6.5 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Sercop a pierdut construcţia pieţei agroalimentare din Voineşti în faţa unui concurent din Bucureşti

După un an şi jumătate de la debutul licitaţiei pentru găsirea executantului Pieţei Agroalimentare din satul Voineşti, la începutul lui 2021, autorităţile lereştene au făcut public numele câştigătorului. O asociere de patru firme, care au cooptat alături de ele doi subcontractanţi, având ca lider un SRL din Bucureşti, a adjudecat contractul în valoare de aproape 1,7 milioane de lei. Învingătoarelor le-a făcut concurenţă cunoscuta societate câmpulungeană Sercop ADN, care a ratat lucrarea de la Lereşti. Omul de afaceri Ion Pătrăşcan se consolează cu un angajament de lucru la vecinii de la Schitu Goleşti, unde va transforma Şcoala veche Lăzăreşti într-o clădire social-culturală cu zece funcţiuni. Ca preţ, valoarea contractului, de 1,5 milioane de lei, înaintea „diverselor şi neprevăzutelor”, este comparabilă cu a celui pierdut la Lereşti. 

Piaţa va avea o zonă deschisă, pentru fructe şi legume, şi o zonă închisă, pentru carne, lactate şi peşte   

Anevoioasa procedură de achiziţie derulată de Primăria Lereşti, suspendată în intervalul de un an şi jumătate, cel mai probabil, constituind un impediment şi asigurarea finanţării, s-a încheiat pe 22 ianuarie 2021. Cu 11 zile înainte, s-a consumat ultima etapă a licitaţiei, deliberarea, care a „produs” câştigătorul unui contract pe care primarul Marian Toader l-a avut pe agenda de proiecte a primului său mandat. Foarte mult timp s-a pierdut cu achiziţia serviciilor constructorului, formalităţi începute pe 29 iulie 2019 – când s-a publicat invitaţia în SICAP – şi încheiate abia acum două luni, care au împins execuţia lucrării în legislatura 2020-2024.

Adjudecatarul contractului va asigura, pe lângă execuţia lucrărilor, şi proiectarea în faza de proiect tehnic, detalii de execuţie şi asistenţă tehnică din partea proiectantului, pentru obiectivul „Înfiinţarea pieţei agroalimentare în satul Voineşti”. În faza premergătoare punerii în operă a investiţiei, firmele asociate vor întocmi şi documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire. 

Autorităţile locale oferă următoarea descriere a spaţiului comercial pe care doresc să-l ofere locuitorilor din Voineşti, unde se simţea nevoia unui comerţ practicat în condiţii civilizate. „Proiectul are ca scop realizarea unei pieţe agroalimentare cu regimul de înălţime parter, cu o suprafaţă construită de 544 metri pătraţi, având structura de rezistenţă din cadre metalice cu stâlpi, grinzi şi contravântuiri verticale şi orizontale în planul acoperişului. Pereţii exteriori, interiori şi acoperişul vor fi realizaţi din panouri termoizolante tip ISOPAN de 10 cm grosime. Hala va fi racordată la utilităţi – apă, canalizare, curent electric, gaze naturale. 

Se vor executa instalaţii interioare: instalaţii sanitare (apă rece menajeră, apa caldă, canalizare, evacuare a apelor pluviale); instalaţii termice; instalaţii electrice; instalaţie de aer condiţionat de tip VRV; instalaţie de climatizare – ventilare cu sistem multiplit; instalaţie de ventilare la grupurile sanitare; instalaţie de stingere a incendiilor; sistem de supraveghere video. 

Pe funcţiuni, hala, cu o dimensiune de 18,80 mp x 28,90 mp, este compartimentată în două zone: o zonă deschisă, destinată comercializării legumelor şi a fructelor, cu o suprafaţă de 247,53 mp, dotată cu mobilier specific (tarabe); o zonă închisă, destinată comercializării produselor de origine animală, în suprafaţă de 296,47 metri pătraţi, unde vor fi realizate spaţii pentru amenajarea a trei magazine – produse din carne, lapte, peşte, echipate cu grupuri sanitare, vestiare şi cameră frigorifică proprie, a unui magazin de alimentaţie publică şi a unei zone administrative.”

Concurenţa pentru Piaţa Voineşti a fost dată de două asocieri de firme 

Proiectarea şi construcţia propriu-zisă a pieţei se cifrează la o valoare de 1.758.859,92 lei. 

„Valoarea estimată a contractului s-a făcut strict ţinând cont de devizul general, aferent proiectului întocmit la faza de studiu de fezabilitate, aprobat de autoritatea contractantă pentru finanţare. Pentru stabilirea valorii estimate nu s-a avut în vedere valoarea capitolului „diverse şi neprevăzute”. 

Totalul estimat de 1.758.859,92 lei a fost repartizat astfel pe categorii de intervenţii în cadrul contractului: 

=Pentru servicii de proiectare – faza de proiect tehnic şi asistenţă tehnică din partea proiectantului, estimarea s-a ridicat la 62.464,47 lei, din care proiect tehnic şi detalii de execuţie – 50.646,86 lei şi asistenţa tehnică din partea proiectantului – 11.817,60 lei. 

=Lucrările au fost apreciate la un total de 1.696.395,46 lei, din care: cheltuieli pentru asigurarea de utilităţi – 107.100 lei; construcţii şi instalaţii – 1.389.518,66 lei; montaj de utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale – 10.158,74 lei; utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj – 89.309,50 lei; dotări – 94.010 lei; lucrări de construcţii pentru organizarea şantierului – 6.298,55 lei.

Procedura a fost accesată de două asocieri de firme. Prima, formată din Sercop ADN SRL (reprezentant Ion Pătrăşcan), din Câmpulung, în calitate de lider, care a participat la licitaţie împreună cu Argcons Global SRL (reprezentant Laurenţiu Stanciu), din Ştefăneştii Noi. A doua, condusă de liderul Edil Construct Solutions SRL (reprezentant Tiberiu Dinu), din Bucureşti, asociată la această licitaţie cu Build Way Design SRL (reprezentant Gabriel Crăciun), din Bucureşti, participantă în calitate de ofertant, Rocip Instal SRL (reprezentant Marius Badea), din Piteşti, subcontractant 1%, Antcom Consulting Project SRL (reprezentant George Adrian Coman), din Bucureşti, subcontractant 0,5%, DSE Consulting SRL (reprezentant Emilian Dinescu), din comuna 1 Decembrie, Ilfov, Proiect-Construct Regiunea Transilvania SRL (reprezentant Lucia Monica Mirghiş), din Oradea, ultimele două în calitate de ofertanţi. 

Asocierea celor şase SRL-uri a fost declarată câştigătoare de autorităţile lereştene, care au căutat să obţină preţul cel mai mic oferit. Edil Construct Solutions SRL a convins cu o ofertă cifrată la 1.688.539,81 lei, la o diferenţă de 70.320,11 lei de preţul de pornire a licitaţiei.

Sorin Buta, diriginte de şantier, la Voineşti   

După o asemenea întârziere, este justificată graba primarului Marian Toader de a purcede lucrarea, pentru care şi-a asigurat, în această săptămână, şi dirigenţia de şantier. Pe 19 aprilie 2021, Primăria Lereşti a făcut o achiziţie directă pentru serviciile de supraveghere a lucrărilor la Piaţa Voineşti. Contractul a fost atribuit direct firmei fostului primar Sorin Buta, Global Proiect Consult SRL, din Câmpulung, ale cărei prestaţii vor fi plătite cu 18.481,89 lei. 

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!