În această primăvară, câmpulungeanca Mădălina Rucsanda a devenit decanul Facultăţii de Muzică din Braşov, funcţie în care a promovat de la cea de prodecan Cercetare Ştiinţifică. La şase facultăţi din cele 18 ale Universităţii Transilvania au fost desemnaţi şefi noi, în cazul celorlalte 12 fiind reconfirmate mandatele vechilor conduceri. Alt motiv de mândrie, în afară de ascensiunea profesională a ambiţioasei lidere a veritabilei pepiniere de artişti lirici, o reprezintă apariţia pe o scenă de spectacol profesionistă a unor tineri pregătiţi în cadrul facultăţii conduse de Mădălina Rucsanda. Mai exact, 17 studente la Secţia Canto, instruite de doi colegi ai câmpulungencei, profesori la Facultatea de Muzică, au performat duminică, 5 iunie 2016, la Opera Braşov, în spectacolul „Suor Angelica”, de Giacomo Puccini, eveniment de la care decanul nu avea cum să lipsească. Debutul interpreţilor s-a produs în stagiunea trecută, când spectacolul „Flautul fermecat”, o colaborare a Facultăţii de Muzică din Braşov şi a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, a fost prezentat în cadrul Studioului Experimental de Operă. Despre reputatul profesor universitar doctor cu origini muscelene mai spunem că a prezidat cele trei ediţii ale Festivalului „Stars of Song”, care, în 2016, se va ţine în intervalul 22-26 iunie. În acelaşi timp cu evenimentul de la Câmpulung se desfăşoară unul similar chiar în oraşul în care profesează preşedinta juriului de la Câmpulung. Este vorba despre Romania Unison Music Festival (25-26 iunie), concurs internaţional de muzică dedicat copiilor şi tinerilor, având-o ca preşedintă a juriului pe Ozana Barabancea.
Carieră în ascensiune
Mădălina Dana Rucsanda, iniţiatoare, alături de Sergiu Cicu, a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineret „Stars of Song”, a deţinut, din anul 2009, până în luna aprilie a acestui an, funcţia de prodecan Cercetare Ştiinţifică, la Facultatea de Muzică din Braşov din cadrul Universităţii Transilvania. De curând, a avansat la cea de decan. Profesor universitar doctor Mădălina Rucsanda a rămas foarte ataşată de locurile natale, fiind implicată în evenimente artistice locale şi în pregătirea unor copii extrem de talentaţi, cum este Maria Miriţă, care, anul trecut, a ocupat locul II la un festival internaţional de la Praga. Iată în continuare câteva referinţe biografice despre câmpulungeanca desemnată să prezideze juriul Festivalului „Stars of Song”, care se va desfăşura curând la Câmpulung, în sala Clubului ARO.
Fiica profesorului Constantin Ticuleanu şi a învăţătoarei Georgeta Ticuleanu, Mădălina s-a născut pe 9 octombrie 1971, la Câmpulung. A absolvit, în anul 1990, Liceul Pedagogic, apoi, în perioada 1991-1996, a urmat studiile superioare la Facultatea de Muzică Braşov. Între 1999 şi 2004, a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Reţinem din CV-ul său câteva specializări şi calificări obţinute pe parcursul anilor, în vederea perfecţionării pregătirii sale şi a consolidării carierei de cadru didactiv universitar:
=Absolvent al cursului organizat de Universitatea Transilvania în perioada martie – mai 2003: Managementul calităţii în Universităţi şi Auditul calităţii;
=Absolvent al cursului: „Validarea calificărilor specifice domeniului de studii universitare de licenţă Muzică”, 8 octombrie 2010, Hotel Caro, Bucureşti, Agenţia Naţională pentru Calificările din Învăţământul Superior şi Parteneriat cu Mediul Economic şi Social (ACPART);
=Participare la cursul „Managementul calităţii în învăţământul superior”, organizat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi partenerii săi, la Bucureşti, în perioada 13-14 septembrie 2012, în cadrul proiectului „Comunitate universitară pentru managementul calităţii în învăţământul superior”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013;
=Participare la Programul de formare în didactica specialităţii POSDRU 87/1.3/S/63709 „Calitate, inovare, comunicare în sistemul de formare continuă a didacticienilor din învăţământul superior”, 2012-2013.
Activitatea profesională a câmpulungencei a debutat, în septembrie 1996, la Liceul de Artă Braşov, unde a ocupat un post de profesor titular corepetiţie, la catedra de pian. Din 23 februarie 1998, a devenit preparator la Facultatea de Muzică, catedra Pedagogie Muzicală, avansând constant în ierarhia instituţiei la funcţiile de asistent (1 octombrie 2002), lector (1 octombrie 2003), conferenţiar (1 octombrie 2009) şi profesor (1 octombrie 2014).
