În vara anului trecut, administraţia de la Hârtieşti a scos la licitaţie lucrarea de reabilitare a dispensarului din localitate. Fiind la final de mandat, fostului edil nu s-a mai complicat cu accesarea fondurilor europene pentru acest proiect şi l-a demarat cu bani din bugetul local. Până în prezent, amenajarea a ajuns la 30%, iar actualul primar doreşte să o continue, numai că bugetul comunei nu-i prea permite. Dar va trebui să se descurce, în condiţiile în care nici Consiliul Judeţean nu are bani de dat, bugetul fiind insuficient pentru nevoile judeţului, din câte a anunţat preşedintele Ion Mânzână.
În Dispensar vor funcţiona două cabinete medicale şi o farmacie
Licitaţia pentru „Reabilitarea Dispensarului medical în satul Hârtieşti” a pornit de la 863.000 lei. Pe 3 septembrie 2020, lucrarea a fost câştigată de asocierea firmelor piteştene Argedava Construct şi Delta Therm Instal 2000, la preţul de 740.252,01 lei, cu 123.058,89 lei mai puţin faţă de ce se estimase. În afară de Argedava Construct (lider de asociere), la licitaţie au participat încă trei societăţi: Stoian Construcţii şi Interioare, din Bucureşti, Consinstal Pro 2000, din Moşoaia şi Proinstal Pipe (lider de asociere) cu Energo Prest Company, din Ştefăneşti.
„Se vor realiza reabilitarea corpului C1, în suprafaţă construită de 189 mp, şi extinderea prin construirea unui spaţiu destinat centralei termice, de 16,49 mp.”, este descrierea, în mare, a lucrării, care va fi completată cu alei pietonale din pavele. „Se va amenaja o alee pietonală de acces din DN 73D, până la clădirea dispensarului, din pavele din beton, pietonale, pe un strat suport din beton armat cu plasă, încadrate cu borduri mici. Împrejmuirea se execută doar la partea dinspre DN 73D şi are o lungime de 20 ml. Este din panouri bordurate din sârmă de oţel, cu înălţimea de 1,70 m, montate pe stâlpi din profile metalice 0,50 x 0,50 x 3; montat la 2,50 m distanţă unul faţă de celălalt. Accesul va fi realizat prin două porţi: o poartă mare, de patru m, pentru auto, şi una mică, de un m, pentru pietoni.”
Valoarea totală supusă ofertării, 863.310,90 lei, a fost defalcată astfel pe capitole şi intervenţii ale executantului: amenajarea terenului – 10.877,12 lei; amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială – 15.893,10 lei; construcţii şi instalaţii – 796.920,63 lei; utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj – 31.337,46 lei; organizarea de şantier – 8.282,57 lei.
Din ce a declarat primarul PNL Ion Cosmin Ştefan, modernizarea Dispensarului din comună este în derulare, până în momentul de faţă realizându-se circa 30% din lucrări. Pe lângă reparaţiile capitale care trebuie aduse, clădirea va suferi şi o recompartimentare, pentru o funcţionare eficientă. Aici vor funcţiona cabinetul medicului de familie din comună, un cabinet stomatologic şi o farmacie.
Dar, aşa cum au scris colegii de la institutiilestatului.ro, edilul de la Hârtieşti ar mai avea nevoie de bani pentru continuarea investiţiei, motiv pentru care a apelat şi la conducerea PNL, dar fără succes. Aceştia, văzându-se cu „sacii în căruţă”, au uitat ce le-au promis primarilor în campania de la parlamentare. Aşa că banii de la centru au ajuns pentru evenimente de fiţe, iar pentru reabilitarea unui dispensar nu s-a mai găsit niciun leuţ. (sursa foto: instituţiilestatului.ro) Isabela FILIP