La începutul lunii februarie, în mai multe judeţe şi, concomitent, în Spania, au avut loc percheziţii pentru anihilarea unei grupări specializate în proxenetism, şantaj şi camătă, care este suspectată că, în perioada 2017-2020, ar fi înlesnit practicarea prostituţiei pentru 15 persoane în state din Uniunea Europeană.
După percheziţii, au fost reţinuţi preventiv patru bărbaţi şi o femeie, iar o lună mai târziu, încă o tânără. Printre aceştia, suspect de proxenetism este şi un tânăr din Câmpulung, care în prezent ispăşeşte pedeapsa primită pentru tentativă de omor, după ce şi-a înjunghiat un prieten de două ori cu un briceag.
Cele mai multe fete, racolate prin metoda loverboy, erau duse să se prostitueze în Tenerife
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei, la data de 2 februarie 2021, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Turda, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, au pus în executare 16 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Turda şi comuna Mihai Viteazu, dar şi în judeţele Argeş, Mureş, Giurgiu, Dâmboviţa, Suceava şi Dolj, la locuinţele unor persoane bănuite de proxenetism, şantaj, camătă şi influenţarea declaraţiilor.
Totodată, în baza cooperării judiciare în materie penală, prin intermediul EUROJUST, la percheziţii au participat şi ofiţeri de legătură din cadrul Poliţiei Naţionale Spaniole. Concomitent, în baza unui ordin european de anchetă, pe teritoriul Spaniei, respectiv în Madrid şi Santa Cruz de Tenerife, au fost făcute şase percheziţii domiciliare, la care a participat un poliţist din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Turda.
„În urma percheziţiilor efectuate în România, au fost ridicate 31 de telefoane mobile, patru laptopuri, 78 de înscrisuri cu valoare probatorie, un hard extern şi o tabletă. În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul spaniol, au fost ridicaţi 17.620 de euro, 15 telefoane mobile, nouă ceasuri de lux, trei laptopuri, bijuterii şi înscrisuri. De asemenea, a fost dispus sechestru asigurator pe două autoturisme”, se mai arată în comunicat.
Din probele administrate în cauză a reieşit presupunerea rezonabilă că în perioada 2017-2021, pe teritoriul Spaniei, în special în Tenerife, pe teritoriul Marii Britanii, în Londra, şi pe teritoriul Germaniei, mai multe persoane din România au iniţiat o activitate de proxenetism, determinând mai multe tinere din Turda, Câmpia Turzii, dar şi din alte localităţi din ţară, să practice prostituţia în beneficiul acestora şi înlesnind această activitate.
Determinarea victimelor s-a făcut pe fondul vulnerabilităţii acestora, prin utilizarea metodei loverboy, menită a asigura o independenţă emoţională faţă de suspecţi, şi pe fondul unui control exercitat faţă de victime, caracterizat în cazul unora de violenţă psihică şi fizică repetată.
În Tenerife, tinerele erau plasate să practice prostituţia „la stradă” şi în cluburi. Pe stradă, fetele erau supravegheate de suspecţi, cărora trebuia să le trimită mesaje când acestea aveau clienţi, unde se duceau cu ei, cât timp stăteau şi suma de bani pe care o primeau de la aceştia. În Tenerife, în sudul insulei, unul dintre suspecţi controla prostituţia stradală, solicitând o taxă săptămânală pentru practicarea acesteia în zona respectivă. Tinerele erau plasate şi în cluburi pentru a practica prostituţia în favoarea celor care le controlau, în baza unei înţelegeri avute de către aceştia cu cei care deţineau/controlau cluburile, stabilindu-se că banii obţinuţi se împart în mod egal, 50% luând cel care o controla pe tânără, iar 50% cel care deţinea/controla clubul.
În Londra, suspecţii au înlesnit practicarea prostituţiei de către victime, prin punerea la dispoziţie a locaţiilor în care se prestau servicii sexuale contra cost, prin stabilirea tarifului pentru prestarea de servicii sexuale, prin plata şi publicarea anunţurilor pe site-urile destinate serviciilor sexuale şi preluarea apelurilor telefonice efectuate de clienţi, obţinând sumele de bani încasate de victime în urma practicării prostituţiei.
În cauză se mai efectuează cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de camătă, şantaj şi influenţarea declaraţiilor.
La percheziţiile din data de 2 februarie 2021 au participat poliţişti din cadrul IPJ Argeş – Serviciul de Investigaţii Criminale, Poliţia Municipiului Câmpulung – Biroul de Investigaţii Criminale; IPJ Dolj – Poliţia Segarcea; IPJ Giurgiu – Serviciul de Investigaţii Criminale şi Biroul de Investigaţii Criminale; IPJ Mureş – Serviciul de Investigaţii Criminale şi Biroul de Investigaţii Criminale.
Suspect în dosarul de proxenetism este şi câmpulungeanul Andrei Robert Nicolae Cladoveanu
După percheziţiile de la începutul lunii februarie, Judecătoria Turda a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, de la 3 februarie şi până la 4 martie 2021, a cinci inculpaţi, patru bărbaţi şi o femeie. Este vorba de doi turdeni, un dâmboviţean, o tânără din Mureş şi un câmpulungean.
