Doi indivizi au fost condamnaţi de instanţa câmpulungeană după ce au fost acuzaţi de înşelăciune. Se pare că cei doi au „câştigat” pe nedrept la aparatele de tip slot machine. Unul dintre ei este recidivist, fiind închis într-un penitenciar din Belgia şi, în cazul de la Câmpulung, s-a ales cu o condamnare în condiţii privative de libertate, iar celălalt, cu suspendarea executării, plus muncă în folosul comunităţii.
Palmares “impresionant” al lui Niţoi: proxenetism, furt, lovire şi constituire a unui grup infracţional
Fapta celor doi a fost săvârşită în 2015, iar rechizitoriul Parchetului Câmpulung, definitivat pe 17 decembrie 2018, s-a „împotmolit” în faza Camerei Preliminare, neputând fi depăşită mult timp, întrucât inculpatul Marius Niţoi, este arestat în Regatul Belgiei. Abia la începutul lui 2020, a debutat procesului împotriva lui Marius Niţoi şi a lui Silviu Gabriel Bălăşoiu, judecaţi pentru înşelăciune în formă continuată.
De-a lungul procesului, Judecătoria Câmpulung a făcut nenumărate solicitări către Penitenciarele Bruxelles-Bruges şi Merksplas, locurile unde a fost închis Marius Niţoi, pentru realizarea unei videoconferinţe, în vederea asigurării dreptului la apărare şi pentru necesitatea audierii bărbatului.
După un an de la debut, Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat în dosarul de înşelăciune pe 14 aprilie 2021. Astfel, Marius Niţoi a primit un an de închisoare cu executare în condiţii privative de libertate. Pe durata a doi ani, care începe de la executarea pedepsei, i-au fost interzise exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Celălalt inculpat, Silviu Gabriel Bălăşoiu, a primit şi el un an de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, timp în care are de respectat mai multe măsuri, inclusiv să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. Tot ca pedeapsă, pe parcursul termenului de supraveghere trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Câmpulung, dar i-au fost suspendate şi drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
În dosar, parte civilă a fost Ovidiu Gheorghe Durdun, reprezentantul firmei Paloma SRL, care urmează să primească de la cei doi indivizi, care au înşelat, suma de 2.200 de lei, despăgubiri civile.
Fiecare dintre condamnaţi a fost obligat de instanţă să plătească câte 350 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Sentinţa detaliată este supusă apelului, care se depune în termen de 10 zile, care curge de la comunicarea copiei minutei.
Cinci ani pentru cinci infracţiuni
În cazul lui Marius Niţoi, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat pe 29 ianuarie 2021 în cazul unei cereri formulate de autorităţile judiciare din Belgia, înaintată instanţei. Curtea a recunoscut, astfel, sentinţa penală nr. 1806 din 25 septembrie 2020, pronunţată de Tribunalul de Primă Instanţă Flandra de Vest, Departamentul Brugge din Belgia, rămasă definitivă, privindu-l pe Marius Nişoi, şi a dispus executarea restului de pedeapsă rămas din pedeapsa principală de 5 ani închisoare, în România.
Câmpulungeanul a fost condamnat prin sentinţa penală menţionată la pedeapsa principală de 5 ani (1.825 zile) pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat; trafic de persoane, în formă continuată; proxenetism în formă continuată; lovirea sau alte violente, în formă continuată; şi furt în formă continuată.
Prin decizia din 29 ianuarie, Curtea de Apel Piteşti a dispus transferarea lui Marius Niţoi într-un loc de detenţie din România, în vederea executării restului de pedeapsă rămas neexecutat din pedeapsa de 1.825 zile închisoare, conform Codului de Procedură Penală român şi în condiţiile convenţiei, în prezent executând pedeapsa într-un penitenciar din Belgia. Instanţa a mai menţionat că i se deduce inculpatului din pedeapsa aplicată perioada executată, începând cu data de 10 iulie 2018, la zi, cu menţiunea că pedeapsa urmează a fi executată în întregime la 9 iulie 2023.
Adrian TĂNASE