Aproape o lună, din 3 până pe 28 septembrie 2020, au verificat auditorii Camerei de Conturi Argeş conturile anuale de execuţie bugetară ale Primăriei Boteni. Controlul legalităţii s-a derulat atât asupra bugetului pe 2019 al Primăriei din localitate, dar şi al Şcolii Gimnaziale „Petre Ţuţea”, dar nereguli au fost evidenţiate doar la prima instituţie. În total, prejudiciile şi abaterile financiar-contabile au ajuns la suma de 658.733 lei. Cele mai mari sume au fost de natura cheltuielilor de personal.
Bani de la Guvern, necheltuiţi
Administraţiei de la Boteni i s-a imputat faptul că a menţinut, nejustificat, în excedentul anual al bugetului local, la 31 decembrie 2019, suma de 78.022 lei, suma alocată comunei din Fondul de Investiţii la dispoziţia Guvernului, care a rămas neutilizată până la finele exerciţiului bugetar al anului 2019. Banii nefolosiţi trebuiau restituiţi bugetului de stat, deşi lucrările pentru care au fost primiţi au fost finalizate în 2019. La suma iniţială, de 78.022 lei, s-au calculat, la data auditului, beneficii nerealizate de 6.203 lei. Astfel, totalul a ajuns la 84.225 lei, sumă care a fost trecută la bugetul de stat de către contabilii Primăriei Boteni, abaterea fiind remediată.
Primăria riscă să piardă banii datoraţi de localnici, pentru că se apropie termenul de prescriere
Administraţia de la Boteni a mai fost mustrată că n-a luat toate măsurile legale pentru recuperarea mai multor creanţe de natura amenzilor contravenţionale ale unor localnici, persoane fizice, pentru care se apropie termenul de prescripţie. Aici, s-a menţionat suma de 8.387 lei.
Trei angajaţi au luat salarii mai mari, cu mult peste nivelul cuvenit
Oamenii legii au stabilit că, în perioada ianuarie 2017 – septembrie 2020, Primăria Boteni a avut un contract de prestări servicii cu o persoană fizică autorizată, care a derulat o activitate în domeniul Registrului Agricol şi care a îmbrăcat forma mascată a unui contract individual de muncă. Persoanei în cauză i s-a achitat, în cei trei ani, suma de 76.615 lei, chiar dacă activitatea prestată de aceasta trebuia făcută numai de personalul de specialitate din cadrul aparatului primarului Vasile Leau, potrivit prevederilor legale în domeniul Registrului Agricol. La momentul controlului s-a procedat la rezilierea contractului de prestări servicii derulat de persoana fizică a cărei activitate desfăşurată îndeplinea mai multe criterii pentru a putea fi reconsiderată o activitate dependentă.
Tot la categoria cheltuieli de personal, la nivelul comunei Boteni, trei angajaţi au primit, în luna iulie 2019, salarii peste nivelul prevăzut de reglementările aplicabile în vigoare. Suma totală a fost de 2.982 lei, din care 2.648 lei, contravaloarea drepturilor salariale şi 334 lei, majorările de întârziere.
Pe lângă cei amintiţi mai sus, a mai existat o categorie de salariaţi, cărora edilul le-a aprobat un spor de dificultate, pe care l-au primit timp de un an. A fost vorba despre membrii Comisiei Locale de Fond Funciar Boteni, care, între august 2019 şi septembrie 2020, au primit un spor de dificultate pentru activităţile desfăşurate, considerat ilegal, de 50%. Suma brută a fost de 147.994 lei, la care au fost calculate majorări de întârziere, de 6.352 lei (ce urmează să fie actualizate la data încasării efective). Auditorii au dispus recuperarea integrală a prejudiciului de 154.346 lei.
