19/04/2025

Închisoare pentru traficantul de droguri, care vindea în Câmpulung şi Capitală

În vara anului trecut, un câmpulungean a fost arestat preventiv sub acuzaţia de trafic de droguri de mare risc. La finele anului trecut a fost condamnat cu executare şi, chiar dacă a contestat hotărârea primei instanţe, va face închisoare.

În vârstă de 30 de ani, Ştefănel Adrian Tamaş vindea droguri în Câmpulung, aşa cum au precizat procurorii DIICOT. După ce a fost monitorizat mai multă vreme, a fost prins la Bucureşti, în urma unui flagrant, având asupra sa peste 60 de doze de cocaină. Potrivit anchetatorilor, se pare că pachetele cu praful psihoactiv proveneau din Olanda.

Nu ducea lipsă de clienţi în Câmpulung

„La data de 30 iunie 2020, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului T.Ş.A., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada mai – iunie 2020, inculpatul a comercializat droguri de mare risc către diverşi consumatori de pe raza municipiului Câmpulung. La data de 29 iunie 2020, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti au surprins în flagrant pe inculpatul T.Ş.A. în timp ce avea asupra sa cantitatea de 4 grame de cocaină destinată comercializării. La aceeaşi dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti, au efectuat trei percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Bucureşti şi Câmpulung, ocazie cu care a fost ridicată cantitatea de 60 de grame de cocaină, precum şi mai multe ustensile ce au fost folosite la prelucrarea şi consumul substanţelor cu efect psihoactiv. La data de 30 iunie 2020, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă a inculpatului T.Ş.A. pentru o perioadă de 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”, se arată în comunicatul D.I.I.C.O.T.

Condamnare cu executare şi confiscarea „mărfii”

Pe, 30 iunie 2020, tânărul a ajuns în faţa magistraţilor Tribunalului Argeş, care au admis propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti şi a dispus arestarea preventivă a câmpulungeanului, pentru trafic de droguri de mare risc în formă continuată. 

De atunci, măsura preventivă de reţinere i-a fost prelungită constant, inclusiv la termenul din 3 decembrie 2020, când a fost condamnat. Astfel, Tribunalul Argeş a stabilit pentru el o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare în regim de detenţie, pentru trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Ca pedeapsă complementară i-au fost interzise mai multe drepturi, timp de doi ani.

Magistratul de caz a mai dispus ca din pedeapsa aplicată să-i fie scăzută cea în care a fost reţinut şi arestat preventiv, din 30 iunie 2020 la zi, dar să-i fie confiscate, ca măsură de siguranţă, drogurile pe care oamenii legii le-au găsit asupra lui la momentul reţinerii, dar şi la domiciliile acestuia din Câmpulung şi Bucureşti. Astfel, au fost reţinute pentru distrugere: un gram MDMA, 1,28 grame cocaină, 0,62 grame cocaină, prelevate din probe după efectuarea analizelor de laborator; 34,75 grame cocaină, 2,67 grame cocaină, prelevate din probe după efectuarea analizelor de laborator, ambalate, sigilate şi depuse la camera de corpuri delicte a IGPR-DCJSEO.

În vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, instanţa a stabilit prelevarea de probe biologice de la inculpat. Ştefănel Adrian Tamaş a fost pus să plătească 4.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat.

Decizia Tribunalului Argeş n-a fost definitivă, traficantul atacând-o cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Piteşti. Instanţa superioară a respins, pe 24 februarie 2021, ca nefondat, apelul lui Tamaş, în prezent, aflat în Penitenciarul Mioveni, astfel, rămânând în vigoare ce a stabilit Tribunalul Argeş, prin sentinţa penală din 3 decembrie 2020. Câmpulungeanul a fost pus să suporte contravaloarea cheltuielilor judiciare către stat, de 600 lei.

Un investigator sub acoperire şi un consumator au ajutat la prinderea traficantului

Oamenii legii au ajuns la traficantul din Câmpulung prin intermediul unui consumator, care cumpăra de la acesta, dar şi al unui investigator BCCO Piteşti, care a lucrat sub acoperire. Ultimii doi au colaborat în strângerea de probe necesare tragerii la răspundere penală a celor implicaţi în traficul de droguri.

