Cel mai bun raport calitate – preţ este cerinţa impusă de autorităţile locale de la Rucăr, organizatoare ale licitaţiei pentru extinderea reţelei de canalizare în comună. Procedura de achiziţie, aflată în desfăşurare începând cu data de 30 iulie 2024, are ca miză un contract de peste 8,55 milioane de lei. Constructorii, pe care nu credem că-i va lăsa indiferenţi invitaţia de înscriere la licitaţie, dată fiind valoarea investiţiei, au timp să-şi pună în ordine documentele până pe 14 august 2024, data limită de depunere a ofertelor.
- Cele 12 străzi propuse pentru extinderea reţelei
În prezent, comuna Rucăr are reţea de canalizare, cu o lungime totală de 36.982 metri, din care 34.191 metri conducte de canalizare, în componenţa căreia intră şi: conducte de refulare în lungime totală de 2.791 metri, 690 de cămine de vizitare, 1.704 cămine de racord, 11 staţii de pompare a apelor uzate şi tot atâtea supratraversări ale cursurilor de apă. Staţia de epurare mecano-biologică este amplasată în partea sudică a satului Rucăr, pe malul drept al Râului Dâmboviţa, la 0,84 km ava de podul de pe drumul naţional DN 73, în zonă neinundabilă, emisar fiind Râul Dâmboviţa.
„Având în vedere dezvoltarea zonei şi cererea crescută de racordare la sistemul de canalizare, edilii comunei Rucăr îşi propun să realizeze reţeaua de canalizare pe străzile pe care, la momentul actual, nu există acces la reţeaua publică de canalizare. Lipsa unui sistem centralizat de colectare, evacuare şi epurare a apelor generează impurificarea apelor de suprafaţă şi subterane, a solului şi aerului cu noxe specific acestor ape. Astfel, pot apărea epidemii de boli infecţioase, precum şi zone insalubre, ceea ce ar degrada mediul de viaţă al locuitorilor.”, îşi justifică autorităţile acest demers.
Autoarea DALI – documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii este aceeaşi firmă bucureşteană Tehno-Edil AMF SRL, care a lucrat şi documentaţia pentru drumurile din Rucăr, care urmează a fi asfaltate, după încheierea formalităţilor de licitaţie aflate în derulare. Din studiul lucrat vara trecută pentru Primăria Rucăr aflam mai multe amănunte despre investiţia în reţea de canalizare programată. Lucrările prevăzute au ca scop colectarea apelor uzate menajere pe o lungime de circa 5.905 ml (reţea gravitaţională), 1.185 ml (reţea sub presiune). Canalizarea propusă este de tip menajer, apele meteorice fiind preluate în continuare prin şanţuri şi rigole stradale şi conduse spre văile de pe teritoriul comunei.
Pentru proiectarea reţelei de canalizare, s-au realizat ridicări topografice ale întregii zone luate în calcul. Reţeaua de canalizare menajeră propusă este configurată pe zone cu curgere gravitaţională (adâncimea de pozare medie a conductelor fiind de 2,20 m) şi prin pompare în zonele de teren unde condiţiile sau cotele de teren nu permit transferul gravitaţional al apei uzate colectate. Apele uzate colectate de pe întregul teritoriu studiat ajung în staţia de epurare existentă, care are un debit maxim de Q=1384 mc/zi.
Reperele principale ale sistemului de canalizare proiectat sunt reprezentate de reţelele de canalizare, inclusiv accesorii şi staţiile de pompare a apelor uzate, cu conductele de refulare aferente. Reţeaua de canalizare propusă are următoarele caracteristici: conductă de canalizare gravitaţională cu o lungime de 5.905 ml; conductă sub presiune cu o lungime de 847 ml; conductă sub presiune cu o lungime de 338 ml; 7 staţii de pompare a apelor uzate noi; o staţie de pompare a apelor uzate (schimbare instalaţie hidraulică); 207 cămine din beton prefabricate; 209 racorduri de canalizare; 28 subtraversări de drumuri asfaltate / podeţe; 2 supratraversări. Suprafaţa totală ocupată de lucrări este de 8.321,41 mp, din care suprafaţa de teren ocupat definitiv, de 1.468,41 mp şi suprafaţă de teren ocupat temporar, de 6.853 mp.
Valoarea totală estimată a investiţiei este 8.553.637,76 lei.
Reţeaua se va extinde pe următoarele străzi: DN 73 (2.941,44 metri); strada Paul Băjan (535,56 metri); strada Intrarea Idor (69 metri); strada Constantin Teodorescu (318,67 metri); strada Intrarea Clubul Elevilor (111 metri); strada Stadionului (210 metri); strada Intrarea Olteanu (82 metri); strada Fruntea Cheii (210 metri); strada Vârful Crucii (202 metri); strada Pinului (83 metri); strada Păpuşa (831,95 metri); strada Lunca Dâmboviţei (310,38 metri).