O grevă spontană a fost declanşată miercuri, 14 aprilie, în rândul avocaţilor din Baroul Argeş. Apărătorii sunt nemulţumiţi de o decizie dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind condamnarea unui avocat care fusese achitat de instanţa de fond. Avocaţii argeşeni susţin că niciodată un apărător nu poate fi identificat cu interesele clientului său şi că nu trebuie pus la zid pentru clienţii de a căror fapte nu sunt răspunzători.
Peste 40 de avocaţi, membri ai Baroului Argeş, au protestat timp de 15 minute în faţa Tribunalului Argeş pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de motivarea de 700 de pagini în dosarul „Ferma Băneasa” şi condamnarea avocatului apărării, Robert Roşu, la cinci ani de închisoare. Aceştia au postat mai multe bannere cu sloganuri precum „Opiniile juridice ale avocatului nu pot atrage răspunderea juridică”, „Respect pentru apărare şi egalitate de arme” sau „Respect pentru autoritatea de lucru judecat”. Prin protestul lor, avocaţii încearcă să atragă atenţia opiniei publice internaţionale, considerând condamnarea avocatului Robert Roşu drept un precedent periculos.
Robert Roşu, avocat la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, una dintre cele mai mari case de avocatură, a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, unde prinţul Paul al României, Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, miliardarul israelian Beny Steinmetz, plus alţii, au primit ani de închisoare pentru că ar fi încercat să se folosească de nişte acte de moştenire pentru a prelua active ale statului, suma implicată fiind de 145 milioane euro. Pe fond, avocatul fusese achitat, dar a fost condamnat pentru că şi-ar fi sfătuit clienţii să mintă, după cum reiese din motivare. Uniunea Barourilor din România a criticat dur condamnarea avocatului Robert Roşu şi a anunţat că susţine protestele, inclusiv prin neparticiparea la şedinţele de judecată ale completului de la Instanţa supremă care l-a condamnat pe avocat la sfârşitul anului, motivarea fiind dată în prima săptămână a lunii aprilie. Astfel, într-un comunicat de presă, UNBR considera că „discrepanţa radicală” între decizia de achitare dată în cazul avocatului Robert Roşu de Curtea de Apel Braşov şi condamnarea la 5 ani închisoare aplicată de Instanţa supremă „arată slăbiciunile sistemului, cu consecinţe asupra credibilităţii justiţiei, atât în rândul avocaţilor, cât şi al publicului larg”. (foto: Costi Tudor)