17.9 C
Campulung Muscel
June 15, 2021

„Scrisoarea lui Neacşu”, în varianta modernă a elevilor de la „Nanu Muscel”

Administraţia locală şi-a propus ca municipiul Câmpulung să devină, în 2021, „Capitala scrisului românesc!”, prin organizarea unui eveniment, dedicat aniversării a 500 de ani de la redactarea „Scrisorii lui Neacşu”, cel mai vechi document scris în limba română, păstrat până astăzi. Acesta va fi susţinut cu bani de la Guvern, care, în martie, a alocat Câmpulungului 12 milioane de lei, dintre care două milioane vor fi destinaţi acestei aniversări.

Celebrarea împlinirii unei jumătăţi de veac de la atestarea „Scrisorii lui Neacşu” va fi marcată printr-o serie de acţiuni care, teoretic, vor începe în luna iunie. Startul a fost „furat” de elevii Şcolii „Nanu Muscel”, care marţi, 11 mai, au expus în faţa şcolii aproape 120 de scrisori, corespondenţa dintre ei şi alţi elevi dintr-o şcoală parteneră din Braşov. Copiii de la „Nanu Muscel” au trimis, prin Poştă, scrisori redactate de mână colegilor de la Braşov, care, la rândul lor, au răspuns prin alte scrisori, tema fiind chiar faimoasa scrisoare a lui Neacşu Lupu din Câmpulung către judele Braşovului, Hanăş Begner (Hans Benkner). Lucrările elevilor de gimnaziu au fost analizate de către o comisie, constituită la nivelul Şcolilor „Nanu Muscel” şi Nr. 11 „Ştefan Octavian Iosif” Braşov, care au ales câte patru scrisori, cele mai bune, care urmează să fie prinse într-un volum, realizat la finele evenimentului „Câmpulung – Capitala scrisului românesc”, dar şi numele tuturor participanţilor, dacă ei vor dori, vor fi menţionate în acest document. 

Lucrările copiilor de la „Nanu Muscel” au putut fi studiate doar marţi, 11 aprilie. După expunerea lor au fost strânse şi duse la Primăria Câmpulung, unde vor fi analizate de o comisie, care le va alege pe cele mai reprezentative. Dar nu numai lucrările celor de la „Nanu Muscel” intră în concursul pe această temă, ci şi cele ale celorlalţi elevi de gimnaziu şi de liceu din oraş. Vor fi desemnaţi câştigători pentru fiecare categorie, la gimnaziu, de la clasele V-VIII, iar la liceu, de la clasa a IX-a la a XII-a, care vor fi recompensaţi de administraţia locală. 

„La împlinirea a 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacşu”, primul document cunoscut în limba română, Şcoala Gimnazială „Nanu Muscel” a organizat o expoziţie cu scrisori redactate de elevii din şcoala noastră către colegii lor dintr-o şcoală parteneră, din Braşov, Şcoala Gimnazială nr. 11 „Ştefan Octavian Iosif”. Acest moment l-am marcat printr-un proiect educaţional, inter-cultural între cele două şcoli. Elevii din Braşov au scris elevilor noştri, care au răspuns, elementele scrisorii au trebuit să conţină obligatoriu formule din Scrisoarea lui Neacşu şi, de fapt, scrisoarea să fie ca o invitaţie pentru colegii din Braşov, să viziteze Câmpulungul. Pentru că scrisorile pun în evidenţă obiective istorice, elemente din specificul local, tradiţii, chiar elemente ce ţin de aspectele etnografice sau culinare. S-au schimbat peste Carpaţi, mai mult on-line, peste 150 de scrisori, o parte sunt expuse aici. Cele mai valoroase vor merge la Primăria Câmpulung, în zilele următoare, pentru a fi jurizate, alături de alte scrisori din şcolile muscelene şi braşovene, în cadrul proiectului organizat de Primărie, „Câmpulung – Capitala scrisului românesc.”, ne-a spus directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, Claudiu Călcîi.

Elena Lasconi: „Vrem să punem mare accent pe arta culinară din Muscel”

Au admirat lucrările, pe care micuţii au încercat să le facă cât mai aproape de documentul original, învechit, primarul Elena Lasconi şi viceprimarul Nicolae Zaharia, care au dialogat cu micuţii, mândri că pot să-şi promoveze trecutul. Întrebată ce i-ar scrie omologului de la Braşov, primarul Elena Lasconi ne-a spus: „Chiar am un prieten primar la Braşov, căruia i-aş scrie să vină la Câmpulung şi i-aş spune cât de frumos este Câmpulungul, de lucrurile frumoase care se întâmplă aici, ce minunăţii avem aici, de la clădiri, la tradiţii, la obiceiuri, la mâncare foarte bună. Vrem să punem foarte mare accent pe arta culinară din zona Muscelului, să scoatem în evidenţă, pentru că până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Vreau în toate evenimentele pe care le organizăm să avem şi ceva de mâncare, fie că e festival culinar, fie că nu, vom avea ce oferi turiştilor care vin în Câmpulung doar pentru o zi sau un week-end. Primarului de la Braşov i-aş spune să vină cu toată deschiderea şi tot dragul, că are ce vedea şi o să-i placă foarte mult. O să vă invităm la conferinţă de presă în luna iunie, la lansarea evenimentului, în cadrul căreia o să vă prezentăm absolut toate evenimentele, sunt foarte multe şi foarte faine. Până atunci, trebuie să urmăm o serie de proceduri, de licitaţii. Ştiu exact ce evenimente facem, doar că aş vrea să le prezentăm în luna iunie.”

Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!