19/04/2025

Elena Lasconi a înlocuit termenul „excelent”, preferat de Liviu Ţâroiu, cu „eficient”, pentru a descrie colaborarea ei cu Consiliul Local

Cel mai proaspăt raport de activitate al Primăriei Câmpulung pe anul anterior, făcut public, de regulă, în primele trei luni ale anului, nu omite o idee care n-a lipsit nici în precedentele informări de acest tip. Şi anume că între primar şi consilierii locali există o colaborare bună. În timpul lui Liviu Ţâroiu, parteneriatul Executivului cu Legislativul municipal era catalogat drept „excelent”, în condiţiile în care primarul avea Consiliul la „degetul mic”, cu o majoritate de 10 PSD-işti + 2 ALDE + 1 PAM. Cărora li s-au adăugat cei 6 PNL-işti de care numai gura era, de vreme ce ridicau mâna pentru toate iniţiativele lui Liviu Ţâroiu. Ca drept dovadă, hotărârile respinse au fost o raritate. Au lipsit cu desăvârşire cele iniţiate de consilieri, care nu i-au deranjat ordinea de zi a fostului primar cu norme propuse de ei.
18 şedinţe în 2019, 32, în 2020
În 2020, primarii Liviu Ţâroiu şi Elena Lasconi au convocat 32 de şedinţe ale Consiliului Local (10 şedinţe ordinare, 21 extraordinare şi una de constituire a Consiliului Local, după alegerile din 27 septembrie). Aproape dublu faţă de anul 2019, când Ţâroiu nu i-a deranjat pe vechii consilieri decât de 18 ori, pentru 12 întruniri ordinare, 2 de îndată şi 4 extraordinare. Foarte puţine dezbateri şi prin comparaţie cu 2018, în care aleşii s-au revăzut, într-un cadru oficial, de 26 de ori, pentru 12 ordinare, 12 de îndată şi 4 extraordinare.
La fel ca în anii anteriori, numai primarul a iniţiat proiecte de hotărâri, aleşii neavând nicio iniţiativă. Altfel stau lucrurile în 2021, când cei trei consilieri locali ai POL Câmpulung au iniţiat două hotărâri de Consiliu, situaţie care va fi inclusă în raportul de activitate aferent anului 2021, prezentat în primăvara lui 2022.
Revenind la 2020, au fost iniţiate 174 de proiecte de hotărâri, dintre care 166 au fost aprobate, unul respins, 5 amânate şi 2 retrase de pe ordinea de zi. De vreme ce întrunirile au fost mai dese, şi normele dezbătute au fost mai multe ca în 2019, când propunerile primarului au fost în număr de 155, dintre care 145 au fost aprobate, 5 amânate şi 5 retrase. Motiv pentru cel/cea care a redactat raportul primarului să menţină exprimarea pe care o regăsim şi în precedentele informări anuale: „colaborarea excelentă existentă între primar şi Consiliul Local având impact în rezultatele întregii instituţii.”
În 2018, conţopiştii Primăriei au asudat mai mult, probabil, din cauza întrunirilor de îndată, al căror număr l-a egalat pe cel al ordinarelor, redactând şi înaintând Consiliului, pentru aprobare, 209 proiecte de hotărâri, dintre care 199 aprobate, 3 respinse, 3 amânate şi 4 retrase. La fel de des ca în 2018 s-au văzut aleşii cu primarul şi în 2017, an în care au fost chemaţi la şedinţe tot de 26 de ori. 12 au fost ordinarele aferente fiecărei luni a anului, depăşite de cele 13 convocări de îndată, plus o extraordinară. Şi acum patru ani s-a muncit mai mult decât în 2019, fiind pregătite pentru votul în Consiliul Local 182 de proiecte de hotărâri, dintre care 168 au fost aprobate, 5 respinse, 2 amânate şi 7 retrase.
În spiritul colaborării excelente, care risca să fie compromisă din cauza invitaţiilor mult prea dese, la şedinţă, ale primarului, acesta a ţinut cont de lamentările consilierilor de a fi scutiţi de întruniri pe „nepusă masă”, neplătite. Astfel, gazda şi-a rărit obiceiul cu şedinţele de îndată, care, în 2019, n-au fost decât 2.
În 2020, nu s-a mai ţinut niciuna, fiind preferate extraordinarele, în cazul cărora tot caracterul de urgenţă al proiectelor de hotărâri impune convocarea aleşilor şi în alte momente decât la sfârşitul lunii.
Elena Lasconi a eliminat din raportul său superlativul “excelent” din caracterizarea relaţiei cu Consiliul Local, înlocuindu-l cu temperatul „eficient”, care reflectă realitatea. „Atât înainte, cât şi după schimbarea administraţiei, a avut loc o colaborare eficientă între primar şi Consiliul Local, generând un impact pozitiv în activitatea întregii instituţii (proiectele nu au stagnat din lipsă de majoritate).”, menţionează informarea Elenei Lasconi.
Deşi raportul între putere şi opoziţie s-a schimbat puţin, puterea fiind reprezentată de 7 consilieri USR-PLUS şi 4 PNL, iar opoziţia de 5 consilieri PSD şi 3 POL, nu s-a întâmplat, în jumătatea de an trecută din mandatul 2020-2024, ca vreuna dintre iniţiativele primăriţei să fie blocată la vot. Dimpotrivă. Singurele hotărâri care nu s-au aprobat au fost cele retrase de ea din dezbaterea Consiliului, înainte de a se intra în discuţii pe marginea ordinii de zi, aşa cum au fost cele privind taxa de gunoi, balcoanele din Vişoi şi concesiunea unor parcele din domeniul public pentru frizeria din Grui şi clinica medicală din Flămânda.
Rezumatul invitaţiilor transmise aleşilor, vechi şi noi, şi al rezultatului votului ar fi fost complet dacă raportul menţiona o informaţie în premieră, ratată, însă, de „scribii” Primăriei: câte şedinţe on-line s-au ţinut, în 2020, şi câte fizic, în sala de festivităţi a Primăriei sau în cea a Consiliului Local. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!