Primăria a suportat contravaloarea diferenţelor de tarif, perceput de firma de salubritate
În raportul Camerei de Conturi Argeş s-a mai consemnat că au fost făcute plăţi nelegale, în perioada octombrie 2017-ianuarie 2019, după ce au fost acceptate la plată şi decontate integral mai multe facturi aferente serviciilor de salubritate. Întocmită cu nerespectarea reglementărilor în vigoare, referitor la aprobarea tarifelor ajustate şi, respectiv, modificate de operatorul de specialitate, plata s-a situat la nivelul sumei de 3.899 lei, din care 3.040 lei, contravaloarea facturilor şi 859 lei, majorările de întârziere.
Fondurile folosite la două investiţii n-au fost menţionate în buget
La capitolul „calitatea gestiunii economico-financiare”, verificatorii au notat că în 2019 au fost angajate cheltuieli din fonduri publice fără a exista prevederi bugetare şi surse de finanţare legal aprobate. A fost vorba de suma de 319.000 lei, pentru realizarea obiectivelor de investiţii: „Izolaţie exterioară la Şcoala „Petre Ţuţea”” şi „Lucrări de amenajare a centrului civic al comunei Boteni”.
Factura neachitată pentru lucrări neefectuate, anulată
Auditorii au mai transmis administraţiei de la Boteni că nu au fost respectate normele şi reglementările exprese privind faza de lichidare a cheltuielilor din fonduri publice, cu referire la investiţia: „Podeţ dalat în punctul Valea Bolatului”, cu o lungime de cinci metri. În concluzie, au fost acceptate la plată (dar nedecontate până la data controlului) situaţii de lucrări care nu au fost executate în realitate, valoarea cheltuielilor neeligibile fiind de 9.279 lei. Antreprenorul a stornat factura neachitată, astfel au fost diminuate obligaţiile de plată evidenţiate în contabilitatea comunei, neregula fiind reparată.
Camera de Conturi a consemnat nereguli vizavi de auditul intern
Fără implicare pecuniară, auditorii Camerei de Conturi Argeş au mai consemnat nereguli în ceea ce priveşte organizarea, implementarea şi menţinerea sistemelor de management şi control intern. La nivelul Primăriei Boteni nu există un sistem de urmărire periodică a implementării recomandărilor formulate de auditul intern şi de informare, contrar prevederilor legale în domeniu. Plus că n-a fost organizată şi exercitată activitatea privind controlul financiar propriu, fiind identificate o serie de neconformităţi în acest sens, ca de exemplu:
-primarul n-a emis o dispoziţie prin care să fie numită o persoană care să exercite controlul financiar preventiv propriu;
-nu au fost dispuse măsuri privind organizarea cadrului general al operaţiunilor supuse activităţii de control financiar preventiv propriu şi a listelor de verificare, plus că nu au fost stabilite proiectele de operaţiuni supuse controlului financiar preventiv propriu, documentele justificative şi circuitul acestora;
-nu a fost desemnată o persoană care să o înlocuiască pe cea care se ocupă de controlul financiar preventiv propriu;
-funcţiile de iniţiere, de verificare, de avizare şi de aprobare a unor operaţiuni derulate la nivelul Primăriei Boteni n-au fost corect delimitate, în sensul că, de la 1 ianuarie 2019 şi până la data controlului, persoana care a făcut controlul financiar preventiv a avut şi alte atribuţii de serviciu;
-angajatul responsabil cu controlul financiar preventiv propriu nu a întocmit Raportul trimestrial cu privire la activitatea de CFP; dar nici administraţia locală nu i-a asigurat condiţiile de perfecţionare profesională şi nici nu i-a evaluat activitatea anuală, care trebuia făcută de edilul localităţii cu acordul Consiliului Local.
În decembrie 2020, la Tribunalul Argeş a fost înregistrat dosarul prin care Comuna Boteni, prin primarul Vasile Leau, a cerut desfiinţarea sau anularea a patru documente emise de Camera de Conturi Argeş după controlul făcut în comuna musceleană. Până în prezent n-a fost stabilită data primei înfăţişări. Isabela FILIP