12 C
Campulung Muscel
16/03/2025

La Cetăţeni, cel care a vorbit de pe telefon fix pe mobil în Uniunea Europeană a plătit

Conturile de execuţie bugetară pe 2018 ale Primăriei Cetăţeni au fost controlate de Camera de Conturi Argeş între 5 şi 28 iunie, dar auditorii au verificat şi activitatea contabilă a Şcolii Gimnaziale din localitate. Pentru ambele instituţii au fost estimate venituri suplimentare, prejudicii şi abateri financiar contabile de 47.000 lei.

Amortizarea activelor fixe imobilizate nu a fost calculată şi înregistrată în contabilitate

S-a stabilit că, la 31 decembrie 2018, nu a fost calculată, înregistrată în evidenţa contabilă şi raportată prin bilanţul contabil amortizarea activelor fixe imobilizate în valoare de 24.124 lei. Totodată, nu au fost evidenţiate şi raportate prin situaţiile financiare imobilizări necorporale de 1.100 lei. Suma a fost înregistrată ca abatere financiar-contabilă, remediată în timpul controlului.

La capitolul organizarea, implementarea şi menţinerea sistemelor de management şi control intern (inclusiv audit intern), echipa de control a consemnat că activitatea de control financiar preventiv propriu nu a fost organizată şi exercitată cu respectarea în totalitate a prevederilor legale. Au fost constatate mai multe deficienţe:  nu a fost organizată evidenţa angajamentelor în cadrul compartimentului contabil; nu s-au dispus particularizarea cadrului general şi detalierea prin liste de verificare a obiectivelor, pentru fiecare operaţiune cuprinsă în cadrul specific al entităţii publice; nu au fost stabilite proiectele de operaţiuni supuse controlului financiar preventiv, documentele justificative şi circuitul lor.

Venituri suplimentare au venit de la chiriaşii sau concesionarii bunurilor deţinute de comună

După control, inspectorii fiscali au consemnat că nu au fost stabilite, evidenţiate şi urmărite la încasare veniturile fiscale, cuvenite bugetului local, provenind din taxa pe teren datorată de chiriaşii sau concesionarii unor bunuri aflate în domeniul public sau privat al comunei, estimate la 655 lei, din care 603 lei – debite suplimentare şi 52 lei – majorări de întârziere. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu chiriaşii sau concesionarii clădirilor, în acest caz suma ajungând la 5.524 lei (4.378 lei – debite şi 1.146 lei – majorări).

Un chiriaş nu a fost pus să plătească redevenţă pentru spaţiul din Dispensarul Uman

A fost prejudiciat bugetul comunei Cetăţeni cu peste 8.000 de lei, pentru că nu a fost administrat cum trebuie Dispensarul Medical Uman. Spaţiile destinate cabinetelor medicale nu au fost concesionate în concordanţă cu prevederile legale. Bugetul a fost păgubit cu 8.270 lei, reprezentând redevenţa nefacturată, neînregistrată şi neîncasată în perioada 2010 şi până la momentul verificării, datorată de concesionarul unui spaţiu de 196 mp. Prejudiciul a fost posibil şi din cauza administrării ineficiente a cabinetelor medicale, prin neactualizarea redevenţei după primii cinci ani şi neprecizarea, în mod distinct, în contract a unor clauze minime obligatorii (constituirea de către concesionar a garanţiei în cel mult 90 zile, bunurile de retur, bunurile de preluare şi bunurile proprii şi repartiţia lor la încetarea, din orice cauză, a concesiunii, dreptul concedentului de a verifica, în perioada derulării contractului, modul în care se respectă condiţiile şi clauzele acestuia de către concesionar, precum şi clauze privind plata unităţilor).

În timpul auditului financiar, s-a stabilit că prejudiciul adus bugetului local, prin redevenţa neîncasată timp de zece ani, a ajuns la valoarea certă de 20.293 lei.

Tot la rubrica prejudicii, economiştii Camerei de Conturi au trecut în raport că, între anii 2016 – 2018, au fost făcute plăţi nelegale din creditele bugetare aprobate la capitolul „Protecţia mediului”, paragraful „Bunuri şi servicii”, alineatul „Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare”, în sumă de 5.834 lei, ca urmare a acceptării la plată şi decontării unor preţuri unitare facturate de către operatorul de colectare şi transport, în vederea depozitării, a deşeurilor solide de pe teritoriul comunei Cetăţeni, peste nivelul celor efectiv contractate. La debitul menţionat se mai pun şi majorări de întârziere, de 1.217 lei, suma certă ajungând la 7.051 lei.

Şi Şcoala Cetăţeni a contribuit la prejudicierea bugetului comunei

Prejudiciul evidenţiat de auditorii Camerei de Conturi Argeş la Şcoala Gimnazială Cetăţeni s-a referit la plăţile făcute nejustificat din creditele bugetare aprobate pentru „Bunuri şi servicii”, reprezentând contravaloarea apelurilor telefonice efectuate din reţeaua telefonică fixă care deserveşte, pe bază de contract, entitatea auditată către numere de mobil din zona UE, fără existenţa activităţilor desfăşurate de aceasta, care să justifice costurile de 911 lei. În timpul controlului, pierderea patrimonială suferită a fost recuperată, iar abaterea, remediată.

Primăria Cetăţeni trebuie să-şi actualizeze Statutul şi să-l publice în Monitorul Oficial

Ca la alte primării controlate, şi la Cetăţeni a fost trecută în sinteza Camerei de Conturi Argeş faptul că nu au fost puse în aplicare, în totalitate, prevederile O.G. nr. 53/2002, privind statutul cadru al unităţii administrativ teritoriale. Adică Statutul propriu al comunei Cetăţeni, elaborat şi aprobat în 2018, nu conţine datele şi elementele specifice prevăzute de lege, respectiv inventarul bunurilor publice, anexă la statut, care se actualizează anual, şi criteriile pe baza cărora bunurile aflate în proprietatea publică şi privată a comunei pot fi date în administrare regiilor autonome şi instituţiilor publice, pot fi concesionate ori închiriate în condiţiile legii sau pot fi atribuite în folosinţă gratuită pe termen limitat persoanelor juridice fără scop lucrativ care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice, respectiv criteriile pe baza cărora Consiliul Local hotărăşte cu privire la cumpărarea unor bunuri ori la vânzarea bunurilor aflate în proprietatea privată a UAT. Totodată, nu s-a procedat la actualizarea Inventarului bunurilor din domeniul public al comunei Cetăţeni, conform cadrului legal aplicabil. La finalul controlului, inspectorii au impus Primăriei Cetăţeni să-şi actualizeze Statutul, pe care să-l publice în Monitorul Oficial al României. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!