Conturile anuale de execuţie bugetară al comunei Davideşti au fost verificate în vara anului trecut, între 3 şi 30 iulie 2020. Auditul financiar a vizat inclusiv Şcoala Gimnazială Nr. 1 Davideşti, care a avut toate documentele în regulă. Abaterile consemnate la Primăria Davideşti, însumate au ajuns la suma de 406.097 lei.
Plăţi nelegale de peste 400.000 lei
Prejudiciile, în sumă totală de 406.097 lei au avut două surse, plăţi nelegale către membrii Comisiei de Fond Funciar şi pentru cheltuieli de executare silită.
Economiştii Camerei de Conturi au declarat că s-a plătit nelegal, de la articolul bugetar „Cheltuieli judiciare şi extra judiciare”, suma totală de 7.170 lei, cheltuieli de executare silită. Acestea au fost generate după ce n-a fost pusă în executare o sentinţă judecătorească, care a rămas definitivă prin neapelare. De fapt, prejudiciul adus bugetului localităţii a ajuns la 8.389 lei, după ce la plata nelegală s-au adăugat şi majorările de întârziere, de 1.219 lei, care va trebui recuperat, aşa cum a dispus organul de control.
Cel mai mare prejudiciu a fost înregistrat, ca şi la alte administraţii din Muscel, după ce membrii Comisie Locale de Fond Funciar au fost retribuiţi suplimentar cu un spor de dificultate, considerat nelegal. Aceştia, între decembrie 2017 şi decembrie 2019, au avut de stabilit dreptul de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere de pe raza comunei Davideşti, motiv pentru care au primit stimulentul amintit, care s-a ridicat la suma de 340.337 lei. Suma acordată cu încălcarea prevederilor legale este compusă din drepturile salariale, de 194.717 lei, şi contribuţii şi impozit, datorate de angajat şi angajator, de 145.620 lei, plus majorări de întârziere, calculate potrivit Legii finanţelor publice, de 55.544 lei, rezultând un total de 395.881 lei.
Numai că, din paguba totală stabilită, suma de 289.351 lei (244.728 lei, plăţi nelegale şi 44.623 lei, majorări de întârziere aferente), aferentă perioadei 1 decembrie 2017-31 martie 2018, face obiectul prevederilor unei legi, care exonerează personalul plătit din fonduri publice de la plata unor sume, reprezentând venituri de natură salarială. Astfel, a rămas de recuperat de la angajaţii care au desfăşurat activităţi în cadrul Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere, doar 106.530 lei (54.704 lei, drepturi salariale nete, 40.905 lei, contribuţii şi impozit angajat şi angajator şi 10.924 lei, majorări de întârziere, care vor fi calculate până la recuperarea integrală a debitului).
Administrarea păşunii din „Poiana Mică”, în afara cadrului legal
La mai multe obiective urmărite au fost constatate abateri, dar care nu au generat prejudicii sau venituri suplimentare la bugetul localităţii. De exemplu, la capitolul „organizarea, implementarea şi menţinerea sistemelor de management şi control intern (inclusiv audit intern), angajaţii Camerei de Conturi, au explicat în raportul final:
-comisia de monitorizare a controlului intern managerial, constituită la nivelul Primăriei Davideşti, prin dispoziţia primarului, nu s-a întrunit niciodată, fapt ce confirmă atitudinea de indiferenţă a salariaţilor, membrii ai acestei comisii, cu privire la organizarea şi asigurarea funcţionării corespunzătoare a controlului intern;
-nu a fost elaborat şi aprobat programul de dezvoltare a sistemului de control intern managerial, care să cuprindă obiectivele, acţiunile, responsabilităţile, termenele, precum şi alte componente ale măsurilor de control luate de către conducerea Primăriei;
-nu a fost constituită echipa de gestionare a riscurilor şi nu s-a întocmit o listă a acestora, identificate la nivelul comunei;
-nu a fost constituită o structură cu atribuţii de gestionare a riscurilor şi nici n-a fost elaborat şi aprobat un registru al acestora, prin centralizarea registrelor de riscuri de la nivelul compartimentelor;
-la finalul exerciţiului financiar-bugetar auditat, primarul nu a elaborat Raportul asupra sistemului de control intern managerial, şi nici n-au fost elaborate, avizate şi aprobate proceduri formale, operaţionale şi de sistem, care să fie prezentate angajaţilor Primăriei.
În dreptul modului de evidenţiere şi urmărire a încasărilor la buget, verificatorii au amintit că nu au fost create toate condiţiile organizatorice necesare realizării activităţii de executare silită a creanţelor cuvenite bugetului local. Adică, nu au fost elaborate proceduri prin intermediul cărora să se poate face executarea silită, prin sechestrarea şi valorificarea bunurilor debitorilor. În plus, n-au fost nici împuternicite persoane care să se ocupe de acest lucru, cu atribuţii de executor fiscal, astfel încât să aibă autorizarea necesară de a inspecta spaţiile şi încăperile în care se găsesc bunurile debitorilor pentru a le identifica pe cele care pot fi sigilate. De asemenea, nu a fost încheiat un contract cu un evaluator autorizat, în scopul stabilirii valorii bunurilor supuse executării silite, înaintea valorificării acestora.
Pe lângă acestea, economiştii de la Camera de Conturi au transmis că nu a fost elaborat şi aprobat Statutul propriu al comunei Davideşti, document obligatoriu, cu referire specială la bunurile din patrimoniul localităţii.
Nici calitatea gestiunii economico-financiare n-a fost impecabilă la Davideşti. Echipa de audit a reţinut că administrarea păşunii din punctul „Poiana Mică”, în suprafaţă de 10,13 hectare, teren situat în satul Conţeşti, a fost efectuată în afara cadrului legal, fiind perpetuată, începând cu 2013 situaţia în care acest bun se află în posesia unor persoane care nu deţin legal acest drept. Pentru a intra în legalitate, auditorii au sugerat efectuarea mai multor diligenţe. Adică, să spună spre analiză în Consiliul Local Davideşti stadiul de punere în aplicare a prevederilor unei Hotărâri din 28 februarie 2013 şi luarea măsurilor care se impun în acest sens. Dar, şi verificarea modalităţii de gestionare în continuare a acestei suprafeţe de teren, precum şi a regimului de impunere, în raport cu reglementările aplicabile în vigoare. Isabela FILIP