Pregăteşte copii de la 5 la 18 ani
„Pasiunea pentru muzică mi-a fost insuflată încă din copilărie, de către părinţii mei, foste cadre didactice, care au adus prestigiu şcolilor din Câmpulung, la care şi-au desfăşurat activitatea.”, mărturisea Mădălina Dana Rucsanda, în cadrul unui interviu acordat ziarului nostru. Activitatea de cercetare s-a împletit cu activitatea practică şi s-a concretizat prin publicarea a 10 cărţi, 5 cursuri şi 47 de studii şi articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. Mai mult decât atât, a făcut parte din echipe de cercetare pentru implementarea unor granturi şi contracte de cercetare ştiinţifică.
Mădălina Rucsanda mai deţine funcţia de senior editor al Revistei indexate în două baze de date internaţionale, „Bulletin of the Transilvania University of Braşov”, series VIII – Performing arts, Published by Transilvania University Press, Braşov, România. În plus, face parte din numeroase asociaţii profesionale şi ştiinţifice de specialitate şi organizează, în cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, Conferinţa Internaţională „The Science of Music – Excellence in Performance”, precum şi alte manifestări ştiinţifice. Se implică în organizarea diferitelor proiecte studenţeşti, care presupun o relaţie cu comunitatea locală braşoveană. Coordonează lucrări ale studenţilor pentru sesiuni de comunicări, licenţă, disertaţie, lucrări pentru obţinerea gradului didactic I şi face parte din comisii pentru promovare în învăţământul superior şi pentru obţinerea titlului ştiinţific de doctor la Universităţi din ţară.
„Activitatea ştiinţifică se împleteşte cu cea artistică, activitatea mea de suflet. Sunt dirijorul Corului de copii „Camerata Veselă” şi am un cerc de muzică, unde pregătesc copii cu vârste cuprinse între 5-18 ani. Palmaresul obţinut de o parte dintre aceşti copii la concursurile de muzică pop este impresionant şi cuprinde peste 200 de premii câştigate la festivalurile naţionale şi internaţionale. Particip la olimpiade de specialitate şi concursuri din ţară şi străinătate în calitate de membru sau preşedinte al juriului.”, a mai spus aceasta.
Caracterul internaţional al festivalului se datorează Mădălinei Rucsanda
În ceea ce priveşte legătura cu Câmpulungul, „ţinutul de obârşie”, Mădălina Rucsanda afirma că aceasta „devine mai evidentă atunci când drumurile vieţii ne duc departe. Oricare ar fi, însă, rostul nostru, locul natal ne cheamă mereu, printr-un glas puternic şi constant, prin dorul de părinţi şi cunoscuţi, de oamenii care au constituit modele pentru noi şi ne-au adus lumină şi pace în suflete. Pasiunea pentru folclorul zonei Muscel mi-a fost insuflată, în primul rând, de tatăl meu, un promotor al folclorului zonal. Ea se regăseşte în monografia dedicată „Cântecului propriu zis din zona Muscel. Estetic şi funcţionalitate”, precum şi în alte lucrări de specialitate.” Din cele zece cărţi publicate, şase au ca subiect folclorul muscelean, dar şi din alte zone ale ţării, restul fiind axate pe educaţie muzicală, plus studii de muzicologie.
Mădălina Rucsanda deţine funcţia de preşedinte al juriului care analizează prestaţiile concurenţilor la Festivalul „Stars of Song”, care, în 2016, se află la a patra ediţie. „La ideea domnului director Sergiu Cicu de a organiza un festival în minunatul nostru oraş Câmpulung, am rezonat pozitiv şi am pus umărul la realizarea lui prin aducerea concurenţilor din străinătate şi la mediatizarea lui la nivel naţional. Încă de la prima ediţie, festivalul s-a bucurat de succes şi de apreciere din partea participanţilor şi a publicului muscelean. Legătura mea cu festivalul a venit tocmai din pasiunea mea pentru copii, de a-i forma de mici şi a-i promova, să crească frumos într-un spirit muzical şi a-i face să iubească muzica. Am observat că se duc mult mai repede spre muzica pop, spre jazz şi alte genuri mai facile, care sunt promovate de media, decât spre clasic. Este un trend al prezentului. Totul a început cu fiica mea. Ea a cântat de mică şi, atunci, m-am ocupat de ea. Dacă am văzut că în jurul meu, în Braşov, nu erau profesori care să se ocupe de copii, am început această activitate. Încet-încet, am ajuns să participăm la multe festivaluri în străinătate.”, a adăugat Mădălina Rucsanda, căreia i se datorează prezenţa străinilor în festivalul de la Câmpulung, fiind colegi de-ai săi, cu care a colaborat de-a lungul timpului.
Mădălina Rucsanda a fost cooptată şi în juriul Festivalului de Folclor „Sus la munte, la Muscel”. Unul dintre obiectivele importante pe care le are în vedere constă în atragerea tinerilor din zonă, în special, a absolvenţilor Colegiului Pedagogic „Carol I”, către Facultatea de Muzică din Braşov. De altfel, a pregătit tineri musceleni şi are studenţi din zonă şi în prezent. „De când lucrez eu la facultate, au absolvit destui.”, ne spunea aceasta la final. Unii au ales să urmeze o carieră în străinătate.