La şedinţa Consiliului Local Schitu Goleşti programată după alegerile locale, a intrat în dezbaterea aleşilor un proiect de hotărâre privitor la majorarea cu 10% faţă de nivelul acordat în luna decembrie a salariilor de bază cuvenite funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului şi din serviciile publice din subordinea Consiliului Local. Creşterea lefurilor a fost aplicată începând cu luna iunie acestui an.
- „De la guard, până la funcţionarul public cu studii superioare, pot beneficia de un plus la salariu în procent de până la 10%”
În plenul dezbaterii, primarul Tudorel Vasile Miriţă a justificat astfel majorarea intervenită la jumătatea anului: „De vreo trei ani, se pare că a devenit aşa o modă când un anumit sindicat iese în stradă sau face proteste şi apare un act normativ prin care se majorează salariile anumitor categorii de bugetari. Aşa s-a întâmplat cu Învăţământul, cu Sănătatea… pe 24 mai 2024, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr.53/2024, prin care salariile din administraţia publică locală, în cazul localităţilor cu până la 20.000 de locuitori, se majorează cu până la 10%. În acest caz, excepţie fac funcţiile de demnitate publică, restul de la guard, până la funcţionarul public cu studii superioare, pot beneficia de un plus la salariu în procent de până la 10%.”
În mapa cu documentaţia de şedinţă, Executivul Primăriei a inserat şi răspunsul secretarului de stat din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale la solicitarea sindicatelor, potrivit căruia majorările de salarii vizează toate categoriile de personal din administraţia publică din localităţile cu până la 20.000 de locuitori, funcţionari publici şi personal contractual. Contabilitatea Primăriei Schitu Goleşti a întocmit un calcul, din care a reieşit că suplimentul aplicat remuneraţiilor angajaţilor instituţiei se încadrează în prevederile bugetare.
„Eu vă propun să analizaţi – a continuat şeful Executivului – şi, eventual, să adoptaţi această hotărâre, care se va lua în majoritatea localităţilor vizate prin actul normativ. Acum, dacă m-aţi întreba pe mine, să ştiţi că văzând salariile din învăţământ… este adevărat că acestea sunt mai mari decât cele din administraţia publică locală. Salariul net al funcţionarilor publici superiori este undeva la 3.000-4.000 lei/lună, în funcţie de vechimea în muncă. Mai sunt nişte sporuri la persoanele care fac parte din echipele de proiecte cu finanţare europeană. Dar noi aici ne referim efectiv la salariile de bază. Cam acestea sunt salariile, restul, vorbind de şofer, muncitor, sunt în medie de 2.100-2.200 lei/lună.”
„Este un pic mai mult decât salariul minim pe ţară, a intervenit consilierul Florian Pătraşcu. Este foarte bine că salariile din învăţământ sunt mai mari, dar trebuie să facă şi ei treabă. După rezultate, nu se vede. La fel şi la Primărie, trebuie să fie şi salariile mai mari, pentru că viaţa este grea. Dar să se facă şi treabă! Acum, tot noi cei de aici vedem că sunt unii dintre salariaţi care pleacă de la serviciu când vor ei. Vă rog pe dumneavoastră să aveţi mai mare grijă cu respectarea programului de lucru, cu plecatul unora de la serviciu. Programul de lucru la serviciu este de 8 ore pentru toată lumea. Este bine că le daţi salarii mai mari, dar să facă şi ei treabă mai bună.”
Şi viceprimarul a avut un comentariu pe marginea acestui subiect delicat în majoritatea comunităţilor, nu doar la Schitu Goleşti. Căci aproape peste tot există nemulţumiri ale cetăţenilor şi ale aleşilor la adresa calităţii şi cantităţii prestaţiilor angajaţilor din administraţia publică locală. „Vreau să se ştie că locul de muncă nu este în primărie, ci este în comuna Schitu Goleşti.”, a adăugat viceprimarul Iulian Duţă înainte de a se adopta cu unanimitate de voturi hotărârea care a mărit, la începutul verii, chenzinele în instituţie. Mai puţin pe cele ale primarului şi viceprimarului.