La sfârşitul săptămânii, este programată aprobarea bugetului local la Stoeneşti. Planurile Executivului, prezentate cetăţenilor în baza obligaţiei de a afişa public intenţiile de consumare a banului public, probabil că nu vor mulţumi comunitatea locală. Consultând documentele postate pe portalul Primăriei, aflăm care sunt propunerile de dezvoltare, având ca sursă de finanţare economiile înregistrate în anii trecuţi. Primarul Ion Marin propune Consiliului Local să fie utilizată suma de 1.265.000 lei din excedentul de la sfârşitul lui 2020, pentru a finanţa următoarele investiţii:
♦500.000 lei – racorduri în cadrul lucrării de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă şi înfiinţarea sistemului de canalizare menajeră şi a staţiei de epurare, în satul Stoeneşti, pentru care s-au încheiat contractele şi s-a primit o cofinanţare de 200.000 lei de la Consiliul Judeţean, aflată în excedent;
♦335.000 lei – branşamente în cadrul aceleiaşi lucrări, beneficiare de cofinanţare de 200.000 lei de la CJ Argeş;
♦430.000 lei – soluţie alternativă pentru alimentarea cu apă în situaţii de urgenţă, pentru care s-au alocat, anul trecut, 220.000 lei din fondul de rezervă al Guvernului.
La Stoeneşti, excedentul bugetar se cifrează la 4.656.712 lei, din care 300.000 lei au fost alocaţi pentru acoperirea temporară a golului de casă, dacă va fi cazul, pe parcursul anului. De unde rezultă un disponibil de cheltuit de 4.356.712 lei. Însă intenţia lui Marin, după cum am arătat, este de a folosi doar 1.265.000 lei.
Către dezvoltare se intenţionează a fi dirijaţi 700.000 lei prognozaţi a fi încasaţi la secţiunea de funcţionare, cărora li s-a stabilit următoarea destinaţie: ♦420.000 lei – achiziţia unui utilaj; ♦180.000 lei – realizarea Planului de Urbanism General, întrucât cel vechi a expirat; ♦100.000 lei – contribuţia proprie la investiţia în reţeaua de apă şi canalizare, prezentată mai înainte.
„Conform contractului de finanţare a investiţiei „Reabilitarea reţelei de alimentare cu apă şi înfiinţarea sistemului de canalizare menajeră şi a staţiei de epurare, în satul Stoeneşti”, în anul 2021, suma care ar trebui alocată este de 5.600.000 lei, din care să fie decontate cheltuieli pe măsura realizării investiţiei – rest de executat în acest an -, de aceea propunem cuprinderea acestora în buget”, atât la venituri, cât şi la cheltuieli, este propunerea Executivului.
Unul dintre primii dezamăgiţi de modestia propunerilor este Florin Oancea, consilier local USR, care a exprimat public următoarea opinie: „Din punctul meu de vedere, aceste propuneri de buget parcă sunt făcute să arate oamenilor că nu se dorește să se facă mare lucru pentru ei! Sau, poate, nu sunt idei, cu toate că noi am venit cu mult mai multe propuneri de proiecte. Având un excedent de 4,6 milioane lei, cum să nu prinzi nişte lucrări importante pentru oameni: captare de apă pentru zona Coteneşti, ştiind foarte bine situaţia gravă din această zonă; rezolvarea reţelei de apă din zona Bădeni, unde oamenii îşi expun mereu problema; asfalt pe drumurile din Bădeni, Coteneşti, Slobozia, centrul satului Stoeneşti, Piatra, unde sunt foarte puţine străduţe asfaltate pentru anul 2021. Haideţi, domnilor, să facem un buget, după 30 de ani, şi pentru oameni!”, este cerinţa liderului opoziţiei de la Stoeneşti. M.B.