„Au dispărut 8 milioane de lei.”, este motivul şocant pentru care proiectul de buget local a fost publicat în etape, cu lista de investiţii, la o zi distanţă după expunerea pe site-ul Primăriei a anexelor cu veniturile şi cheltuielile. Înainte de a vă relata maniera chinuită a conceperii celui mai important document al administraţiei publice, de care depinde însăşi funcţionarea ei, trebuie să vă spunem că, vineri, 2 aprilie 2021, la o săptămână distanţă, încă se postau părţi ale hotărârii, care, în anii trecuţi, era publicată toată dintr-odată. În 2021, cu un primar nou, dezagreabil majorităţii colaboratorilor apropiaţi ai lui Liviu Ţâroiu, nu s-a mai putut. Şi nu s-a mai putut nici măcar concepe din timp, corect şi complet, situaţie care a condus la afişarea lui publică în faze diferite, cum era finalizată câte o anexă. Economicul şi Investiţiile au „comis-o” jenant, întârziind şi greşind actul de căpătâi al instituţiei, care ţine pe loc lucrările Primăriei, gestul „mirosind” mai degrabă a sabotaj decât a nepricepere.
„Cartea de vizită” a noului primar, bugetul pe 2021, compromisă de Economic şi Investiţii
Povestea bugetului pe 2021 are startul la începutul lunii decembrie 2020, când Elena Lasconi a avut o discuţie cu directoarea economică Violeta Iarca, solicitându-i să-şi facă timp pentru o consultare pe acest subiect. Cel puţin două săptămâni urmau să fie dedicate celei mai importante teme a agendei Primăriei, de care depind şi funcţionarea instituţiei, şi dezvoltarea municipiului, prin investiţiile întreprinse. „I-am spus că vreau să ne luăm timp, pentru că doresc ca bugetul să fie făcut ca la carte. Nu vreau să venim iar cu rectificări peste rectificări. Hai să facem o treabă cap-coadă! Voiam un buget făcut profesionist, mai ales că este cartea mea de vizită, este primul meu buget, la care ţin foarte mult.”, asta şi-ar fi dorit Lasconi de la omul cel mai important din schema Primăriei, după primar şi secretar.
Şi de bine ce-a rugat-o pe directoarea economică, sfârşitul lunii martie a prins Primăria Câmpulung cu bugetul nefinalizat. Asta se întâmpla în condiţiile în care veniturile şi cheltuielile municipiului nu se mai aprobau în luna februarie, fapt care impunea redactarea documentelor, prezentarea lor pentru public şi dezbaterea lor cu cetăţenii încă din luna ianuarie. Vă amintim că au fost ani în care bugetul era aprobat la jumătatea lunii februarie, ceea ce însemna că pregătirile erau făcute în ianuarie.
Altfel au stat lucrurile în 2021, an precedat de alegeri parlamentare, care au condus la amânarea acestei formalităţi până în aprilie, din păcate. Dar nu este o premieră votul dat la mijlocul primăverii, lucru care generează întârzierea programului investiţional.
A doua zi după expirarea termenului pentru afişaj, primăriţa era anunţată că trebuie făcut bugetul
Din decembrie, primăriţa susţine că le-a mai amintit subordonaţilor, la şedinţe care nu aveau treabă cu bugetul, să nu amâne pregătirea lui. În ziua şedinţei de Consiliu a lunii trecute, ţinute pe 25 martie, Elena Lasconi s-a trezit că este aşteptată în anticameră de două angajate, aproape tremurând, că vor să întrebe ceva legat de buget. Cu o zi înainte, miercuri, 24 martie, propunerea de buget ar fi trebuit să fie afişată pe site. „Eu m-am bucurat când le-am văzut! “Ce bine că aţi venit, că vreau să-mi prindeţi şi mie neapărat documentaţia tehnico-economică făcută pentru străzi!”, s-a înseninat Lasconi. Mai târziu, când a programat întâlnirea cu Economicul şi cu Investiţiile, s-a întunecat. Se afla în afara termenului în care documentul trebuia afişat pentru ştiinţa opiniei publice!
