6.5 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Atitudine de angajat la stat. Concediatul Corleanu a ripostat faţă de hotărârea care îl lăsa şomer după 85 de zile!

Termenul legal în care putea formula o plângere prealabilă împotriva actului Consiliului Local era de 30 de zile

A treia plângere prealabilă adresată Consiliului Local Câmpulung, ca etapă prealabilă acţiunii în justiţie, îi aparţine lui Gabriel Corleanu, rămas fără serviciu, ca efect al reorganizării grilei de personal a Primăriei. Vă amintim că prima a înaintat-o Liviu Ţâroiu, împreună cu colegii de partid Mirabela Manea şi Ciprian Neculăescu, înregistrând mai întâi un eşec, apoi un succes. Pe 25 februarie 2021, Consiliul Local a respins acţiunea PSD-iştilor, însă, două luni mai târziu, Tribunalul Argeş a anulat acea hotărâre, odată cu suspendarea măsurilor de reorganizare a Poliţiei Locale. Reorganizare care trebuia să intre în vigoare începând cu 1 mai 2021. A doua plângere adresată Legislativului Municipal l-a avut ca autor pe Marcel Pârşan, al cărui post în cadrul Compartimentului Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă a fost restructurat. Destinatarii i-au respins-o, pe 29 aprilie 2021, fiind înaintată cu foarte mare întârziere. O întârziere mai mare decât cea cu care s-a mişcat fostul angajat de la Situaţii de Urgenţă a înregistrat demersul lui Gabriel Corleanu, tipul cu sonorizarea de pe la evenimentele în sală ale Primăriei.
După Corleanu, concedierea sa n-ar avea o cauză reală şi serioasă
În mapa pregătită pentru dezbaterea ordinară a aleşilor municipali, desfăşurată ieri după amiază, a fost inserat un material asemănător celor depuse de Ţâroiu şi Pârşan, cu propunerea lansată de Executiv Legislativului de respingere. Mai exact, consilierilor li s-a cerut să aprobe respingerea plângerii prealabile a lui Gabriel Corleanu, înregistrată la Primărie pe 23 aprilie 2021 şi înaintată împotriva Hotărârii nr.16 din 28 ianuarie 2021, cu organigrama şi statul de funcţii ale acestui an. O hotărâre făcută celebră de numărul plângerilor prin care a fost contestată. Anulată parţial şi suspendată tot parţial – numai pentru partea referitoare la Poliţia Locală -, prin hotărârea Tribunalului Argeş, obţinută de Liviu Ţâroiu, la finalul acţiunii de fond.
Gabriel Corleanu, referent în cadrul Compartimentului Urbanism, li se plânge aleşilor că „decizia de reorganizare prin desfiinţarea postului nu are la bază o justificare riguroasă a impactului reducerii postului subsemnatului din cadrul aparatului de specialitate al primarului. (…) Nu s-a justificat reducerea postului, prin raportare la prevederile (…) din Codul Administrativ, respectiv dacă atribuţiile fiecărui post redus s-au modificat în proporţie de 50% sau dacă s-au modificat condiţiile referitoare la studii, de ocupare a posturilor propuse spre desfiinţare.”
Hotărârea din ianuarie, care a reorganizat sensibil colectivul Primăriei, este considerată de cel care i-a redactat ţidula lui Corleanu „nelegală”, întrucât încalcă mai multe articole din Codul Muncii. Unul dintre acestea prevede că „desfiinţarea locului de muncă trebuie să aibă o cauză reală şi serioasă.” „Această condiţie legală nu a fost respectată, deoarece sunt singurul salariat care se ocupă cu activităţile menţionate şi în fişa postului.”, a susţinut în apărarea sa concediatul, care le-a cerut consilierilor să reanalizeze hotărârea de restructurare a aparatului primarului şi să revină la structura anterioară.
Plângerea prealabilă a fost făcută nu în termenul legal de 30 de zile, ci după 85 de zile!
În argumentaţia care susţine propunerea de respingere a plângerii lui Corleanu, Executivul insistă pe ideea tardivităţii formulării ei, pe lângă faptul că este şi nefondată. Îndelung contestata Hotărâre nr.16 a fost adoptată pe 28 ianuarie 2021 şi, în aceeaşi zi, susţin cei de la Primărie, a fost comunicată prin publicarea pe site-ul Primăriei şi adusă la cunoştinţa tuturor salariaţilor instituţiei. Corleanu a depus plângerea prealabilă la Registratură pe 23 aprilie 2021, la 85 de zile de la data comunicării actului administrativ. Or Legea nr.554/2004 privind Contenciosul Administrativ prevede că: „Înainte de a se adresa instanţei de Contencios Administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori interes legitim, printr-un act administrativ individual, care i se adresează, trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.”
„Grija” pentru păstrarea locului de muncă, reflectată în încetineala cu care a fost demarat demersul, o întrece pe cea a lui Pârşan, care s-a trezit să riposteze după 74 de zile de la aprobarea hotărârii care îl lăsa şomer. Corleanu a reacţionat şi mai greu, după 85 de zile, deşi termenul pus la dispoziţie de lege se limitează la 30 de zile. Comportament fix ca la stat!
A deschis un proces la Tribunal, prin care a contestat concedierea
Gabriel Corleanu s-a adresat instanţei cam în acelaşi timp în care a iniţiat şi plângerea împotriva hotărârii Consiliului Local. Pe 28 aprilie 2021, la Tribunalul Argeş – Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale, a fost înregistrată contestaţia acestuia la decizia de concediere. Încă nu s-a stabilit primul termen de judecată. În litigiul de muncă iniţiat de reclamantul Corleanu au calitatea de pârâţi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Câmpulung şi primarul Elena Lasconi.
Vă amintim că Administrativul a fost restructurat substanţial, renunţându-se definitiv la trei angajaţi. Cei rămaşi, cinci la număr, au fost mutaţi la Serviciul Patrimoniu, Fond Locativ şi Protecţie Civilă. Noua conducere a Câmpulungului a hotărât că Primăria n-are nevoie de serviciile lui Gabriel Corleanu, referent (grad profesional IA, studii medii, gradaţia 5), prin urmare, postul acestuia a fost desfiinţat.
Odată cu desfiinţarea postului lui Gabriel Corleanu, au fost restructurate şi două dintre cele trei posturi de agent de pază ale Primăriei. Cei trei paznici din cadrul Administrativului, care trebuiau să susţină examen, au fost „cernuţi”, prin renunţarea la job, manifestată prin neînscrierea la testare de către Gheorghe Dîmboviceanu şi Florin Stoican. Astfel, slujba a rămas a Georgianei Ungureanu. Posturile de la Administrativ trecute la Serviciul Patrimoniu, Fond Locativ şi Protecţie Civilă sunt următoarele: postul de şofer, eliberat de Mugurel Minciună, devenit primar la Cetăţeni, Gabi Olariu, şofer, Elena Şerbănel, îngrijitor, Mihaela Neaţă, îngrijitor, şi Georgiana Ungureanu, paznic. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!