Prima întâlnire a colaboratorului cu Tamaş s-a produs pe 14 iunie 2020, după ce primul l-a contactat telefonic pe dealer, care a stabilit locul în parcarea Stadionului Municipal. Înainte, cumpărătorul s-a văzut cu omul legii, care i-a dat 700 de lei, din fondurile speciale ale BCCO Piteşti, pentru cumpărarea de droguri. Investigatorul l-a urmărit îndeaproape pe „ajutor”, care, la ora şi locul stabilit, din parcarea Stadionului, s-a întâlnit cu Tamaş, care deja era acolo cu un autoturism Opel, de culoare neagră. Tamaş s-a urcat în partea dreaptă, faţă, în maşina colaboratorului, aceştia purtând diferite discuţii, timp de câteva minute, după care a plecat cu maşina proprie spre cartierul Vişoi. De asemenea, şi colaboratorul a plecat de la Stadion şi s-a întâlnit cu investigatorul sub acoperire, căruia i-a comunicat că Tamaş i-a vândut un gram de cocaină şi două pastile ecstasy contra sumei de 600 lei, pe care le-a şi predat, alături de rest, 100 de lei. 

Trei zile mai târziu, pe 17 iunie 2020, investigatorul sub acoperire a avut o nouă întâlnire cu colaboratorul, pentru a pune la punct o nouă cumpărare de droguri de la Tamaş. Astfel, denunţătorul l-a contactat pe whatsapp pentru a stabili locul întâlnirii, Tamaş chemându-l la o adresă din Bucureşti, trimisă prin share location.

Pentru noua tranzacţie, colaboratorul a primit 820 de lei, tot din fondurile speciale ale BCCO Piteşti, ţinând o permanentă legătură telefonică cu investigatorul. La locul stabilit din Bucureşti, cumpărătorul a oprit maşina lângă un supermarket din cartierul Titan, Sectorul 3, în scurt timp apărând şi vânzătorul, care purta un tricou verde şi o pereche de pantaloni scurţi gri. Din nou, cei doi au purtat discuţii neinteresante pentru caz, iar după câteva minute, Tamaş a coborât din maşina colaboratorului şi a intrat în scara unui bloc din apropiere. Cumpărătorul a predat cele două grame de cocaină, care erau ambalate în două foiţe sigilate la un capăt prin ardere, pe care i le-a dat Tamaş pentru cei 820 de lei.

La percheziţiile din 29 iunie 2020, la reşedinţa lui Tamaş, din Bucureşti, anchetatorii au găsit 57 de folii din material plastic, conţinând 40,40 grame cocaină şi fenacetină, substanţă despre care bărbatul a declarat că îi aparţine. În aceeaşi zi, înainte de percheziţii, Ştefănel Adrian Tamaş a fost surprins în flagrant, în jurul prânzului, coborând din liftul blocului în care locuica, având asupra sa 4 folii din material plastic transparent, lipite prin ardere, conţinând 2,82 grame de cocaină şi fenacetină, pe care intenţiona să i le vândă colaboratorului oamenilor legii.

În timpul audierilor, câmpulungeanul a recunoscut săvârşirea faptelor din 14 şi 17 iunie 2020 şi a fost de acord cu judecarea cauzei doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi prin procedura recunoaşterii învinuirii.

În stabilirea condamnării, instanţa a avut în vedere gravitatea faptei săvârşite, vânzarea de droguri de mare risc într-un interval de doar două săptămâni, în lipsa intervenţiei organelor judiciare, activitatea infracţională a lui Tamaş ar fi continuat. De asemenea, s-au reţinut circumstanţele comiterii infracţiunii, dar şi cantitatea oferită spre vânzare şi, mai cu seamă, natura şi cantitatea drogurilor deţinute de inculpat la locuinţa sa în vederea vânzării, context în care s-a apreciat că fapta acestuia a reprezentat un pericol social ridicat. Tribunalul Argeş a mai ţinut cont şi de circumstanţele personale ale câmpulungeanului: faptul că, la momentul judecăţii, avea 29 de ani, studii medii, nu era cunoscut cu antecedente penale şi nu avea ocupaţie şi are o fiică, acum în vârstă de doi ani. Cum a reieşit din actele dosarului, scopul urmărit de Tamaş prin vânzarea drogurilor a fost acela de a realiza în mod facil şi, evident, nelegal, venituri, aspect care a denotat lipsa cunoştinţelor moral-juridice ale tânărului faţă de ordinea de drept, dar şi faţă de muncă şi regulile de convieţuire socială. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!