Prima expoziţie vernisată la Muzeul Municipal Câmpulung, după un an de pandemie, este „Zestrea” Ioanei Teodora Duţă Schmiedigen, un apreciat artist plastic din Curtea de Argeş. În vârstă de 31 de ani, Ioana este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Pictură – Bucureşti. Pictează, după cum ne-a mărturisit, de când se ştie, întrucât a copilărit în atelierul tatălui său, sculptorul Traian Duţă. Mai târziu, după ce s-a perfecţionat în timpul studiilor la Liceul de Artă, apoi la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, specializarea Artă Murală, şi-a însoţit părintele de mai multe ori în Statele Unite ale Americii, împreună cu care a pictat o biserică pentru românii din America. Lucrările sale de pictură, grafică şi ceramică se află în colecţii private din SUA, Germania, Finlanda, Spania, Italia, Franţa, Bulgaria şi România. Palmaresul Ioanei Teodora Duţă Schmiedigen cuprinde expoziţii personale şi de grup, deloc puţine pentru un artist atât de tânăr, care, în ciuda faptului că este mama unei fetiţe de numai doi ani, reuşeşte să ofere publicului momente deosebite, muncite, aşa cum a fost evenimentul de joi, 1 aprilie 2021.
Prima expoziţie fizică după un an de pauză. Şi pentru Muzeu, şi pentru artista din Curtea de Argeş
Invitaţia adresată de directorul Alexandru Oprea unui public restrâns, după un an de pauză în organizarea de manifestări în prezenţa muscelenilor, a fost onorată şi de câteva oficialităţi locale: primarul Elena Lasconi, viceprimarul Nicolae Zaharia, consilierii Alexandru Hagi şi Liviu Ţâroiu, care sunt membri ai Consiliului de Administraţie al Muzeului Municipal, şi colegii acestora, Ciprian Neculăescu, Silviu Ciobănică şi Adrian Vlădău. Musafirei i-a fost susţinător convingător în aprecieri directorul Muzeului Municipal de la Curtea de Argeş, Ştefan Dumitrache, viceprimar, momentan, suspendat din funcţie.
Ioanei Teodora Duţă Schmiedigen a expus pe simeze 38 de lucrări de pictură pe pânză şi grafică. „Majoritatea sunt inspirate de tema familiei, maternitatea este prezentă în multe dintre lucrări, apar şi portrete de tinere femei purtând portul popular românesc, dar şi obiceiurile şi tradiţiile din străbuni. Am lucrări care au ca tematică sărbătoarea Dragobetelui, Dansul Paparudelor, hore de mândre şi flăcăi. Am o lucrare care se numeşte „Dor de horă”, despre care pot să spun că este dorul pe care eu îl am gândindu-mă la anii trecuţi fără restricţii. Sper că, în anii ce vor urma, vom reveni la jocuri, la strângerile de mână, la îmbrăţişările care contează atât de mult pentru noi.”, şi-a prezentat artista colecţia expusă la Câmpulung, a cărei „piesă de rezistenţă” este lucrarea care a dat titlul expoziţiei „Zestrea”: o scoarţă ţărănească cu motive populare tradiţionale. „Zestrea este averea pe care familia o lasă fetei atunci când ea se căsătoreşte. Din punct de vedere artistic, am adus această expoziţie, în ideea de a lăsa în faţa privitorilor moştenirea pe care artistul o lasă, de fapt, domeniului cultural.”, a adăugat Ioana.
Atelierul său conţine lucrări care înfăţişează aştrii cereşti, soarele şi luna, ziua şi noaptea în infinit. „Iubesc creaţia brâncuşiană şi veţi vedea în unele lucrări inspiraţie din lucrările lui Brâncuşi, Coloana Infinitului sau Domnişoara Pogany, dar şi Cocoşul.”, a adăugat pictoriţa, angajată a Muzeului Curtea de Argeş.
Expoziţia în condiţii de pandemie a fost o noutate, fiind prima fizică după anul de pauză 2020. A participat la cele virtuale, pentru care a trimis lucrări în format digital. Obiectivul său este ca, în fiecare an, să aibă o expoziţie personală, completată cu participări la expoziţiile de grup şi la Bienale Internaţionale şi Naţionale.
Avea doar 21 de ani când a reuşit un maraton artistic însemnând o pictură pe zi, timp de un an
Despre expoziţia cu o tematică ce ţine de însăşi fiinţa noastră a vorbit directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş, Ştefan Dumitrache. „Nicolae Iorga spunea că România a început la Argeş. Argeşul şi Muscelul împreună reprezintă inima acestui popor. La Curtea de Argeş, în plină epidemie de ciumă neagră, la mijlocul secolului al XIV-lea, se zugrăvea, în stilul Renaşterii paleologe, Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc”, incontestabil, cea mai valoroasă frescă din România. Un astfel de heruvim apare în scena Ridicării la cer a Maicii Domnului. Eu sunt bucuros că Ioana, colega mea, a reuşit să aducă în faţa dumneavoastră un astfel de heruvim, care reprezintă trecerea către viaţa veşnică. Ioana este foarte talentată, o cunosc dinainte de a fi salariata Muzeului Municipal. Aş vrea să vă destăinui cât de mult munceşte. Când era ea mai pruncă, a reuşit într-un an un maraton artistic, în sensul că a pictat 365 de tablouri în 365 de zile. Când a terminat acest maraton, atât de slabă era, sărăcuţa, că abia îşi mai trăgea sufletul! A muncit enorm şi a dovedit putere, talent, concentrare, pentru că acele tablouri nu erau făcute doar de dragul de a fi făcute, ci reprezentau emoţie artistică. „Zestrea” este parte a vieţii cotidiene, iar în obştile şi satele de moşneni din Argeş şi Muscel a avut un rol extrem de important. Ioana merită din plin aplauzele noastre, a muncit toată iarna pentru această expoziţie, deşi nu este tocmai simplu. Trebuie să lucreze şi la Muzeu, trebuie să se ducă şi acasă, să-şi crească fetiţa şi, cu toate acestea, îşi face timp să aducă frumosul în faţa dumneavoastră.”, a fost mesajul pentru câmpulungeni al directorului Ştefan Dumitrache.
Magda BĂNCESCU