2.1 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Mai mult “lucrătură” decât incompetenţă, la buget

 

Vor păţi ceva angajaţii Primăriei Câmpulung care şi-au bătut joc de buget? Sigur nu. La stat nu se poartă măsura sancţionării, ca la privat, unde patronul îţi măcelăreşte salariul numai dacă i se pare că te-ai uitat urât la el. Măsura concedierii, nici atât. Poţi să umbli în patru labe, mort de beat, pe holurile Primăriei, că nu te dă nimeni afară. Nu cred că ceea ce s-a întâmplat, în acest an, la conceperea bugetului local a fost un fapt neintenţionat, de vreme ce, din echipa de lucru, singura începătoare era primăriţa. Şi nu primarul face bugetul, căci, poate, omul n-a avut o carieră în domeniul economic, ca să se priceapă la cifre. Dacă alegeam primar un poet, puteam ridica pretenţii să gândească el distribuirea veniturilor şi cheltuielilor pe nevoile municipalităţii? Spre deosebire de Călin Andrei, care avea experienţa de consilier local când a ajuns primar – cel mai bun consilier de opoziţie pe care l-a avut vreodată Câmpulungul -, şi de Ţâroiu, cu patru mandate, din care unul de viceprimar, altul de primar, Lasconi este, clar, dezavantajată de faptul că vine din afara administraţiei locale. Şi nici nu este ajutată, ci, dimpotrivă, încurcată.                   

În primul rând, au profitat de faptul că noua şefă nu stăpâneşte calendarul de îndeplinire a acestei formalităţi importante, fără îndoială, şi au anunţat-o că trebuie să avem buget pe 2021, la o zi după ce expirase termenul pentru afişare. Asta ca să se întârzie procedura şi, probabil, Lasconi să nu dea bine la Finanţele Publice, unde se trimite documentul după votarea lui în Consiliul Local. După ce i-au tras-o în acest an, mai mult ca sigur, în 2022,  Lasconi va visa „deadline-urile” Fiscului. Dar rămâne cu gustul că primul i-a fost stricat nu de amatorismul subalternilor, căci aici n-a fost amatorism. Ci că a fost „săpată”, pentru că n-o suportă şi pentru că ştiu că n-are ce le face. Vă daţi seama ce atmosferă de lucru „constructivă” este în Primăria Câmpulung, unde „mâncătoria”, care nu s-a limitat la plângeri la Poliţie, la DNA şi la instituţii de control, s-a manifestat ca un act de sabotaj al documentului funcţionării Primăriei şi a municipiului!                     

Directoarea Iarca nu s-a dus ea, personal, ca să-i dea vestea superioarei, că sunt în afara datei legale, calculate de la publicarea în Monitorul Oficial a bugetului central. Ci a trimis pe două inse din subordine ca să-i salte tensiunea primăriţei cu anunţul de infarct. În fine, chinuit, după o zi şi o noapte de lucru, s-a născut bugetul pe 2021. A doua zi, a renăscut, după ce Investiţiile au îngropat lista de proiecte şi lucrări, scăpându-le o alocare financiară de 8 milioane de lei! Au uitat să treacă în calendarul de lucrări modernizarea de la Staţia de Epurare, pe care o plăteşte Ministerul Dezvoltării. Dar până vin – şi, după cum am auzit săptămâna trecută, nu prea vin – banii guvernamentali, Câmpulungul trebuie să aibă pus de-o parte întregul preţ, pentru ca executantul să fie plătit la timp.         

Crede cineva că a fost o omisiune nevinovată? Să nu fim naivi. Cum să-ţi scape singura lucrare în derulare? Singurul şantier din Câmpulung este la Epurare şi tocmai acela a fost uitat? Celelalte două „P.N.D.L.-uri”, Industrialul de jos şi podul de la DN 73, s-au încheiat, iar aducţiunea este aproape ratată, întrucât constructorul a reziliat contractul, din cauza întârzierii primei plăţi de către partenerul câmpulungean. Moment în care firma a realizat că are în Primăria noastră un colaborator neserios. Responsabili: aceiaşi ignoranţi de la Investiţii, pe care, în public, îi beştelea şi Ţâroiu. Dar dacă în spate îi pupa şi-i lăsa să facă ce voiau ei cu contractele, cu achiziţiile… astăzi, pierdem bani. Îl ascultam pe Ţâroiu cum făcea pe niznaiul la o emisiune tv, acum, de când este consilier, calitate în care îşi deapănă amintirile de primar, cum că el n-a avut habar de somaţiile de plată ale firmei din Mureş, urmate de desfacerea unilaterală a contractului de către creditoare.  

Evident că scăparea unei prevederi de 8 milioane de lei a condus la ciuntirea programului de investiţii. Exact cum făceau pe timpul lui Ţâroiu, când se trezeau că n-au bugetat suficient unele obiective. Epurarea, chiar dacă nu este în pericol ca aducţiunea, dă bătăi de cap, întrucât şi aici avem un constructor nemulţumit, după cum a povestit viceprimarul Nicolae Zaharia, în coordonarea căruia se află Edilul. La începutul lui octombrie 2018, contractul de proiectare şi execuţie era câştigat de o asociere de trei firme, condusă de Aquaproiect. Preţul cu care a adjudecat modernizarea Liniei Apei a fost de 11,7 milioane de lei, dar, după creşterea salariului minim în construcţii, valoarea totală s-a dus la aproape 14 milioane de lei. Or vicele a prezentat o situaţie a plăţilor raportată la ce s-a întâmplat la licitaţie. Vom vedea cum va fi acoperită diferenţa de 2,2 milioane de lei intervenită după stabilirea câştigătorului. 

Lucrarea ar fi trebuit să se încheie în august 2020, dar cu acte adiţionale a fost prelungită până în august 2021. Acum, executantul vrea să fie lăsat până la jumătatea lui decembrie 2021, iar municipalitatea nu are argumente să-l preseze, de vreme ce toate cele şapte facturi emise de firmă, care trebuiau onorate în maximum 60 de zile, au înregistrat întârzieri cuprinse între două săptămâni şi două luni şi jumătate. Până acum, constructorului i s-au decontat aproximativ 5,6 milioane de lei, grosul fiind reprezentat de fondurile P.N.D.L. De la bugetul local s-a achitat sub 100.000 lei. Oamenii au spus clar: dacă nu primesc bani, ei nu pot executa mai departe lucrările. 

Pentru încheierea proiectului, sunt necesare încă 8,4 milioane de lei, din care puţin peste 7 milioane este alocarea aşteptată de la Ministerul Dezvoltării. Iar 1,3 milioane de lei, de la bugetul local. Prin urmare, şi dacă P.N.D.L. acoperă în acest an cele 7 milioane, Câmpulungul trebuia să aibă prevăzută, ca finanţare proprie, partea sa. Or Iarca şi restul au omis-o, aşa cum au omis întregul obiectiv de pe lista de investiţii.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!