9.7 C
Campulung Muscel
30/04/2025

Constructorul Bulevardului “Pardon” s-a angajat că reia lucrarea în aprilie şi o încheie în decembrie

La intrare în biroul primarului îţi cade privirea pe o ladă cu „bolovani”. Sunt mostrele de piatră cubică, ce va pava bulevardul şi carosabilul, granitul fiind propus să îmbrace trotuarele. Bulevardul „Pardon”, în versiunea refăcută şi îmbunătăţită, nu va mai oferi imaginea rece a Pieţei Primăriei, întrucât diferitele nuanţe de gri vor alterna cu cele de maro şi bej. Schiţele arată convingător, condiţia este ca executantele, aceleaşi de la Piaţa Primăriei, să le respecte şi să pună în operă toate detaliile propuse de echipa de arhitecţi coordonată de Răzvan Puchici, care a regândit o lucrărică mediocră. Pe care fostul primar Liviu Ţâroiu aşa ar fi realizat-o, fiind mulţumit de cantitatea de asfalt şi bordură grosolană cu care credea el că regenerează urban centrul. Asfaltul dispare complet de pe străzile Negru Vodă şi Republicii, fiind înlocuit cu piatră cubică, iar bordurile folosite pentru delimitare sunt acceptabil de discrete, având cel mult o înălţime de 5 centimetri. 

Lucrării pe care ne-o plăteşte Guvernul, întrucât bugetul nu şi-o permite, îi creşte preţul. Motivul: multe scăpări din proiectul iniţial şi folosirea unor materiale mai bune    

Patronul George Răuţoiu, autorul proiectului slab, care a determinat oprirea lucrării de pe Bulevardul „Pardon”, desfiinţat în ultimele două săptămâni înaintea alegerilor, a participat la toate discuţiile legate de refacerea documentaţiei. Afaceristul i-a lăsat primăriţei impresia de maleabilitate la propunerea de schimbare şi de completare a investiţiei. De ce n-a venit din prima cu un lucru de calitate, ca să nu se piardă mai bine de doi ani după momentul câştigării licitaţiei? Pentru că nu i s-a cerut mai mult. Omul a preluat, practic, un proiect de asfaltare comandat de fosta administraţie, care nu ridica pretenţii de calitate nici la materiale, nici la frumosul care, în varianta iniţială, nu era garantat de nimic. Pe lângă estetic, era afectată din nou funcţionalitatea lucrării, întrucât lipseau lucruri importante: mobilierul urban, rigolele şi altele. 

Înlocuind asfaltul cu piatră cubică, ce necesită o manoperă pretenţioasă, preţul lucrării creşte, evident. De altfel, contestata majorare a valorii contractului, cu aproape 40%, inevitabilă în condiţiile unor modificări substanţiale, arată cât de departe se plasa Liviu Ţâroiu cu rezultatul ultimului fragment din proiectul centrului istoric şi al Complexului „Kretzulescu”. „Oamenii trebuie să înţeleagă. Vrem o lucrare pe 50 de ani sau vrem o lucrare pe doi ani? În Piaţa Primăriei, unele pavele au început să se ciobească. Aşa vrem?”, întreba primăriţa. Ea sigur nu vrea asta, ci, având convingerea că va face rost de bani şi la anul, în completarea celor 7 milioane de lei, pentru care are angajamentul că-i vor fi asigurate în acest an, este dispusă să plătească mai mult.

Patronul George Răuţoiu va participa la conferinţa de presă a Elenei Lasconi 

Cum va arăta Bulevardul „Pardon”, împreună cu străzile Negru Vodă şi Republicii, vom afla la o conferinţă de presă, la care va participa şi George Răuţoiu, reprezentantul firmelor Conteh Barengott, Group Concif şi Ratelen Construct, câştigătoarele contractului. În afara conferinţei de presă, va fi realizat un film şi vor fi puse mash-uri prin oraş, pentru ca cetăţenii să afle din vreme imaginea propusă pentru cel mai reprezentativ loc al Câmpulungului.             

Deocamdată, ştim că piatra cubică va înlocui asfaltul pe carosabilul celor două artere principale ale centrului. Sub băncile care vor fi montate pe aleea bulevardului, Elena Lasconi se gândea să folosească bătrâna piatră cubică extrasă de pe străzile oraşului care au fost asfaltate. Va exista o alternanţă între piatră cubică şi granit, ales sub forma unor plăci înguste şi groase. Iar cromatic, primăriţa speră să placă oamenilor combinaţia  diferitelor nuanţe de gri şi bej. Şi formele elementelor de pavaj diferă, alternanţa lor luând ochii celor care vizualizează planşele realizate după refacerea proiectului. 

Teii rămân, cu excepţia celor şapte, care sunt uscaţi. În schimb, partea din mijloc, dinspre capătul blocului cu „Iepuraşul”, până la blocul „Romarta” – “pastila” verde cu trandafiri şi stâlpi – va fi desfiinţată. Pentru mobilierul urban, omis din proiectul plătit de Liviu Ţâroiu, la fel ca rigolele de scurgere a apei şi ca multe alte detalii esenţiale, va exista o investiţie separată. Dar şi pentru mobilier sunt şanse de a primi fondurile necesare sub formă de sponsorizare, întrucât echipa de arhitecţi care au lucrat noul proiect încearcă, printr-o asociaţie constituită de aceştia, să atragă banii care, momentan, lipsesc. 

Intenţia este de a închide întreg bulevardul circulaţiei rutiere, însă nu va fi oprită dintr-odată pe ambele sensuri, întrucât restricţionarea traficului depinde şi de organizarea locurilor de parcare. 

Esplanadele Clubului ARO şi blocului „Romarta” vor fi executate într-un proiect separat 

Tot printr-un proiect separat trebuie puse la punct cele două esplanade de peste drum de Primărie: cea a Clubului ARO şi cea a blocului „Romarta”, din faţa căruia a dispărut staţia de maxi-taxi. Liviu Ţâroiu se plângea că a preluat de la Călin Andrei un proiect incomplet, care excludea tocmai ceea ce se vede când ieşi din Primărie. Dar nici el n-a făcut nimic ca să corecteze scăparea proiectului centrului istoric, comandându-i lui Răuţoiu o documentaţie fără tronsonul ultracentral, care rămânea aşa cum îl vedem în prezent. 

Prin urmare, distanţa cuprinsă între marginea dinspre Stomatologie a Casei de Cultură a Sindicatelor şi vila cumpărată de Gheorghe Bulugea impune întocmirea unui proiect separat. „Atât de mult îmi doresc să iasă frumos! I-am spus lui George Răuţoiu să gândească acest proiect ca şi când ar fi pentru casa copilului lui. Pentru că este locul în care trăieşte şi ar fi şi un motiv de mândrie personală că a putut să facă el emblema acestui oraş. Cred că a înţeles. Răzvan Puchici a făcut o treabă bună. Pe lângă faptul că i-a mobilizat pe toţi, a pus mult suflet.”, susţine Elena Lasconi.    

În aprilie, lucrarea trebuie să înceapă, conform învoielii cu reprezentantul asocierii de firme ale aceleiaşi familii, care crede că, cel puţin în privinţa termenului de finalizare, poate face mai mult decât i-a cerut primăriţa. Ea se mulţumeşte să fie încheiată amenajarea bulevardului propriu-zis până în decembrie, trotuarele şi străzile putând fi lăsate pentru la anul. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!