aşa cum ne-am dori cu toţii.”, a descris situaţia punctului de recoltare dr.Aron.

„Pe de altă parte, a intervenit Elena Lasconi, putem să transformăm locul în care se recoltează probe pentru analize – şi deja s-au făcut paşi în acest sens -, zugrăvindu-l şi dotându-l, ca să arate civilizat. Faptul că va fi mutat la parter va ajuta foarte mult pacienţii.” Documentaţia pentru dotări a fost întocmită. „N-o să conteze că le cumpărăm înainte să fie gata punctul de recoltare de la parter, pentru că le vom folosi în punctul de recoltare existent. Important este ca locul să se schimbe şi să fie cât de cât atractiv.”, a completat Andrei Aron.

Procesul de achiziţie a dotărilor a început, conform informării Elenei Lasconi, care a rămas înmărmurită în momentul în care a mers pentru a i se recolta sânge şi a văzut un dulap din 1964, de când a început să funcţioneze Policlinica.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!