Câmpulungeanul suspect în acest dosar de proxenetism este chiar Andrei Robert Nicolae Cladoveanu, tânărul de 27 de ani, care, în toamna lui 2019, şi-a înjunghiat cu un briceag un amic, motiv pentru care acum este închis. La data actualei cauze în care are calitatea de suspect, era în aretul IPJ Mureş.
Ceilalţi au fost Flavius Ştefan Oltean, de 32 de ani, din Turda, cercetat pentru proxenetism în formă continuată, şi el sub efectul unei măsuri preventive privative de libertate în altă cauză, în Penitenciarul Gherla; Mihai Septimiu Moldovan, de 48 de ani, din Turda, cercetat pentru complicitate la proxenetism în formă continuată, camătă, şantaj, influenţarea declaraţiilor, în arestul IPJ Mureş; Alexandru Dan Ţândură, de 39 de ani, din judeţul Dâmboviţa, cercetat pentru proxenetism, în arestul IPJ Mureş; şi Laura Luminţa Micu, de 26 de ani, din judeţul Mureş, cercetată pentru proxenetism în formă continuată, în arestul IPJ Mureş.
Între timp, pe 16 martie 2021, calitatea de inculpat a căpătat-o şi Silvia Mirela Cocoloş, care a fost reţinută în arestul IPJ Alba, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, cercetată pentru proxenetism.
Inculpaţii au stat în arest preventiv 60 de zile, Judecătoria Turda dispunând prelungirea acestei măsuri cu încă 30 de zile, asta întâmplându-se pe 31 martie 2021. Dar Tribunalul Cluj a admis contestaţiile reţinuţilor şi a dispus înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar pe o durată de 60 de zile, de la data de 8 aprilie până pe 6 iunie 2021, inclusiv, timp în care cei care nu sunt reţinuţi în alte cauze au de respectat mai multe obligaţii, printre care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi, cu persoanele vătămate şi martorii din cauză.
Oamenii legii precizează că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii beneficiază de drepturile şi garanţiile prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
În septembrie 2019, Cladoveanu l-a înjunghiat pe prietenul care-l invitase la o petrecere
Pe 21 septembrie 2019, mai mulţi tineri s-au distrat la un club din Câmpulung, unde au ascultat muzică, au dansat şi au consumat băuturi alcoolice până pe la 4 dimineaţa, după care au răspuns invitaţiei unuia dintre ei să continue petrecerea în locuinţa sa din blocul de vizavi de Colegiul „Dinicu Golescu”.
Ajunşi aici, Ionuţ Alexandru Mihai, de 19 ani, din Cetăţeni, l-a sunat pe amicul său, Cladoveanu, şi l-a invitat şi pe el la cheful mutat la bloc. Ajuns în scurt timp, Cladoveanu, care era în stare de ebrietate, i-a vorbit vulgar uneia dintre tinerele prezente, astfel, Ionuţ Alexandru Mihai i-a atras atenţia să înceteze, ajungându-se la insulte reciproce şi îmbrânceli, cei doi fiind despărţiţi de ceilalţi bărbaţi prezenţi. După o scurtă pauză, când se credea că lucrurile s-au calmat, Cladoveanu a scos din buzunar un briceag, l-a deschis şi i-a aplicat lui Mihai mai multe lovituri în zona hemitoracelui stâng. Speriat de consecinţele faptei sale, Cladoveanu, după ce a aruncat briceagul în coşul de gunoi de la bucătărie, a fugit, dar s-a întors, găsindu-l pe Mihai în faţa blocului, aşteptând salvarea.
Ionuţ Alexandru Mihai a ajuns cu ambulanţa la Spitalul Municipal Câmpulung, iar de aici, având în vedere gravitatea leziunilor, a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Dacă fapta s-a petrecut undeva în jurul orei 7 dimineaţa, Cladoveanu a fost prins de oamenii legii pe la ora 16.00, când a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. Cladoveanu a fost reţinut pentru 24 de ore, iar după, arestat preventiv, ca pe 12 iunie 2020 să fie condamnat de Tribunalul Argeş la trei ani şi patru luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie, pentru tentativă de omor, după ce s-a dovedit că leziunile au pus în primejdie viaţa victimei, care a avut nevoie de circa 40 de zile de îngrijiri medicale. În acelaşi timp, i-a fost interzis, ca pedeapsă complementară, dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de armă, pe durata a patru ani de la executarea pedepsei.
Pe latura civilă, instanţa a fost de acord în parte cu pretenţiile victimei, Ionuţ Alexandru Mihai, obligându-l pe Cladoveanu să-i plătească acestuia daune morale, în sumă de 150.000 de lei. Iniţial, tânărul înjunghiat a declarat că se constituie parte civilă cu 250.000 de lei, daune morale şi cheltuieli.
Celelalte părţi civile în proces, spitalele care l-au tratat pe cel agresat, trebuie să primească de la condamnat contravaloarea serviciilor medicale. La Spitalul Municipal Câmpulung trebuie să ajungă 740,40 lei, iar la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, 21.298,41 lei.
Magistratul de caz a mai dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat şi introducerea lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Adrian TĂNASE