20 C
Campulung Muscel
18/07/2024

Comisia Locală de Ordine Publică, deranjată în mandatul trecut doar pentru cazul „Daria”, împrospătată

La întrunirea avută în Joia Mare, aleşii municipali au împrospătat, prin vot, componenţa Comisiei Locale de Ordine Publică, o structură de lucru, despre care unul dintre membrii de la începuturile ei a reclamant permanent că nu serveşte scopului pentru care a fost creată. Vă amintiţi, probabil, ieşirile lui Dan Şipoteanu pe la şedinţele Consiliului Local, supărat că scandalurile cu interlopi din acea perioadă nu constituiau un motiv suficient de serios pentru comisie de a se aşeza la masa dialogului. Comisia Locală de Ordine Publică a fost înfiinţată în urmă cu zece ani, prin Hotărârea nr.11 din 27 ianuarie 2011, având un „rol consultativ în probleme de ordine publică, de organizare şi funcţionare a Poliţiei Locale.” La acel moment, îi reunea pe primarul Călin Andrei, Grigore Troscenco, şeful Poliţiei Câmpulung, şeful Poliţiei Locale, funcţie pe care o suplinea Auraş Ghiţă, în lipsa unei persoane cu pregătirea necesară ocupării ei, secretarul Nicolae Ghinea şi consilierii locali Liviu Ţâroiu, Lucian Ionescu şi Dan Şipoteanu. Pe măsura succedării mandatelor, C.L.O.P. a suferit modificări, însă activitatea ei, dacă a existat – Şipoteanu a urlat că n-a existat, până când a fost schimbat -, a rămas, în tot acest timp, sub tăcere. În legislatura trecută, singura ocazie în care Liviu Ţâroiu a vorbit despre comisia cu pricina, obligat – forţat, a fost când cazul „Daria” a căpătat proporţii naţionale, cu publicitatea negativă de rigoare. Dar mai mult de „ne-am adunat şi am discutat” nici că s-a întâmplat! 

Reprezentanţii Consiliului în comisie 

Pe 29 aprilie 2021, aleşii municipali au actualizat componenţa Comisiei Locale de Ordine Publică, în cadrul căreia i-au ales, ca reprezentanţi ai Consiliului Local, pe: Nicolae Zaharia (PNL), Dan Belu (USR) şi Iulian Zanvetor (USR), ca titulari. Iar ca supleanţi, pe Anca Dumitrescu (PNL), Ciprian Neculăescu (PSD) şi Silviu Ciobănică (USR). Ultimii doi fuseseră propuşi ca titulari, însă, întrunind mai puţine voturi decât ceilalţi nominalizaţi, se vor mulţumi cu statutul de „rezerve”. 

Consilierii stabiliţi săptămâna trecută li se alătură celor desemnaţi în momentul redactării hotărârii: primarul Elena Lasconi, Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung, care va avea şi el un înlocuitor, Dragoş Nicolae, şeful Poliţiei Locale, şi secretarul Ramona Simion. A rămas ca primarul să desemneze supleanţii din partea Executivului şi secretarul comisiei.        

Ce lucrează, în teorie, comisia  

Prin votul de săptămâna trecută au fost aduse modificări numai în privinţa membrilor. În schimb, regulamentul în baza căruia funcţionează acest organism a rămas acelaşi. Primarul conduce şedinţele comisiei, în timp ce consilierul juridic Nicolae Crînguş asigură secretariatul. Potrivit regulamentului de acum zece ani, Comisia Locală se reuneşte  trimestrial sau ori de câte ori este necesar, la convocarea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali. Convocarea şedinţelor trimestriale se face de către primar, cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de data şedinţei. 

Odată cu convocarea şedinţei, secretariatul va transmite şi ordinea de zi a discuţiilor. Convocarea la iniţiativa consilierilor locali se face prin secretariatul comisiei, prin depunerea solicitării semnate de către cel puţin o treime din consilierii locali, în termen de cinci zile lucrătoare înainte de data şedinţei. În situaţii excepţionale, primarul poate convoca şedinţa imediat. Cu ocazia fiecărei întruniri se încheie un proces-verbal, care este semnat de către toţi membrii comisiei.

Comisia Locală are următoarele atribuţii: •asigură cooperarea dintre instituţiile şi serviciile publice cu atribuţii în domeniul ordinii şi al siguranţei publice la nivelul municipiului Câmpulung; •avizează proiectul regulamentului de organizare şi funcţionare a Poliţiei Locale; •elaborează proiectul planului de ordine şi siguranţă publică, pe care îl actualizează anual; •analizează periodic activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice la nivelul municipiului şi face propuneri pentru soluţionarea deficienţelor constatate şi pentru prevenirea faptelor care afectează climatul social; •evaluează cerinţele specifice şi face propuneri privind necesarul de personal al Poliţiei Locale; •prezintă Consiliului Local rapoarte anuale asupra modului de îndeplinire a prevederilor planului de ordine şi siguranţă publică al municipiului Câmpulung. În baza concluziilor desprinse din analizele efectuate, propune iniţierea unor proiecte de hotărâri prin care să se prevină faptele care afectează climatul social; •analizează şi face propuneri în orice domeniu care priveşte siguranţa şi ordinea publică din Câmpulung. 

„Poezie pe hârtie”, căci, în realitate, nu ne amintim să fi ajuns pe ordinea de zi a Consiliului Local un astfel de raport anual, ca să ştie şi câmpulungenii cu ce s-a îndeletnicit, într-un an, comisia cu pricina. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!