19/04/2025

Aleşii au aprobat taxele de păşunat pe 2021

Aleşii municipali au împrospătat norma locală privind păşunatul pe izlazurile aflate în proprietatea municipiului Câmpulung: Grui, cu o suprafaţă de 14 hectare, Comăneşti, întins pe 8 hectare, Valea Româneştilor, care măsoară 3,5 hectare, şi Mărcuş, unde sunt disponibile crescătorilor de animale 2 hectare. În 2021, taxa de păşunat pe „unitate vită mare” este de 10 lei/lună. Hotărârea de Consiliu Local, aprobată pe 29 aprilie 2021, prevede că, acolo unde suprafaţa izlazului este mai mică decât numărul de bovine (două capete de bovine/hectar), se va proceda la reducerea corespunzătoare a taxei. Perioada în care este permis păşunatul este cuprinsă între 16 mai şi 31 octombrie 2021.   

Taxele trebuie achitate până la sfârşitul acestei luni 

Câmpulungenii care folosesc păşunile municipiului sunt obligaţi să execute trei zile de muncă/cap de vită, pentru curăţirea şi întreţinerea izlazului. În caz de neexecutare, se vor încasa 10 lei/zi neexecutată. Prin hotărârea adoptată la sfârşitul lunii trecute, sunt interzise: =păşunatul cabalinelor şi porcinelor pe păşunile municipalităţii; =accesul animalelor bolnave; =orice amenajare sau construcţii pe izlazurile municipale; =depozitarea materialelor de orice fel pe izlazurile Câmpulungului.

Angajaţii Compartimentului Registrul Agricol şi Fond Funciar au sarcina de a-i mobiliza pe crescătorii de animale din oraş la efectuarea lucrărilor de curăţire a izlazurilor de mărăcini, muşuroaie, pietre, stufărişuri, plante toxice şi eliminarea bălţilor, precum şi la fertilizarea păşunilor cu îngrăşăminte chimice. 

Gospodarii, în schimb, sunt obligaţi să înregistreze efectivele de animale în Registrul Agricol şi să le crotalieze. Cei care nu şi-au achitat taxa de păşunat pe anii precedenţi nu au dreptul de folosinţă la păşune, până la achitarea restanţelor. Pentru animalele achiziţionate după data de 16 mai 2021, taxa va fi încasată înainte de scoaterea lor la păşunat. Animalele care pasc pe izlazurile municipiului trebuie să poarte crotaliu.

Păşunatul fără drept se va sancţiona cu următoarele taxe de gloabă: =bovine, cabaline, porcine: 100 lei/cap; =tineret bovin şi cabalin: 50 lei/cap; =ovine, caprine: 30 lei/cap. 

În categoria păşunatului fără drept se încadrează următoarele situaţii: păşunatul cu animale neînregistrate în Registrul Agricol ori fără crotaliu; păşunatul cu animale pentru care nu s-a plătit taxa de păşunat; păşunatul în alte locuri decât cele stabilite; păşunatul cu animale pentru care nu există certificat sanitar-veterinar, care să ateste starea de sănătate corespunzătoare a acestora; păşunatul în perioada interzisă. 

Prin dispoziţie a primarului se vor stabili colectivele responsabile de păşuni, pe cartiere, care vor fi îndreptăţite a încasa taxa de păşunat, a inspecta păşunea şi a dispune măsurile necesare pentru buna funcţionare a păşunatului. Taxele stabilite de Consiliul Local vor fi încasate până la data de 31 mai 2021 de către persoanele responsabile de izlazuri, sub directa supraveghere a Compartimentului Registrul Agricol şi Fond Funciar. 

Lucrătorii Romsilva şi cei ai Ministerului Agriculturii sunt în drept să facă inspecţia păşunilor, controlând atât construcţiile, cât şi lucrările de întreţinere şi ameliorare a păşunilor, pe care Primăria şi cetăţenii, ca beneficiari ai izlazurilor publice, sunt obligaţi a le executa. „E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!