Cei doi de la Investiţii, împreună cu cele două de la Contabilitate, în frunte cu directoarea economică, cu braţele pline de bibliorafturi, veneau să facă bugetul! Când i-a văzut, Lasconi a rămas mută. „De ce veniţi cu bibliorafturile acelea?” Nu înţelegeam ce vor. „Păi, să vorbim bugetul. Că trebuie să-l afişăm pe site.” „Când trebuie pus pe site?”, am întrebat. „Azi.” „Şi care este termenul?” „Ieri”.”, este dialogul frapant pe care vi l-am prezentat ca să înţelegeţi ce „profesionişti” lucrează la Primăria Câmpulung. Deşi bănuiala noastră este că „lucrătura” Economicului, posibil în complicitate cu cei de la Investiţii, puşi în acest an să facă lista, pe care, de regulă, o făcea tot direcţia condusă de Iarca, are legătură cu faptul că primăriţa, fiind nouă, nu era la curent cu termenele limită dintr-un calendar pe care, până la urmă, nici nu e obligată să-l memoreze. Căci de aceea are subordonaţi cu salarii de peste 10.000 de lei, obligaţi s-o anunţe că se apropie „finish-ul” impus prin lege.
„Simţeam că-mi creşte tensiunea, pentru că lucrul la care ţineam atât de mult… “Nu e vorba despre banii voştri! Este vorba despre banii câmpulungenilor!”, s-a enervat de pomană Elena Lasconi.
Munca la buget a durat atât de mult, încât a fost nevoie de declaraţie pentru circulaţie pe timp de noapte
Şi a început munca la buget. „Am stat vineri până noaptea. A fost prima dată când mi-am făcut declaraţie pentru a circula pe timpul nopţii. Am făcut pentru toată lumea. Am stat aici şi le-am luat la puricat. Eram atât de fericită când vedeam că se materializează, când le vedeam făcute, ce satisfacţie am avut! Nu mai conta oboseala.”, spunea Elena Lasconi. Sentimentul de uşurare a ţinut până dimineaţa, când programul i-a fost stricat de un telefon primit de la city-manager.
N-a îndrăznit s-o sune Violeta Iarca sau altcineva din echipa de lucru la buget. Neavând căsătorii de oficiat, Lasconi avea programată o participare la crosul de la Stadionul Municipal. Când colo… mesaj pe telefon: „Lipsesc 8 milioane de lei.” Banii nu lipseau efectiv din contul Primăriei, ci, pur şi simplu, din calendarul de investiţii a fost omisă lucrarea de la Staţia de Epurare. Investiţia în Linia Apei este plătită de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin P.N.D.L. Însă bugetul local trebuie să aibă asigurată întreaga valoare a lucrării, pe care o recuperează treptat, pe măsura alocărilor de la centru.
„Dispariţia”, mai degrabă, omisiunea unei investiţii în valoare de 8 milioane de lei a dat peste cap întreaga listă de investiţii a anului în curs. Auzind de „lipsa” banilor, în acea dimineaţă cu planuri făcute, primăriţa a dat în tremurat. A ajuns în viteză la Primărie, i-a adunat pe toţi în birou – toţi fiind în week-end – şi s-a reluat lucrul. Pentru a face rost de cele 8 milioane de lei pierdute pe traseu, a fost nevoie să fie eliminate de pe listă alte propuneri de lucrări. Toate în valoare de 8 milioane. „Bugetul meu frumos s-a dus, pentru că au uitat să bage un P.N.D.L. A fost o greşeală majoră.”, a concluzionat Lasconi, resemnată că aceştia sunt oamenii cu care va lucra patru ani. Magda BĂNCESCU